Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Startscherm indelen op Android-apparaat

1711-tip-samsung

Voeg apps toe aan het Startscherm van een Android-smartphone of -tablet en verwijder de apps die u juist weinig gebruikt.

Op een smartphone of tablet met het besturingssysteem Android staan allerlei apps. Nieuwe apps, die u dus downloadt, komen meestal niet automatisch op het Startscherm te staan. Ze worden verzameld in het onderdeel 'Apps'. Vanaf daar kopieert u ze gemakkelijk naar het Startscherm.

Het Startscherm is het scherm dat u als eerste ziet als u de tablet ontgrendelt. Er zijn meerdere Startpagina's beschikbaar. Als de eerste pagina vol is, kunt u op de volgende meer apps zetten. Zo kopieert u apps naar het Startscherm:

 • Open het app-overzicht door te tikken op Apps of veeg van beneden naar boven over het scherm (Android 8.0 of hoger).
 • Tik op de app die u op het Startscherm wilt zetten en houd uw vinger op het scherm.
 • De achtergrond verandert. U ziet het Startscherm met de apps die er al staan. Ook staan er kruisjes, of plusjes, die hoekpunten van de beschikbare plekken markeren.
 • Versleep de app met uw vinger en haal uw vinger van het scherm om de app op de gekozen plek te zetten.
 • Als u de app toch ergens anders wilt zetten, kunt u 'm verplaatsen. Tik op de app en houd uw vinger weer op het scherm.
 • Sleep de app naar een andere plek, en haal uw vinger van het scherm.

Wilt u een app weer van het Startscherm verwijderen? Hij blijft dan op de tablet staan en wordt alleen van het Startscherm afgehaald.

 • Tik op de app en houd uw vinger op het scherm.
 • Tik op Sneltoets verwijd. (Android 7.0) of Verwijd. uit Start (Android 8.0 en 9.0).

De app is nu van het Startscherm verwijderd. Hij is nog wel beschikbaar via het gedeelte 'Apps'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.