Menu Zoek

Scherpe foto met smartphone maken

scherpe foto met smartphone maken Even snel een foto maken met de smartphone levert ook snel een onscherpe foto op. Maak met deze tips een scherpe foto.

Elke smartphone heeft een camera, en veel toestellen hebben er zelfs meer. Eentje aan de voorkant en een of meerdere aan de achterkant. Die aan de voorkant is voor het maken van selfies, oftewel foto's van uzelf. De camera aan de achterzijde is doorgaans het best. Deze camera levert mooie beelden op die u zelfs kunt afdrukken.

De camera's van telefoons zijn technisch erg goed, maar hebben ook beperkingen. Zo maakt inzoomen de scherpte van de foto een stuk minder. Het inzoomen gaat namelijk niet met een speciale lens, maar via de software. Dat levert altijd kwaliteitsverlies op. Dus probeer zo min mogelijk in te zoomen. Het is beter om gewoon wat dichter bij het foto-onderwerp te gaan staan. Eventueel kunt u later de foto nog uitsnijden met een beeldbewerkingsprogramma.

Bij het maken van foto's met een smartphone is het belangrijk dat u goed scherpstelt op het onderwerp. Net zoals bij een echte fotocamera. Scherpstellen met de smartphone is niet ingewikkeld. Houd de telefoon zo stil mogelijk en tik op het scherm op het onderwerp dat scherp moet zijn. De camera van de telefoon stelt nu zelf scherp. U ziet dat ook gebeuren op het beeldscherm. Houd de telefoon nog steeds zo stil mogelijk en tik op de knop waarmee u foto's kunt maken.

De telefoon stilhouden kan soms wat lastig zijn. Zeker als u het apparaat met één hand vasthoudt omdat u de andere hand moet gebruiken om op de afdrukknop te tikken. Daarom maken sommige Android-telefoons gebruik van spraakbesturing. U kunt dan dus een foto nemen door iets ('smile', 'cheese', 'capture', 'shoot') tegen de camera te zeggen. Het voordeel is dat u de telefoon met twee handen kunt vasthouden. Dat maakt het makkelijker om de telefoon stil te houden.

Zet zo de spraakbesturing aan met Android 12 en 13:

 • Tik op Camera om de app te openen.
 • Tik op het pictogram van een tandwiel om de camera-instellingen te openen.
 • Veeg van beneden naar boven en tik op Opnamemethoden.
 • Tik op Spraakopdracht om de functie aan te zetten. Als het schuifje blauw is, staat de functie aan.

Spraakbesturing gebruiken:

 • Tik op Camera om de app te openen.
 • Zeg 'smile' [zeg: smail], 'cheese' [zeg: tjies], 'capture' [zeg: keptjur] of 'shoot' [zeg: sjoet] tegen de telefoon en de foto wordt gemaakt.

  Een andere manier om een foto te maken ligt niet per se voor de hand, maar kan wel uitkomst bieden als het voor u lastig is om de afdrukknop in beeld in te drukken. Bijvoorbeeld als u gebogen staat, op één hand leunt of op andere wijze een moeilijke hoek maakt:

  • Tik op Camera om de app te openen.
  • Richt de camera op het gewenste onderwerp.
  • Druk aan de zijkant van de telefoon op de knop Volume omhoog om een foto te maken.
  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.