Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Herstelopties van Windows

tip(1)

Windows heeft een paar ingebouwde herstelmogelijkheden. Werkt de computer niet meer zoals verwacht, dan zijn deze vaak een redder in nood.

Zijn de problemen duidelijk ontstaan na een specifieke handeling? Denk aan het installeren van een nieuw programma of het wijzigen van een instelling in het Configuratiescherm. Kijk dan of Systeemherstel helpt. Lees hier hoe dat werkt.

Biedt Systeemherstel geen soelaas of werkt de pc opeens belabberd, probeer het dan op te lossen met de ingebouwde herstelopties. Natuurlijk maakt u wel eerst een back-up in Windows 10 of Windows 11. Vervolgens vindt u de herstelopties op deze manier:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Open het onderdeel Systeemherstel. Doe dat als volgt:
  • Windows 10: klik op Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel. Klik onder 'Deze pc opnieuw instellen' op Aan de slag.
  • Windows 11: scrol aan de rechterkant zo nodig een stukje omlaag en klik op Systeemherstel > Pc opnieuw instellen.
 • De opties om de computer te herstellen worden nu getoond. Dit zijn 'Mijn bestanden behouden' en 'Alles verwijderen'. Op sommige computers staat hier ook nog de optie 'Fabrieksinstellingen terugzetten'. Deze optie is niet bij iedereen beschikbaar.
  • Kiest u voor Mijn bestanden behouden dan wordt Windows opnieuw geïnstalleerd met behoud van uw persoonlijke bestanden. Wel worden alle programma's die u hebt geïnstalleerd, verwijderd en ook instellingen die u hebt aangepast.
  • Kiest u voor Alles verwijderen dan wordt Windows opnieuw geïnstalleerd maar wordt verder alles wat nu op de pc staat, verwijderd.
  • Hebt u op de computer ook de optie Fabrieksinstellingen terugzetten dan kunt u hiermee alles van de pc wissen, en de Windows-versie installeren die met de computer is meegeleverd.
   Let op, dit hoeft dus niet Windows 10 of 11 te zijn.
 • De eerste optie 'Mijn bestanden behouden' heeft uiteraard de voorkeur. Dan wordt het systeem vernieuwd, maar de bestanden worden met rust gelaten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.