SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: kleurplaat maken in Word

1902-kleurplaat-250

Hebt u mooie foto's op de computer? Maak er dan in Word 2010, 2013 of 2016 een kleurplaat van.

Om zelf een kleurplaat te maken, hebt u een mooie foto nodig. Denk aan een vakantiefoto van een gebouw of van een landschap. Voeg de foto toe aan een leeg document in Word en bewerk het plaatje tot er een afbeelding ontstaat die als kleurplaat gebruikt kan worden. Gebruik een duidelijke foto met veel contrast. Een foto van een rots is minder geschikt dan eentje van een gebouw of een uitzicht.

 • Start Word 2010, 2013 of 2016.
 • Klik op het tabblad Invoegen > Afbeeldingen.
 • De Verkenner opent. Blader naar de map waar de foto staat. Klik op de foto en klik dan op Invoegen.
 • De foto is nu in Word te zien. De foto is geselecteerd en het tabblad 'Opmaak' is in het Lint geopend. Daar ziet u allerlei opties voor afbeeldingen. Ziet u het tabblad 'Opmaak' niet? Selecteer dan eerst de foto door erop te klikken. Het tabblad opent dan vanzelf.
 • Klik in de groep 'Aanpassen' op Artistieke effecten
 • Er klapt een menu uit. Klik op de één na laatste optie. Deze optie heet 'fotokopie'.
 • De foto wijzigt meteen. Klik in de groep 'Aanpassen' op Kleur.
 • Opnieuw klapt er een menu uit. Klik onder het kopje 'Andere kleuren' op de zesde optie. Deze heet 'Zwart-wit: 50%'. Soms is de optie 'Zwart-wit: 75%' mooier. Dan kiest u deze.
 • De afbeelding is nu van alle kleuren ontdaan. De kleurplaat is bijna klaar. Als u een liggende foto hebt gebruikt, dan kunt u de foto nog draaien zodat hij ook op het papier past als u 'm groter maakt. Klik in de groep 'Schikken' op Draaien > 90⁰ linksom draaien.
 • Is de afbeelding nog niet groot genoeg naar uw zin? Beweeg de muisaanwijzer naar een van de hoekpunten van de afbeelding. 
 • De aanwijzer verandert in een witte pijl. Klik op een hoekpunt, houd de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de muisaanwijzer naar buiten om de kleurplaat groter te maken.

De kleurplaat is klaar, u hoeft hem alleen nog maar af te drukken!

Video

In onderstaande video ziet u hoe u een kleurplaat maakt in Word:

 

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.