SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: buitenshuis veilig op wifi

2201-wifi-zone-250

Er zijn verschillende manieren om buitenshuis op een veilige manier internet te gebruiken.

Mensen met een smartphone hebben over het algemeen een databundel waarmee ze via het 3G- of 4G-netwerk veilig kunnen internetten. Maar wat als uw bundel bijna op is en u onderweg iets wilt opzoeken? Dan is er op veel plekken wifi beschikbaar. Andere apparaten, zoals tablets of laptops, werken vaak alleen met wifi. Er zijn meerdere manieren om veilig om te gaan met wifi buiten de deur.

Gratis wifi zonder inlog
In openbare gebouwen, winkels en veel andere plekken is tegenwoordig vaak gratis wifi beschikbaar. Soms hoeft u alleen het netwerk te selecteren om online te komen. Andere keren moet u, op een website die opent, aangeven dat u akkoord gaat met de voorwaarden, zoals in de winkels van Albert Heijn. Of u hebt een wachtwoord nodig. U moet via deze wifi-verbindingen niet aan internetbankieren doen, inloggen op webdiensten, of privacygevoelige informatie invullen op sites. De verbinding is daar niet veilig genoeg voor. Lees hier meer over in ons artikel 'Veilig wifi gebruiken onderweg'.

Wifispots
Klanten van KPN en Ziggo kunnen buitenshuis Wifispots gebruiken. Daarbij gebruikt u een afgeschermd gedeelte van de wifi van andere klanten. U kunt dan op hun verbinding internetten. Als zij bij uw huis in de buurt zijn, kunnen ze uw wifi gebruiken. Een handige en op zichzelf veilige manier van internetten. Lees er meer over in ons artikel 'Wifispots van uw provider gebruiken'.

Mobiele router
Mensen die een stapje verder willen gaan, kunnen een mobiele router aanschaffen en die gebruiken voor de wifi-verbinding. Een mobiele router wordt gebruikt in combinatie met een data-abonnement. Het haalt gegevens binnen via het netwerk van de provider en zet een wifi-netwerk op. U maakt met uw tablet, telefoon of laptop verbinding met dit wifi-netwerk. Het apparaat wordt ook wel mifi genoemd, van mobiele wifi. Mobiele routers zijn te koop vanaf ongeveer 60 euro. Daar zitten de kosten voor een simkaart met internetabonnement nog niet bij. Internetten via een mobiele router is in principe veilig, als de verbinding versleuteld is en is voorzien van een wachtwoord. Ook voor internetten in het buitenland kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn.

VPN
VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Het is een techniek om een internetverbinding op te zetten die niet naar u als consument terug te leiden is. Er zit als het ware een partij tussen u en het internet. Hierdoor worden uw digitale activiteiten niet aan u verbonden. Wie een VPN-verbinding gebruikt, krijgt van de aanbieder een anoniem IP-adres toegewezen, meestal van een ander land. Websites en diensten die u bezoekt, 'denken' dat u vanuit dat land internet. Ze weten dus niet wie u bent en waar u vandaan internet. Dat kan handig zijn. VPN's zijn er in diverse vormen. Meestal moet u een betaald abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder. U kunt dan vanaf al uw apparaten verbinding maken met de VPN via uw inlognaam en wachtwoord. Een VPN is veilig te gebruiken en biedt veel privacy.

Nieuw is de Keezel, een apparaat dat momenteel ontwikkeld wordt om met een druk op de knop al uw apparaten te voorzien van een veilige VPN-internetverbinding. Keezel is een Nederlandse vinding, die later dit jaar op de markt komt. Hij wordt straks vanaf ongeveer 90 euro verkocht.

Conclusie
Er zijn meerdere manieren om buitenshuis wifi te gebruiken. Gratis via lokale aanbieders en bedrijven, via Wifispots, een mobiele router of een VPN. Afhankelijk van uw wensen en uw budget, kiest u een optie die het best bij u past. Blijf wel altijd goed nadenken. Het is makkelijk om even wat bankzaken te regelen via een gratis, onbeveiligde verbinding. Maar dat is onverstandig. Er kunnen altijd kwaadwillenden actief zijn die achter uw gegevens aanzitten. Denk dus goed na over wat voor u het beste is.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.