SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Map Downloads opruimen op de Mac

18518_downloads-mac_thumb

Iedereen verzamelt in de loop der tijd aardig wat documenten in de map Downloads op de Mac. Gooi af en toe weg wat overbodig is.

Wanneer iemand een plaatje of programma vanaf het internet opslaat (downloadt), komt dit terecht in de standaardmap 'Downloads'. Soms downloaden mensen dingen die ze maar een keer nodig hebben. Het is zonde van de opslagruimte op de computer om deze bestanden te bewaren. Bovendien wordt de map Downloads er ook niet overzichtelijker van. Tijd voor actie!

Downloads verwijderen

 • Open de Finder. Klik op het programmasymbool voor Finder Finder, links op het Dock.
 • Klik in het linkernavigatievenster op Downloads. Dit staat standaard onder 'Favorieten'.
 • Rechts verschijnen de bestanden die in de map staan. Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat weg kan.
 • Klik op Verplaats naar prullenmand.

Meer bestanden tegelijk verwijderen?

 • Klik in de map Downloads op het eerste bestand, houd de Cmd-toets ingedrukt en klik de andere bestanden aan.
 • Klik met de rechtermuisknop op de selectie.
 • Klik op Verplaats naar prullenmand.

Prullenmand legen
Leeg ook de Prullenmand om de bestanden nu niet alsnog onnodig ruimte te laten innemen.

 • De Prullenmand staat helemaal rechts op het Dock (onder in beeld). Klik met de rechtermuisknop op de Prullenmand.
 • Klik op Leeg Prullenmand.
 • Klik nogmaals op Leeg prullenmand.

Downloads bewaren
In de map Downloads staan misschien ook wel documenten die u graag bewaart. Verplaats deze dan naar een geschikte map in de Finder. Hebt u nog geen goede mappen waarin u de documenten ordent? Lees dan het artikel 'Mappen en bestanden ordenen op de Mac'. Hierin staat hoe u een nieuwe map aanmaakt in de Finder en ook hoe u bestanden verplaatst van de ene map naar de andere.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.