SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: voorwaardelijke opmaak in Excel

Excel2013_voorwaardelijke_opmaak Hebt u bijvoorbeeld een huishoudboekje in Excel en wilt u letterlijk zien of u in de rode cijfers staat? Met voorwaardelijke opmaak kunt u bepalen hoe een cel eruit komt te zien.

Met 'Voorwaardelijke opmaak' kunt u cellen van een andere opmaak voorzien. De inhoud van de cellen moet dan aan een bepaalde voorwaarde voldoen. U kunt bijvoorbeeld alle negatieve getallen rood maken.

Bent u nog niet zo bedreven met Excel? Volg dan de online cursus: starten met Excel 2013.

Voorwaardelijke opmaak werkt als volgt:

 • Klik op de cel waarop u voorwaardelijke opmaak wilt toepassen. Wilt u meerdere cellen selecteren, houdt dan de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u deze cellen aanklikt.
 • Klik in het Lint op de knop Voorwaardelijke opmaak. U vindt deze knop op het tabblad Start, in de groep 'Stijlen'.
 • Ga met de muisaanwijzer over Markeringsregels voor cellen.
 • Klik op Kleiner dan.
 • Vul in het linkervak '0' in.
 • In het rechtervak bepaalt u de opmaak. Standaard staat hier 'Lichtrode opvulling met donkerrode tekst', maar u kunt natuurlijk een andere optie kiezen. Klik daarvoor op het pijltje, rechts in het vak, en een uitklapmenu opent.
 • Klik op Aangepaste indeling als u de opmaak zelf wilt bepalen (klik bij 'Lettertype' onder 'Tekenstijl' bijvoorbeeld op Vet en klik in het uitklapmenu bij 'Kleur' op de kleur 'rood'. Nadat u de opmaak hebt vastgesteld klikt u op OK).
 • Klik daarna nogmaals op OK.

Onderstaande video verduidelijkt hoe voorwaardelijke opmaak werkt. De video is opgenomen met Excel 2013.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.