SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: waar moet ik op letten bij aankoop van een laptop?

shutterstock_128984567_klein

Laptops zijn de afgelopen jaren steeds sneller en goedkoper geworden. Maar waar moet u nu op letten bij de aankoop van zo'n draagbare computer?

Laptops zijn compact en draagbaar, en dat is een voordeel ten opzichte van desktopcomputers. Want zo bent u lekker flexibel tijdens het computeren. U kunt het apparaat immers gebruiken in de werkkamer maar ook gewoon op de bank in de huiskamer. Niet zo gek dat de apparaten populair zijn.

Goedkope laptops
Maar de ene laptop is de andere niet. De laatste tijd worden er veel heel goedkope laptops aangeboden in winkels. Ze kosten ongeveer 250 euro. Het is natuurlijk verleidelijk om voor zo'n goedkoop apparaat te gaan, maar let wel op: er zitten meestal een paar addertjes onder het gras. Zo hebben ze vaak een erg langzame processor en maar 2 GB werkgeheugen. Hierdoor is de laptop traag: het duurt bijvoorbeeld best lang om programma's op te starten. Ook hebben deze goedkope laptops vaak slechts 32 GB opslaggeheugen. Windows neemt daarvan al een flink deel in beslag, waardoor in de praktijk minder dan 20 GB vrij is. Het uitbreiden van het werkgeheugen of de opslag is vaak niet mogelijk, waardoor we deze apparaten geen aanrader vinden.

Minimale eisen laptop
Wat moet u dan wél hebben? Er zijn wel genoeg betaalbare laptops die krachtig genoeg zijn. Mits u geen veeleisende games speelt of zware taken zoals videobewerking uitvoert. Een laptop - of desktopcomputer - moet minimaal een Core i3 processor en 4 GB geheugen hebben om prettig te kunnen werken. Qua opslag heeft een SSD-schijf de voorkeur. Dit opslaggeheugen is een stuk sneller dan normale harde schijven, waardoor de computer een stuk vlotter reageert. SSD's zijn wel veel duurder dan normale harde schijven. Laptops tot 500 euro zijn daardoor vaak voorzien van maximaal 128 GB SSD-opslag. Voor hetzelfde geld hebt u een gelijkwaardige machine met een véél grotere harde schijf. Wilt u bijvoorbeeld veel foto's en video's opslaan? Dan is een harde schijf een betere keuze als u niet te veel geld wilt uitgeven.

Meer weten over de aankoop van computers? Gebruik onze Computerkiezer.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.