Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Is een wachtwoord opslaan in de browser veilig?

wachtwoord browser x250

Wachtwoorden onthouden is soms lastig. Uw internetprogramma kan het voor u doen, maar is dat wel veilig?

De browser waarmee u het internet op gaat, vraagt overal waar u inlogt of het het wachtwoord moet onthouden. Als u dat wilt, wordt het wachtwoord automatisch ingevuld wanneer u de volgende keer op de site komt. Handig. Maar als u met meerdere personen een computer gebruikt of als anderen toegang hebben tot de computer, kunnen zij uw wachtwoord achterhalen via de instellingen van de browser.

Sla wachtwoorden dus alleen op in de browser als u de enige gebruiker bent en de computer hebt vergrendeld met een toegangswachtwoord. Is er binnen uw huishouden nog iemand die de computer gebruikt, maak daar dan een ander gebruikersaccount voor aan. Hij of zij werkt dan in zijn eigen omgeving op de computer en kan niet bij de opgeslagen wachtwoorden.

Een ander risico loopt u wanneer de computer is getroffen door malware. Kwaadwillenden zouden dan bij de opgeslagen wachtwoorden in de browser kunnen komen. Zorg daarom altijd dat het antivirusprogramma op de computer is bijgewerkt naar de laatste versie.

Het veiligste zijn uw wachtwoorden wanneer ze niet onbeschermd op de computer staan, en natuurlijk ook niet op een briefje naast de computer. Er is een trucje om veilige wachtwoorden te maken die ook goed te onthouden zijn. Lees daar meer over in onze tip 'Veilig wachtwoord maken en onthouden'. De reeds opgeslagen wachtwoorden in de browser wist u desgewenst door de stappen te volgen uit de tip 'Opgeslagen wachtwoorden wissen'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.