Menu Zoek

Handige apps op smart-tv

230216_smarttv_apps_home

Benut de mogelijkheden van de smart-tv en bekijk nieuwe films en series, gemiste programma's en grappige video's.

De meeste hedendaagse televisies zijn zogenaamde smart-tv's. Dit houdt in dat u er meer op kunt dan alleen tv-kijken. Doordat de tv ook verbinding maakt met internet, zijn er veel extra mogelijkheden. Net als bij een smartphone en tablet staan er op een smart-tv apps, ofwel programma's. De meeste televisiemerken hebben wel een eigen werkwijze en apps-aanbod.

Televisiekijken blijft natuurlijk de hoofdreden om het apparaat aan te zetten. Een programma gemist? Dan kunnen verschillende apps op de smart-tv uitkomst bieden. Programma's van de Publieke Omroep kijkt u (terug) met de app NPO Start. RTL XL biedt de programma's van RTL 4, 5, 7 en 8. Maar die zijn niet op elke Smart-tv te bekijken. En met Kijk ziet u de programma's van SBS6, SBS9, Veronica en Net5. Met NLZiet kijkt u (betaald) naar programma's van de NPO, RTL, Kijk en regionale zenders; een uitgebreider abonnement biedt daarnaast toegang tot zenders van de BCC.

Programma's terugkijken met de meeste bovenstaande apps is gratis. Er zijn ook apps waarbij u een abonnement afsluit om allerlei films en series te kijken. Een heel bekende app is Netflix. Met een maandelijks abonnement hebt u toegang tot een groot aanbod (recente) films en series. Andere, vergelijkbare mogelijkheden zijn de apps Pathé thuis, Videoland en HBO Max.

Vanaf de bank speuren naar leuke filmpjes op het internet? De bekende videowebsite YouTube heeft ook een variant voor smart-tv's. U kunt de app gebruiken voor het bekijken van grappige video's, maar natuurlijk ook voor muziek- of instructievideo's. Met honderden miljoenen uren aan beeldmateriaal raakt u niet snel uitgekeken.

Tot slot leent uw televisie zich ook goed voor het luisteren van muziek. Een goede mogelijkheid hiervoor is Spotify. Als u een gratis of betaalde account aanmaakt bij de muziekdienst Spotify, kunt u via het programma naar muziek van allerlei artiesten luisteren. Een soort radiozender, maar dan eentje waarbij u zelf bepaalt waarnaar u wilt luisteren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.