Wachtwoord opslaan in de browser, is dat veilig?
Wachtwoorden onthouden is soms lastig. Het internetprogramma kan wachtwoorden voor u beheren. Maar is dat wel veilig?
Waardering:
4,9 (7 stemmen)
Anderen kunnen bij de wachtwoorden
De browser waarmee u het internet op gaat, vraagt overal waar u inlogt of het het wachtwoord moet onthouden. Bij de volgende keer inloggen, wordt het wachtwoord dan automatisch ingevuld. Handig. Maar wordt de computer door meerdere personen gebruikt, of hebben anderen toegang tot de computer, dan kunnen zij de bewaarde wachtwoord achterhalen.
Sla wachtwoorden dus alleen op in de browser als u de enige gebruiker bent. Natuurlijk moet de computer ook vergrendeld zijn met een wachtwoord. Is er binnen uw huishouden nog iemand die de computer gebruikt, maak daar dan een ander gebruikersaccount voor aan. Hij of zij werkt dan in zijn eigen omgeving op de computer en kan niet bij de opgeslagen wachtwoorden.
Nieuwe computer
Als de browser wachtwoorden opslaat, staan die op de computer. Is het tijd voor een nieuwe computer of smartphone? Dan kunt u de wachtwoorden niet gemakkelijk overzetten.
Opgeslagen wachtwoorden gehackt
Een ander risico is dat de computer wordt getroffen door malware. Kwaadwillenden kunnen daarmee soms in uw computer rondneuzen. Zij zouden dan bij de opgeslagen wachtwoorden in de browser kunnen komen. Zorg daarom altijd dat het antivirusprogramma op de computer is bijgewerkt naar de laatste versie.
Hoe moet ik een wachtwoord veilig opslaan?
Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst. Een truc om veilige wachtwoorden te maken en onthouden is met behulp van een schema. Lees daar meer over in onze tip 'Veilig wachtwoord maken en onthouden'.
Wachtwoorden door de browser laten onthouden is een prima optie, mits u op bovenstaande situaties let. Een alternatief is om een wachtwoordmanager te gebruiken.
Meer over dit onderwerp
Computerhulp nodig?
Hebt u een vraag naar aanleiding van dit artikel? SeniorWeb-leden kunnen hun vraag stellen aan de vrijwilligers van PCHulp. Nog geen lid, maar wel hulp nodig? Ontdek dan de voordelen van het SeniorWeb-lidmaatschap.
PCHulp aanvragen Bekijk het lidmaatschap
U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.
Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:
- Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
- Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
- Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
- Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.
De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:
- Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
- Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.