Menu Zoek

Word boekje maken

Boekje maken in word
Maak met Word zelf boekjes voor speciale gelegenheden. Hartstikke leuk!

Een persoonlijk, zelfgemaakt boekje voor een bijzondere gelegenheid is leuk om te maken. Daarvoor heb je nodig: een printer nodig, stevig papier, eigen teksten en foto's en het programma Word (2019 of hoger).

Word heeft een speciale instelling voor het maken van boeken.

  • Start Word.
  • Klik op Leeg document.
  • Klik op het tabblad (Pagina-)Indeling.
  • Klik bij 'Pagina-instelling' op het pijltje Uitklappijltje .
  • Onder het kopje 'Pagina's' staat 'Meerdere pagina's'. Klik op het uitklapmenu en selecteer de optie Katern.

Katernen

  • Selecteer bij 'Vellen per boekje' de optie Auto.
  • Klik op Ok.
  • Voeg eventueel paginanummers in via het tabblad Invoegen > Paginanummer.
  • Klik op de gewenste positie van de nummers.
  • Klik op de gewenste uitlijning.

Word is ingesteld voor het maken van een boekje. De pagina-indeling is liggend, dus de pagina's in het document zijn eigenlijk halve pagina's. Van deze halve pagina's komen er twee naast elkaar in het boekje.

Het aan u om de inhoud van de bundel toe te voegen. Dat kunnen teksten en foto's zijn, of een mix. Natuurlijk hangt dit af van het onderwerp van het boek. Hoe meer tekst en afbeeldingen, hoe meer pagina's er verschijnen. Hier een klein voorbeeld:

Voorbeeld van een boekje in Word

Aantal pagina's

Boeken bestaan uit een even aantal pagina's en het liefst een veelvoud van vier pagina's. Als u het boekje vouwt en eventueel inbindt, komt dit het mooiste uit. Mocht u niet uitkomen op het gewenste aantal pagina's, probeer dan wat te spelen met de vormgeving van het Word-document. Vergroot of verklein bijvoorbeeld afbeeldingen zodat ze meer of juist minder pagina's opvullen.

Ontwerpen

Op het tabblad 'Ontwerpen' staan diverse mogelijkheden om de inhoud van uw boekje automatisch te verfraaien. Via het tabblad 'Invoegen' kunt u afbeeldingen, vormen of Smart Art (mooi vormgegeven woorden) toevoegen aan uw document.

Afbeeldingen

Het is leuk om het boek mooi te maken met afbeeldingen. Dat kunnen foto's zijn die u zelf maakte of plaatjes van internet. Let bij dat laatste wel op de auteursrechten.

    Als het boekje klaar is, kunt u afdrukken. Hiervoor is een printer nodig. Drukt deze dubbelzijdig af? Dan bent u snel klaar. Drukt hij alleen enkelzijdig af, dan drukt u eerst alle voorkanten af, legt u het papier omgedraaid in de printer en drukt u de achterkanten af. Laten drogen, netjes vouwen en klaar.

    • Klik op Bestand > Afdrukken.
    • Er verschijnt een menu voor de printinstellingen. Klik op Enkelzijdig afdrukken.
    • Klik op uw keuze, bijvoorbeeld enkelzijdig of dubbelzijdig printen.
    • Klik bovenaan op Afdrukken.

    Het boekje zou goed uit de printer moeten komen. Maar probeer het voor de zekerheid eerst uit met vier pagina's.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.