Menu Zoek

Tip: alle usb-varianten op een rij

usb

Usb-stekkers zijn er in allerlei soorten en maten. Tijd voor een overzicht.

Dankzij usb verbinden we gemakkelijk allerlei apparaten met de computer of laptop. Denk dan aan de muis en het toetsenbord, maar ook de usb-stick en de externe harde schijf. En vrijwel alle tablets en smartphones gebruiken een usb-kabel als oplaadmogelijkheid.

Universele Seriële Bus
Voluit staat usb voor 'Universele Seriële Bus'. De naam omvat de poorten, verbindingen en kabels die de doorvoer van data mogelijk maakt. Het is in 1996 ontworpen. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie 3.

Hotswapping
Apparaten kunnen via usb verbonden worden met de pc zonder dat een herstart nodig is. Dit wordt hotswapping genoemd.

Stroom
Een ander kenmerk van usb is dat het apparaten van stroom kan voorzien. Zo is een smartphone op te laden door deze op de computer aan te sluiten. En verschillende merken externe harde schijven zijn daardoor zonder adapter met de pc te verbinden.

Usb-versies
De volgende versies zijn er: usb 1.0, usb 1.1, usb 2.0, usb 3.0 en usb 3.1. De eerste twee versies komen niet meer voor. Nieuwere versies hebben een hogere doorvoersnelheid. Usb 3.0 is tien maal sneller dan 2.0; 3.1 is twee maal sneller dan 3.0. Voor de muis of het toetsenbord is de snelheid niet zo belangrijk. Bij een usb-stick of externe harde schijf wel want bestanden kunnen sneller worden opgeslagen en/of gekopieerd.

Usb-stekkers
Een usb-kabel heeft aan elke kant een stekker. Daarachter zit de volgende logica:

 • Usb-AUsb-A
  Dat is stekker die wordt aangesloten op de pc of op de oplaadadapter. Hij heeft exact hetzelfde uiterlijk als de stekker van een usb-stick. Usb 2.0 heeft een witte binnenkant, usb 3.0/3.1 een blauwe binnenkant.

De overige stekkers gaan in een apparaat. Zoals een printer, scanner, externe harde schijf, digitale camera, tablet of smartphone.

 • Usb-B
  Dit is een vierkante stekker. Wordt gebruikt voor printers.
 • Mini-usb
  Platte stekker met een dikke kop. Wordt voornamelijk gebruikt bij oudere apparaten.
 • Micro-usb
  De kleinste en platste stekker. Voor de meeste mensen herkenbaar als de oplaadstekker die in een Android-telefoon gaat.

Usb-B, -micro, -mini

De stekkers voor usb 3.0 type B en micro zien er enigszins anders uit.

Usb 3

Apple en usb
De iPhones en iPads werken ook met usb-kabels. Maar de apparaatstekker wijkt af. Oudere modellen hebben een brede 30-pin-stekker. Nieuwere toestellen hebben een lightning-stekker.

Apple, usb

Usb-C
Het nieuwste usb-type is de usb-C. De stekker is zo ontworpen dat hij altijd past. Dus is het niet langer nodig met een vergrootglas te bestuderen hoe de stekker moet worden verbonden. Bovendien zou usb-C zou standaard één stekkertype krijgen. Dat is niet helemaal uitgekomen. Er zijn kabels met een usb-A- en een usb-C-stekker. De Android-telefoon OnePlus 2 gebruikt bijvoorbeeld zo'n stekker. Op termijn zijn alle kabels van het type usb-C, maar voor het zover is zijn we jaren verder.

Usb-C

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.