Menu Zoek

Wat zijn de Windows 10-instellingen?

windows-instellingenmenu

Instellingen in Windows 10 is een soort schatkamer aan keuzes om het systeem meer naar uw hand te zetten. Wat is er allemaal te vinden?

Wie net begint met Windows 10, krijgt de versie zoals Microsoft die standaard verspreidt. Een standaardpakket dus. Daarna is het aan de gebruiker om aan te passen wat hij zelf nodig vindt. In eerdere versies van Windows ging dat vooral via het Configuratiescherm. Dat bestaat nog wel, maar is wat naar de achtergrond verdwenen.

Er is een hoop mogelijk via de Instellingen. In deze tip gaan we in op de onderdelen van de Instellingen. Wat staat waar?

Open de Instellingen zo:

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op Instellingen, het pictogram van het tandwiel.

De Instellingen bestaan uit dertien onderdelen. Bijvoorbeeld 'Apps', 'Systeem' en 'Tijd en taal'. In dit artikel bespreken we de verschillende onderdelen.

Een kleine tip: op sommige pc's openen de Instellingen standaard op het gedeelte dat het laatst geopend is. Dus als u in het onderdeel Apps bezig was en de Instellingen sloot, opent het venster de volgende keer bij het gedeelte Apps. Klik in dat geval linksboven op Start om terug te gaan naar het hoofdmenu.

Hier staan de instellingen voor onder meer het beeldscherm en het geluid. Maar kijk ook hier voor de Concentratiehulp, de opties voor het Klembord en voor Energiebeheer. Dat laatste is vooral op de laptop handig. Bepaal hiermee onder meer wat er gebeurt als u de klep sluit.

De muis, het toetsenbord, de printer: alle aangesloten randapparaten staan verzameld in dit menu. Hier zijn ook nieuwe apparaten via bluetooth te koppelen aan de pc. Stel hier bijvoorbeeld in of u de linker- of rechterknop van de muis wilt gebruiken om ergens op te klikken of dubbelklikken.

Koppel in dit menu een smartphone (Android en iPhone) aan de pc. Bijvoorbeeld om een sms te versturen vanaf de pc. Kan handig zijn, maar de beschikbare opties hangen af van de telefoon.

Bekijk de status van de internetverbinding. Dit onderdeel komt vooral van pas als er problemen zijn met de verbinding.

Geef hier het uiterlijk van Windows een eigen draai. Stel bijvoorbeeld een andere achtergrond in voor het Bureaublad, of geef Windows een ander kleurenschema. Of gebruik een foto uit de eigen collectie als achtergrond op het Bureaublad: er is veel mogelijk!

Verwijder programma’s en apps via dit menuonderdeel. Ook staat hier een overzicht van alle toepassingen die tegelijk opstarten met Windows. Staan er programma’s tussen die niet nodig zijn meteen bij de start, pas dat dan hier aan.

Een overzicht van het account waarmee iemand de pc gebruikt. Voeg hier ook mailadressen toe voor het mailprogramma Mail. Gebruiken meerdere mensen de computer? Geef iedereen via dit onderdeel dan een eigen account, zodat programma’s en gegevens niet door elkaar gaan lopen.

Standaard staan de taal en de tijd op de Windows-klok waarschijnlijk goed. Klopt er toch iets niet? Verander het in dit onderdeel.

Een gedeelte voor mensen met een Xbox-spelcomputer.

Dit is een belangrijk onderdeel voor mensen met verminderd zicht of gehoor. Hier staan namelijk allerlei opties om het computergebruik makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door de letters en menu’s groter weer te geven. Ook staan hier onder meer de opties voor ondertiteling, de Verteller, het schermtoetsenbord en nog veel meer.

Via het Vergrootglas op de Taakbalk doorzoekt u Windows. Bijvoorbeeld om een bepaald bestand te vinden. In het gedeelte ‘Zoeken’ van de Instellingen bepaalt u of de resultaten moeten worden gefilterd en of de pc ook moet zoeken in bijvoorbeeld de opslagdienst OneDrive.

Toen Windows 10 werd gelanceerd, was er een hoop te doen over de privacy. Het systeem deelde allerlei informatie over het gebruik met Microsoft. In de loop der jaren heeft het bedrijf dit veranderd. Tijdens de installatie van Windows zijn er allerlei keuzes op het gebied van privacy. En alle opties zijn in dit gedeelte terug te vinden en aan te passen. Controleer stapsgewijs alle instellingen en pas ze zo nodig aan.

Hier is onder meer Windows Update te vinden, het gedeelte waar nieuwe updates worden gedownload. Standaard staan alle instellingen goed, maar als u bijvoorbeeld handmatig wilt zoeken of er een update is, kan dat hier. Ook staan hier onderdelen als Back-up, de beveiliging van de pc via de ingebouwde programma’s en Systeemherstel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.