Menu Zoek

Wat heb je aan een oude iPad?

tip(2)(1)

'Oud' is relatief voor een apparaat dat sinds 2010 bestaat. Maar toch, wat kunt u met een iPad die veroudert?

Ten minste één keer per jaar brengt Apple een nieuwe versie van het iOS-besturingssysteem uit. Dit systeem zorgt ervoor dat de iPad (en iPhone) bediend kunnen worden en beveiligd zijn. Het nieuwe besturingssysteem is soms niet geschikt voor oudere apparaten. Dit overkwam de iPad Air 2 (uit 2014) en de iPad Mini 4 (uit 2015) toen Apple in november 2022 iPadOS 16 lanceerde. Deze apparaten blijven steken op versie 15. Wat te doen met een apparaat dat niet meer mee kan met de nieuwste iPadOS-versie?

Een iPad die niet meer de nieuwste iPadOS-versie krijgt, is nog gewoon te gebruiken. Er zijn nauwelijks veiligheidsrisico's. Dus zolang u prettig werkt met het apparaat: gewoon blijven gebruiken. Wordt er in een eerdere iPadOS-versie een groot veiligheidsrisico ontdekt, dan repareert Apple dit in een speciale update. Wel gaan allerlei vernieuwingen uw neus voorbij. En ook de apps blijven steken op de laatste versie die geschikt is voor uw versie.

Apple kent een inruilprogramma. In Nederland heet dit 'Apple Trade-in'. Vul een paar gegevens in en u ziet de geschatte inruilwaarde van uw apparaat. Ook de oudere iPads worden teruggenomen en zelfs als het apparaat niet meer (goed) functioneert. Het wordt dan gratis ingenomen om te worden gerecycled.

Bevalt het inruilprogramma van Apple niet, dan kunt u de iPad verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Of te koop aanbieden bij diverse zaakjes die tablets opkopen, oplappen en als refurbished (tweedehandsje) verkopen. Het principe is altijd: vul de gegevens in van de iPad, in welke staat hij is en of u de originele oplader en andere eventuele accessoires nog hebt. U ziet vervolgens tegen welke prijs men het toestel wil overnemen.

Voldoet de iPad niet meer voor dagelijks gebruik en wilt u hem niet inruilen of verkopen? Dan zijn er nog een paar mogelijkheden om de iPad thuis te gebruiken. Maak het apparaat indien nodig leeg en probeer het volgende:

  • Digitaal fotolijstje

    Plaats de iPad in een standaard/hoesje. Open de app Foto's. Tik op Albums. Selecteer eventueel een album met uw favoriete foto's of kies voor 'Alle foto's'. Tik rechtsboven op Diavertoning. Ziet u dat niet staan? Tik dan eerst op het rondje met drie puntjes. Tik eventueel op de eerste foto en daarna op Opties. Zet 'Herhaal' aan (schuifje naar rechts) en stel de snelheid in (schildpad staat voor langzaam; haas voor snel). Tik tweemaal op de foto. U hebt nu een doorlopende diashow!
  • E-reader

    Met behulp van iTunes kunt u uw e-boeken overzetten naar de iPad en het apparaat blijven gebruiken als e-reader.
  • Muziekspeler

    Een collectie muziekbestanden in bezit? Zet ze met behulp van iTunes op het apparaat en speel ze af. Of gebruik de Spotify-app, hier kunt u bijvoorbeeld ook naar podcasts luisteren. Koop er een setje luidsprekers bij en u haalt een prima jukebox in huis.
  • Wekker

    Verander de iPad in een hippe wekkerradio met behulp van de app Nightstand.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.