SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tip: iPhone opschonen voor wegdoen

090816_iPhone_opschonen_home

Maak de iPhone helemaal leeg als u 'm weggeeft, verkoopt of weggooit. In het geheugen zijn namelijk allerlei privégegevens aanwezig, zoals persoonlijke berichten en contactpersonen.

Als u uw iPhone (vanaf iOS 9) een tweede leven geeft door hem te verkopen of weg te geven, is het van belang dat u uw gegevens verwijdert van het toestel. Zo voorkomt u dat de volgende eigenaar toegang heeft tot allerlei privé-informatie.

Back-up maken

Als u de iPhone leegmaakt, moet u eerst een back-up maken van de telefoon. Deze back-up zet u eventueel later weer op een nieuwe telefoon zodat deze beschikt over de gegevens van uw huidige toestel. Lees hier hoe u een reservekopie maakt. 

Accounts uitschakelen

Voordat u de smartphone leegmaakt, moet u een aantal functies van de iPhone uitzetten. 

Zoek mijn iPhone

  • Tik op Instellingen.
  • Bij een iPhone met iOS 10.3 of hoger tikt u nu bovenaan op uw naam. Bij lagere versies gaat u naar de volgende stap. Controleer eventueel de versie via Instellingen > Algemeen > Info > Versie.
  • Tik op iCloud > Zoek mijn iPhone.
  • Tik op het schuifje achter 'Zoek mijn iPhone' als het balkje groen is. 
    Zoek mijn iPhone uitzetten
  • Vul uw Apple ID-wachtwoord in en tik op Schakel uit.

Sleutelhanger

  • Tik op Instellingen.
  • Bij een iPhone met iOS 10.3 of hoger tikt u nu bovenaan op uw naam. Bij lagere versies gaat u naar de volgende stap.
  • Tik op iCloud > Sleutelhanger.
  • Tik op het schuifje achter 'Sleutelhanger' als het groen is.
  • Tik eventueel op Verwijder van iPhone.
  • Vul eventueel uw Apple ID-wachtwoord in en tik op Log in.

iCloud

  • Tik op Instellingen.
  • Bij een iPhone met iOS 10.3 of hoger tikt u nu bovenaan op uw naam. Bij lagere versies gaat u naar de volgende stap.
  • Tik op iCloud (bij iOS 11 en 12 kunt u deze stap overslaan).
  • Scrol naar beneden en tik op Log uit.
  • Tik eventueel op Verwijder van iPhone.
  • Vul uw Apple ID-wachtwoord in en tik op Schakel uit.

iMessage

  • Tik op Instellingen > Berichten > iMessage.
  • Tik op het schuifje achter 'iMessage' als het schuifbalkje groen is.

FaceTime

  • Tik op Instellingen > FaceTime.
  • Tik op het schuifje achter 'FaceTime' als de schuifbalk groen is.

Alle inhoud en instellingen wissen

Als u bovenstaande opties hebt uitgezet, is het tijd om de inhoud van het toestel te wissen. Dit is het belangrijkste onderdeel bij het leegmaken van de telefoon. Doe dit pas op het moment dat u het toestel echt niet meer wilt gebruiken. Het leegmaken werkt zo:

  • Tik op Instellingen > Algemeen.
  • Scrol naar beneden en tik op Stel opnieuw in.
  • Tik op Wis alle inhoud en instellingen.

    Gegevens verwijderen iPhone
  • Tik op Wis nu.
  • Voer uw toegangscode in als u deze hebt ingesteld.
  • Tik op Wis iPhone.

De iPhone start opnieuw op. U hoeft de iPhone niet opnieuw in te stellen. Dat kan de volgende eigenaar doen. Wilt u het toch doen om te controleren of uw gegevens eraf zijn? Vul dan tijdens het instellen geen persoonlijke gegevens in, zoals uw iCloud-account.  

Simkaart verwijderen

Verwijder tot slot de simkaart. Dit is het kaartje dat u van de provider kreeg en dat het mogelijk maakt om onder andere te bellen. Het zit in een gleufje aan de zijkant van de iPhone. U kunt de simkaart met een meegeleverd pinnetje verwijderen uit het gleufje.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.