Wat heb je aan een oude iPad?

Artikel

Veel mensen hebben nog ergens een oude iPad liggen. Geef de tablet een tweede leven of ruil hem in.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,1 / 5 (21 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 21 feb 2024

Verouderd besturingssysteem

Apple, de maker van de iPad, vernieuwt ieder jaar iPadOS, het besturingssysteem voor de tablet. Op oude iPads werken die nieuwe iPadOS-versies niet meer. De bezitters daarvan lopen dan verbeteringen en nieuwe functies mis.

Oude iPad tóch gebruiken

Apple-apparaten kennen nauwelijks veiligheidsrisico’s. Blijf een oude tablet dus gerust gebruiken. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de iPad nog goed werkt. Na verloop van tijd kan het zijn dat het apparaat trager wordt. Of dat apps het niet meer goed doen. In dat geval is de iPad geen volwaardige tablet meer. Doe er dan iets anders mee!

Andere functies

Gebruik een oude iPad bijvoorbeeld als:

E-reader

Het is mogelijk om digitale boeken op een iPad te lezen. Een losse e-reader is dan niet nodig. Het scherm van de iPad is ten opzichte van een e-reader wel vermoeiender voor de ogen.

Muziekspeler

Een oude iPad speelt vaak nog prima muziek af. Gebruik hiervoor een app van een bekende muziekdienst, bijvoorbeeld Spotify of Apple Music. Naast muziek kunnen mensen ook naar ingesproken boeken en podcasts luisteren. Een goede gratis app hiervoor is NPO Luister. De meeste oude iPads hebben een gewone koptelefoonaansluiting. Via bluetooth bluetooth Verbindingsmethode om elektronische apparaten draadloos met elkaar te verbinden over een korte afstand (maximaal 10 of maximaal 100 meter, afhankelijk van de klasse). Bluetooth is beschikbaar op veel mobiele telefoons, smartphones, computers, tablets, luidsprekers en ook op digitale camera's kunnen luisteraars eventueel ook een draadloze hoofdtelefoon verbinden.

Digitaal fotolijstje

Staan er dierbare foto’s op de oude iPad? Maak er dan een digitaal fotolijstje van. Er zijn standaarden en hoesjes verkrijgbaar, zodat u de tablet kunt neerzetten. Open in de app Foto’s een album met leuke kiekjes. Start vervolgens een diavoorstelling en geniet van fraaie beelden.

Wekker

Kies een prettig wekgeluid en gebruik een oude iPad als wekker.

iPad inruilen

Kunt u de iPad nergens meer voor gebruiken? Ruil hem dan bijvoorbeeld in. Apple heeft hiervoor onder de naam Apple Trade In een speciaal inruilprogramma. Vul een aantal gegevens in en de geschatte restwaarde verschijnt in beeld. Goed om te weten is dat Apple ook heel oude en kapotte iPads terugneemt. Waarschijnlijk krijgt u er dan geen inruilbedrag voor terug. Apple recyclet deze apparaten.

Naast Apple zijn er nog meer bedrijven die iPads inruilen, bijvoorbeeld de eigen webshop van Samsung. Geef bij de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe smartphone of tablet aan dat u een iPad wilt inruilen. Samsung geeft dan korting op het nieuwe product. Verder is inruilen mogelijk bij bekende (web)winkels als Coolblue en MediaMarkt.

Te koop aanbieden

In plaats van inruilen kunt u een oude iPad natuurlijk ook verkopen. Bedenk wel dat een gedateerd model op Marktplaats amper iets oplevert. Er zijn ook winkels die oude apparaten tegen betaling overnemen. Zij renoveren de apparaten en verkopen ze dan weer. Dit zijn zogeheten refurbished producten. Vraag bij een betrouwbare webwinkel vrijblijvend naar de restwaarde van de iPad.

Weggeven

Wie weet kunt u iemand blij maken met een iPad, bijvoorbeeld een kind. Maak de tablet dan volledig leeg. Daarnaast kan schenken aan een goed doel ook. Onder meer de organisaties CliniClowns, KNGF Geleidehonden en Het Vergeten Kind nemen oude tablets in.

Oude iPad recyclen

Als er niets meer met een oude iPad valt te beginnen, kunt u 'm het beste afdanken. Gooi apparaten nooit zomaar in de prullenbak. Zoek in plaats daarvan naar een inzamelpunt voor digitale apparaten, bijvoorbeeld bij een supermarkt of elektronicawinkel. U kunt de iPad ook naar de milieustraat van de gemeente brengen. Het apparaat gaat dan naar een recyclingfabriek. Verschillende onderdelen van het toestel zijn geschikt voor hergebruik. Draag op die manier een steentje bij aan een beter milieu. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven