Menu Zoek

Tip: scherpe foto met smartphone maken

1006-foto-maken

Even snel een foto maken met de smartphone. Zorg dat de foto's scherp zijn, dan hebt u er veel plezier van.

Elke moderne telefoon heeft een camera, en veel smartphones hebben er zelfs twee. Eentje aan de achterkant en eentje aan de voorkant. Die aan de voorkant is voor het maken van selfies, oftewel foto's van uzelf. De camera aan de achterzijde is doorgaans het best. Deze camera levert mooie beelden op die u zelfs kunt afdrukken.

Scherpstellen in één tik
Bij het maken van foto's met een smartphone is het, net zoals bij een echte fotocamera, van belang dat u goed scherpstelt op het onderwerp van de foto. Scherpstellen met de smartphone is niet ingewikkeld: houd de telefoon zo stil mogelijk en tik op het scherm op het punt waarop scherpgesteld moet worden. De camera van de telefoon stelt nu zelf scherp. Houd de telefoon nog steeds zo stil mogelijk en tik op de knop waarmee u foto's kunt maken.

Spraakbesturing
De telefoon stilhouden kan soms wat lastig zijn, zeker als u het apparaat met één hand vasthoudt omdat u de andere hand moet gebruiken om op de afdrukknop te tikken. Daarom maken sommige Android-telefoons gebruik van spraakbesturing. U kunt dan dus een foto nemen door iets ('smile', cheese', 'shoot') tegen de camera te zeggen. Het voordeel is dat u de telefoon met twee handen kunt vasthouden, waardoor het makkelijker is om de telefoon stil te houden.

Spraakbesturing aanzetten op Samsung Galaxy S 5 en 6:

  • Tik op Camera om de app te openen.
  • Tik op het pictogram van een tandwiel om de camera-instellingen te openen.
  • Tik op Spraakopdracht om de functie aan te zetten.

Inzoomen maakt minder scherp
De camera's van telefoons zijn tegenwoordig hartstikke goed, maar hebben ook beperkingen. Zo maakt inzoomen de scherpte van de foto een stuk minder. Het inzoomen gaat namelijk niet met een speciale lens, maar via de software. Dat levert altijd kwaliteitsverlies op. Dus probeer zo min mogelijk in te zoomen. Het is beter om gewoon wat dichter bij het foto-onderwerp te gaan staan.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.