SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: herstelopties van Windows 10

tip(1)

Windows 10 kent een paar ingebouwde herstelmogelijkheden. Werkt de computer niet meer zoals verwacht dan kunnen deze een redder in nood zijn.

De ingebouwde herstelopties vernieuwen het besturingssysteem. Met Systeemherstel gaat u terug naar een eerdere versie van het systeem.

Systeemherstel
Zijn de problemen duidelijk ontstaan na een specifieke handeling (zoals het installeren van een nieuw programma of het wijzigen van een instelling in het Configuratiescherm), kijk dan eerst of Systeemherstel helpt. Lees daar alles over in het artikel 'Problemen oplossen met Systeemherstel (Windows 10)'.

Herstelopties
Biedt Systeemherstel geen soelaas of werkt de pc opeens belabberd, probeer het dan op te lossen met de ingebouwde herstelopties. Natuurlijk maakt u eerst een back-up! Het artikel 'Windows 10: een back-up maken' behandelt alle mogelijkheden. De herstelopties vindt u op de volgende manier:

 • Klik op Starten > Instellingen.
 • Het Instellingenmenu opent. Klik hierin op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
 • Klik in het linkermenu op Systeemherstel.
 • Rechts verschijnt het onderdeel 'Deze pc opnieuw instellen'. Klik hieronder op Aan de slag.
 • De opties om de computer te herstellen worden nu getoond. Dit zijn 'Mijn bestanden behouden' en 'Alles verwijderen'. Op sommige computers staat hier ook nog de optie 'Fabrieksinstellingen terugzetten'. Deze optie is niet bij iedereen beschikbaar.
  • Kiest u voor Mijn bestanden behouden dan wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd met behoud van uw persoonlijke bestanden. Wel worden alle programma's die u hebt geïnstalleerd, verwijderd en ook instellingen die u hebt aangepast.
  • Kiest u voor Alles verwijderen dan wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd maar wordt verder alles wat nu op de pc staat, verwijderd.
  • Hebt u op de computer ook de optie Fabrieksinstellingen terugzetten dan kunt u hiermee alles van de pc wissen, en de Windows-versie installeren die met de computer is meegeleverd.
   Let op, dit hoeft dus niet Windows 10 te zijn.
 • U snapt dat de eerste optie, 'Mijn bestanden behouden', de voorkeur heeft. Dan wordt het systeem vernieuwd, maar de bestanden worden met rust gelaten.

In de video hieronder ziet u de verschillende stappen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.