SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: alle usb-varianten op een rij

usb

Usb-stekkers zijn er in allerlei soorten en maten. Tijd voor een overzicht.

Dankzij usb verbinden we gemakkelijk allerlei apparaten met de computer of laptop. Denk dan aan de muis en het toetsenbord, maar ook de usb-stick en de externe harde schijf. En vrijwel alle tablets en smartphones gebruiken een usb-kabel als oplaadmogelijkheid. 

Universele Seriële Bus
Voluit staat usb voor 'Universele Seriële Bus'. De naam omvat de poorten, verbindingen en kabels die de doorvoer van data mogelijk maakt. Het is in 1996 ontworpen. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie 3. 

Hotswapping
Apparaten kunnen via usb verbonden worden met de pc zonder dat een herstart nodig is. Dit wordt hotswapping genoemd. 

Stroom
Een ander kenmerk van usb is dat het apparaten van stroom kan voorzien. Zo is een smartphone op te laden door deze op de computer aan te sluiten. En verschillende merken externe harde schijven zijn daardoor zonder adapter met de pc te verbinden. 

Usb-versies
De volgende versies zijn er: usb 1.0, usb 1.1, usb 2.0, usb 3.0 en usb 3.1. De eerste twee versies komen niet meer voor. Nieuwere versies hebben een hogere doorvoersnelheid. Usb 3.0 is tien maal sneller dan 2.0; 3.1 is twee maal sneller dan 3.0. Voor de muis of het toetsenbord is de snelheid niet zo belangrijk. Bij een usb-stick of externe harde schijf wel want bestanden kunnen sneller worden opgeslagen en/of gekopieerd. 

Usb-stekkers
Een usb-kabel heeft aan elke kant een stekker. Daarachter zit de volgende logica: 

 • Usb-AUsb-A
  Dat is stekker die wordt aangesloten op de pc of op de oplaadadapter. Hij heeft exact hetzelfde uiterlijk als de stekker van een usb-stick. Usb 2.0 heeft een witte binnenkant, usb 3.0/3.1 een blauwe binnenkant.

De overige stekkers gaan in een apparaat. Zoals een printer, scanner, externe harde schijf, digitale camera, tablet of smartphone. 

 • Usb-B
  Dit is een vierkante stekker. Wordt gebruikt voor printers.
 • Mini-usb
  Platte stekker met een dikke kop. Wordt voornamelijk gebruikt bij oudere apparaten.
 • Micro-usb
  De kleinste en platste stekker. Voor de meeste mensen herkenbaar als de oplaadstekker die in een Android-telefoon gaat.

Usb-B, -micro, -mini

De stekkers voor usb 3.0 type B en micro zien er enigszins anders uit.

Usb 3

Apple en usb
De iPhones en iPads werken ook met usb-kabels. Maar de apparaatstekker wijkt af. Oudere modellen hebben een brede 30-pin-stekker. Nieuwere toestellen hebben een lightning-stekker.

Apple, usb

Usb-C
Het nieuwste usb-type is de usb-C. De stekker is zo ontworpen dat hij altijd past. Dus is het niet langer nodig met een vergrootglas te bestuderen hoe de stekker moet worden verbonden. Bovendien zou usb-C zou standaard één stekkertype krijgen. Dat is niet helemaal uitgekomen. Er zijn kabels met een usb-A- en een usb-C-stekker. De Android-telefoon OnePlus 2 gebruikt bijvoorbeeld zo'n stekker. Op termijn zijn alle kabels van het type usb-C, maar voor het zover is zijn we jaren verder.

Usb-C

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.