Menu Zoek

Traag internet buitenshuis, wat nu?

traag internet x250

Werkt de wifi in de trein slecht of is het internet traag op de camping? Dan zit er maar één ding op: zelf voor internet zorgen.

Is er geen of slechte wifi? Schakel dan over naar het 4G- of 5G-netwerk, dat is meestal stabiel. Bovendien is 4G/5G veiliger dan een openbare wifi-verbinding. Let op: dit kan alleen als u een bundel voor mobiel internet in uw telefoonabonnement hebt.

Android

Schakel zo over op mobiel internet op een Android-toestel (Android 11,12 en 13):

 • Veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag.
 • Het snelmenu komt in beeld. Herhaal die beweging om het hele snelmenu te zien.
 • Tik op het pictogram van de wifi Wifi-pictogram.
 • Als het grijs is, staat de wifi uit. Dat is nu de bedoeling. Tik op het pictogram ‘Mobiele gegevens' Pictogram 'Mobiele gegevens'.
Als het gekleurd is, staat het 4G of 5G-netwerk aan. Internetgebruik op de telefoon gaat nu af van de internetbundel.

Tip: Android-toestellen van Samsung kunnen ook automatisch overgaan op 4G/5G als de wifi zwak is.

iPhone

Schakel zo over op mobiel internet op een iPhone (met iOS 16 of nieuwer):

 • Open het bedieningspaneel. Zet daarvoor uw vinger helemaal rechtsboven op het scherm en veeg naar het midden.
 • Tik op het wifi-pictogram Wifi-pictogram.
 • Als het pictogram grijs is, staat de wifi uit. Dat is nu de bedoeling. Tik op het pictogram ‘Mobiele data’ Pictogram 'Mobiele data'.
Als het gekleurd is, staat het 4G of 5G-netwerk aan. Internetgebruik op de telefoon gaat nu af van de internetbundel.

Van huis en wilt u de laptop of tablet gebruiken, maar is de wifi-verbinding onuitstaanbaar langzaam? Zet dan de persoonlijke hotspot op de telefoon aan. Daarmee deelt u het internet van de telefoon met andere apparaten. Die maken dan ook gebruik van de internetbundel in het telefoonabonnement.

Reikt de campingwifi niet tot aan de vouwwagen? Dan is ‘mifi’, mobiele wifi, ook een optie. Dat is eigenlijk hetzelfde als een hotspot, maar dan vanaf een apart apparaatje. Dat kost de batterij van de smartphone geen stroom. Voor mifi is een mifi-router en een simkaart met een internetbundel nodig. Het levert een relatief snelle en stabiele 4G of 5G-verbinding op. Maar er zijn wel kosten voor de aanschaf van het apparaat en het sim-abonnement.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.