Menu Zoek

Wat heb je aan een oude iPad?

tip(2)(1)

Veel mensen hebben nog ergens een oude iPad liggen. Geef de tablet een tweede leven of ruil hem in.

Apple, de maker van de iPad, vernieuwt ieder jaar iPadOS, het besturingssysteem voor de tablet. Op oude iPads werken die nieuwe iPadOS-versies niet meer. De bezitters daarvan lopen dan verbeteringen en nieuwe functies mis.

Apple-apparaten kennen nauwelijks veiligheidsrisico’s. Blijf een oude tablet dus gerust gebruiken. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de iPad nog goed werkt. Na verloop van tijd kan het zijn dat het apparaat trager wordt. Of dat apps het niet meer goed doen. In dat geval is de iPad geen volwaardige tablet meer. Doe er dan iets anders mee!

Gebruik een oude iPad bijvoorbeeld als:

E-reader

Het is mogelijk om digitale boeken op een iPad te lezen. Een losse e-reader is dan niet nodig. Het scherm van de iPad is ten opzichte van een e-reader wel vermoeiender voor de ogen.

Muziekspeler

Een oude iPad speelt vaak nog prima muziek af. Gebruik hiervoor een app van een bekende muziekdienst, bijvoorbeeld Spotify of Apple Music. Naast muziek kunnen mensen ook naar ingesproken boeken en podcasts luisteren. Een goede gratis app hiervoor is NPO Luister. De meeste oude iPads hebben een gewone koptelefoonaansluiting. Via bluetooth kunnen luisteraars eventueel ook een draadloze hoofdtelefoon verbinden.

Digitaal fotolijstje

Staan er dierbare foto’s op de oude iPad? Maak er dan een digitaal fotolijstje van. Er zijn standaarden en hoesjes verkrijgbaar, zodat u de tablet kunt neerzetten. Open in de app Foto’s een album met leuke kiekjes. Start vervolgens een diavoorstelling en geniet van fraaie beelden.

Wekker

Kies een prettig wekgeluid en gebruik een oude iPad als wekker.

    Kunt u de iPad nergens meer voor gebruiken? Ruil hem dan bijvoorbeeld in. Apple heeft hiervoor onder de naam Apple Trade In een speciaal inruilprogramma. Vul een aantal gegevens in en de geschatte restwaarde verschijnt in beeld. Goed om te weten is dat Apple ook heel oude en kapotte iPads terugneemt. Waarschijnlijk krijgt u er dan geen inruilbedrag voor terug. Apple recyclet deze apparaten.

    Naast Apple zijn er nog meer bedrijven die iPads inruilen, bijvoorbeeld de eigen webshop van Samsung. Geef bij de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe smartphone of tablet aan dat u een iPad wilt inruilen. Samsung geeft dan korting op het nieuwe product. Verder is inruilen mogelijk bij bekende (web)winkels als Coolblue en MediaMarkt.

    In plaats van inruilen kunt u een oude iPad natuurlijk ook verkopen. Bedenk wel dat een gedateerd model op Marktplaats amper iets oplevert. Er zijn ook winkels die oude apparaten tegen betaling overnemen. Zij renoveren de apparaten en verkopen ze dan weer. Dit zijn zogeheten refurbished producten. Vraag bij een betrouwbare webwinkel vrijblijvend naar de restwaarde van de iPad.

    Wie weet kunt u iemand blij maken met een iPad, bijvoorbeeld een kind. Maak de tablet dan volledig leeg. Daarnaast kan schenken aan een goed doel ook. Onder meer de organisaties CliniClowns, KNGF Geleidehonden en Het Vergeten Kind nemen oude tablets in.

      Als er niets meer met een oude iPad valt te beginnen, kunt u 'm het beste afdanken. Gooi apparaten nooit zomaar in de prullenbak. Zoek in plaats daarvan naar een inzamelpunt voor digitale apparaten, bijvoorbeeld bij een supermarkt of elektronicawinkel. U kunt de iPad ook naar de milieustraat van de gemeente brengen. Het apparaat gaat dan naar een recyclingfabriek. Verschillende onderdelen van het toestel zijn geschikt voor hergebruik. Draag op die manier een steentje bij aan een beter milieu.

      Delen via:
      Wat betekenen deze knoppen?
      Wat betekenen deze knoppen?
      Sluiten

      U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

      Hoe werkt het?
      Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

      • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
      • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
      • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
      • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

      De koppeling verbreken
      U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

      • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
      • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
      Woordenboek

      Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
      Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

      De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.