Menu Zoek

Foto's van Android-telefoon op pc zetten

110216_foto_naar_pc_home

Bewaar de foto's gemaakt met uw Android-smartphone ook op de computer. Er is dan een goede back-up.

Foto's van een Android-smartphone of tablet overzetten naar de computer kan op verschillende manieren: via de cloud (online opslagruimte) of via de meegeleverde kabel.

Wie geen zin heeft in gedoe met snoertjes die niet passen of kwijt zijn, kan het beste kiezen om foto's over te zetten via de cloud. U slaat de foto's dan op internet op, bij een gratis of betaalde dienst. Omdat ze online staan, kunt u vanaf elk apparaat bij de beelden, dus ook vanaf de computer.

Er zijn een hoop zogenaamde cloud-diensten die u kunt gebruiken voor het overzetten (of back-uppen) van foto's, waaronder de volgende:

Google Foto's

Kopieer foto's en video's van de tablet of smartphone automatisch naar Google Foto's met behulp van het artikel 'Back-up maken met Google Foto's (Android en iOS)'. Haal ze op de computer vervolgens weer uit de cloud via de website van Foto's.

OneDrive

Zet foto's in de cloud van OneDrive met behulp van het artikel 'Werken met OneDrive (Android)'. Haal de beelden uit de cloud en zet ze op de computer met behulp van het artikel 'Werken met OneDrive via internet'.

Dropbox

Hetzelfde geldt voor de cloud-dienst Dropbox. Zet de foto's via de app in de Dropbox-cloud met behulp van het artikel 'Werken met Dropbox op Android-apparaat'. Gebruik het artikel 'Werken met Dropbox via internet' om de foto's en video's uit de cloud te halen, naar de computer.

Foto's van de Android-smartphone handmatig overzetten naar de computer, gaat met een USB-kabel. Deze kabel hebt u gekregen bij de telefoon. Dit is hetzelfde snoertje waarmee u het apparaat oplaadt. Zet als volgt foto's en video's over van de smartphone naar de computer:

 • Verbind de telefoon met de computer via de USB-kabel.
 • Op de telefoon verschijnt de melding 'Toegang tot apparaatgegevens toestaan'. Tik op Toestaan.
  • Verschijnt er geen melding, veeg dan van de bovenrand van het scherm naar beneden. Tik in het snelmenu op USB voor bestanden overzetten.

   Foto's overzetten van smartphone naar pc
  • Kies onder 'USB bediend door' of u de smartphone wilt bedienen vanaf de computer wanneer die is aangesloten, of zoals altijd vanaf de telefoon.
  • Kies onder 'USB gebruiken voor' voor Afbeeldingen overzetten.
 • Open op de computer de Verkenner.
 • Klik in de linker kolom op Deze pc.
 • De verkenner toont de inhoud van 'Deze pc'. Onder 'Apparaten en stations' staan de schijven en externe apparaten die met de computer zijn verbonden. Daartussen staat ook de naam van de telefoon. Dubbelklik hierop.
 • Elk merk telefoon gebruikt andere mappenindelingen. Bij sommige telefoons staan alle foto's in de map 'Pictures'. Blader eventueel door de mappen om de map met foto's te vinden. Dubbelklik op de Samsung Galaxy A50 op de map Phone > DCIM > Camera.
 • Klik op de foto die u wilt kopiëren naar de computer. Wilt u meerdere foto's kopiëren, houd dan de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u op de foto's klikt.
 • Rechtsklik op een geselecteerde afbeelding.
 • Klik in Windows 10 op Kopiëren. Klik in Windows 11 bovenin het menu op het pictogram Kopiëren.
 • Open in de Verkenner de map op de computer waarnaar u de foto's wilt kopiëren.
 • Rechtsklik op een leeg (wit) stuk in de map.
 • Klik in Windows 10 op Plakken. Klik in Windows 11 bovenin het menu op het pictogram Plakken.

De foto's worden in de map geplaatst. U kunt deze methode ook andersom gebruiken, dus om foto's van de computer naar de smartphone te kopiëren.

In deze tip gaan we uit van een Samsung Galaxy A50 en een computer met Windows 10. Maar op andere Android-toestellen en Windows-versies werkt het ongeveer hetzelfde.

Bekijk ook onze video van de stappen:


Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.