Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: waar moet ik op letten bij aankoop van een laptop?

shutterstock_128984567_klein

Laptops zijn de afgelopen jaren steeds sneller en goedkoper geworden. Maar waar moet u nu op letten bij de aankoop van zo'n draagbare computer?

Laptops zijn compact en draagbaar, en dat is een voordeel ten opzichte van desktopcomputers. Want zo bent u lekker flexibel tijdens het computeren. U kunt het apparaat immers gebruiken in de werkkamer maar ook gewoon op de bank in de huiskamer. Niet zo gek dat de apparaten populair zijn.

Goedkope laptops
Maar de ene laptop is de andere niet. De laatste tijd worden er veel heel goedkope laptops aangeboden in winkels. Ze kosten ongeveer 250 euro. Het is natuurlijk verleidelijk om voor zo'n goedkoop apparaat te gaan, maar let wel op: er zitten meestal een paar addertjes onder het gras. Zo hebben ze vaak een erg langzame processor en maar 2 GB werkgeheugen. Hierdoor is de laptop traag: het duurt bijvoorbeeld best lang om programma's op te starten. Ook hebben deze goedkope laptops vaak slechts 32 GB opslaggeheugen. Windows neemt daarvan al een flink deel in beslag, waardoor in de praktijk minder dan 20 GB vrij is. Het uitbreiden van het werkgeheugen of de opslag is vaak niet mogelijk, waardoor we deze apparaten geen aanrader vinden.

Minimale eisen laptop
Wat moet u dan wél hebben? Er zijn wel genoeg betaalbare laptops die krachtig genoeg zijn. Mits u geen veeleisende games speelt of zware taken zoals videobewerking uitvoert. Een laptop - of desktopcomputer - moet minimaal een Core i3 processor en 4 GB geheugen hebben om prettig te kunnen werken. Qua opslag heeft een SSD-schijf de voorkeur. Dit opslaggeheugen is een stuk sneller dan normale harde schijven, waardoor de computer een stuk vlotter reageert. SSD's zijn wel veel duurder dan normale harde schijven. Laptops tot 500 euro zijn daardoor vaak voorzien van maximaal 128 GB SSD-opslag. Voor hetzelfde geld hebt u een gelijkwaardige machine met een véél grotere harde schijf. Wilt u bijvoorbeeld veel foto's en video's opslaan? Dan is een harde schijf een betere keuze als u niet te veel geld wilt uitgeven.

Meer weten over de aankoop van computers? Gebruik onze Computerkiezer.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.