SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Wat heb je aan een oude iPad?

tip(2)

Oud is relatief voor een apparaat dat krap negen jaar bestaat. Maar toch, wat doe je met iPad die veroudert?

Apple ondersteunt zijn iPads lang. Zo draait het nieuwste besturingssysteem, iOS 12, op de iPad Air en iPad Mini 2. Beide apparaten zijn eind 2013 gelanceerd. Maar wat te doen als een apparaat niet meer mee kan met de nieuwste iOS-versie? Dat overkomt de al genoemde iPad Air, iPad Mini 2 en de iPad Mini 3. Wanneer Apple in september iOS 13 lanceert, blijven deze apparaten steken op versie 12. Wat kun je er dan nog mee?

Gewoon blijven gebruiken

Een iPad die niet meer de nieuwste iOS-versie krijgt, is nog gewoon te gebruiken. Er zijn nauwelijks veiligheidsrisico's. Dus zolang u prettig werkt met het apparaat: gewoon blijven gebruiken. Wordt er in een eerdere iOS-versie een groot veiligheidsrisico ontdekt, dan repareert Apple dit in een speciale update. Natuurlijk gaan allerlei vernieuwingen uw neus voorbij. En ook de apps blijven steken op de laatste versie die geschikt is voor uw iOS-versie.

Inruilen bij Apple

Apple kent een goed inruilprogramma. In Nederland heet dit 'Apple GiveBack'. Vul een paar gegevens in en u ziet de geschatte inruilwaarde van uw apparaat. Ook de oudere iPads worden teruggenomen. Ook als het apparaat niet meer (goed) functioneert kunt u Apple GiveBack gebruiken. Het wordt dan gratis ingenomen om te worden gerecycled.

Te koop aanbieden

Bevalt het inruilprogramma van Apple niet, dan kunt u de iPad verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Of te koop aanbieden bij diverse zaakjes die tablets opkopen, oplappen en als refurbished (tweedehandsje) verkopen. Het principe is altijd: vul de gegevens in van de iPad, in welke staat hij is en of u de originele oplader en andere eventuele accessoires nog hebt. U ziet vervolgens tegen welke prijs men het toestel wil overnemen.

Andere mogelijkheden

Voldoet de iPad niet meer voor dagelijks gebruik en wilt u hem niet inruilen of verkopen dan zijn er nog een paar mogelijkheden om thuis te gebruiken. Maak het apparaat indien nodig leeg en probeer het volgende:

 • Digitaal fotolijstje
  Plaats de iPad in een standaard/hoesje. Open de foto-app. Tik op Albums. Selecteer eventueel een album met uw favoriete foto's of kies voor 'Alle foto's'. Tik rechtsboven op Diavertoning. Tik eventueel op de eerste foto en daarna op Opties. Zet 'Herhaal' aan (schuifje naar rechts) en stel de snelheid in (schildpad staat voor langzaam; haas voor snel). Tik tweemaal op de foto. U hebt nu een doorlopende diashow!
 • E-reader
  Met behulp van iTunes kunt u uw e-boeken overzetten naar de iPad en het apparaat blijven gebruiken als e-reader.
 • Muziekspeler
  Een collectie muziekbestanden in bezit? Zet ze met behulp van iTunes op het apparaat en speel ze af. Of gebruik de Spotify-app. Koop er een setje luidsprekers bij en u haalt een prima jukebox in huis.
 • Wekker
  Verander de iPad in een hippe wekkerradio met behulp van de app Nightstand.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.