Menu Zoek

Wachtwoord opslaan in de browser, is dat veilig?

wachtwoord browser x250 Wachtwoorden onthouden is soms lastig. De browser kan wachtwoorden voor u beheren. Maar is dat wel veilig?

De browser vraagt overal waar u online inlogt of hij wachtwoorden moet onthouden. Bij de volgende keer inloggen vult de browser dan het wachtwoord automatisch in. Handig. Maar als meerdere mensen toegang tot de computer hebben, kunnen zij de bewaarde wachtwoord opzoeken.

Sla wachtwoorden dus alleen op in de browser als u de enige gebruiker bent. Natuurlijk moet de computer ook vergrendeld zijn met een wachtwoord. Is er binnen uw gezin nog iemand die de computer gebruikt? Maak dan een ander gebruikersaccount voor diegene aan. Hij of zij werkt dan in zijn eigen omgeving op de computer. Zo kan die persoon niet bij de opgeslagen wachtwoorden.

Als u niet bent ingelogd bij de browser, slaat deze de wachtwoorden op de computer op. Is het tijd voor een nieuwe computer of smartphone? Dan kunt u de wachtwoorden niet gemakkelijk meenemen.
Bent u wel ingelogd? Dan slaat de browser de wachtwoorden in het account op. Zo zijn de wachtwoorden beschikbaar op alle apparaten waarop u zich hebt aangemeld.

Een ander risico is dat de computer wordt getroffen door malware. Kwaadwillenden kunnen daarmee soms in de computer rondneuzen. Zij zouden dan de opgeslagen wachtwoorden kunnen zien. Zorg daarom altijd dat het antivirusprogramma op de computer is bijgewerkt naar de laatste versie.

Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst. Een truc om veilige wachtwoorden te maken en onthouden is via een schema.

Wachtwoorden door de browser laten onthouden is een prima optie, als u op genoemde situaties let. Een andere mogelijkheid is om een wachtwoordmanager te gebruiken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.