Menu Zoek

Zoeken op een webpagina

130418zoekenweb(1)

Bent u op zoek naar specifieke informatie op een webpagina, dan kan de zoekfunctie Ctrl+F of Command+F uitkomst bieden. Vind zo snel de meest relevante informatie.

Vooral bij lange artikelen op het wereld wijde web, is de zoekfunctie onmisbaar. Bezoekt u bijvoorbeeld de Wikipagina over de 'Maritieme geschiedenis van Nederland', maar u wilt alleen iets weten over de twintigste eeuw, dan is het wel prettig dat u gelijk kunt springen naar het desbetreffende onderwerp. Of als u iets zoekt over de Gouden Eeuw, dan wilt u misschien alleen iets weten over de architectuur. De sneltoetsen Ctrl+F (Windows) en Command+F (Mac) helpen u daarbij en is te gebruiken in elke browser, pdf en in elk document.

 • Surf naar een webpagina.
 • Druk op een Windows-pc de toetsen 'Ctrl' en 'F' tegelijkertijd in. Op de Mac drukt u de toetsen 'Command' en 'F' tegelijkertijd in.
 • Er verschijnt een zoekvenster. De locatie van dit venster verschilt per browser.
  • In Chrome en Safari staat rechtsboven in beeld het zoekvenster.
  • In Firefox staat het zoekvenster linksonder in beeld.
  • In Edge en Internet Explorer staat het zoekvenster direct onder de adresregel van de website.
 • Typ de zoekterm.
 • Via pijltjes of 'Volgende' kunt u springen naar de volgende vermelding van de zoekterm.

Sommige browsers hebben nog extra functies. In Safari klikt u op het pictogram van een vergrootglas. De opties 'Bevat' en 'Begint met' verschijnen. In Internet Explorer klikt u op Opties en kunt u kiezen voor 'Heel woord' of 'Identieke hoofdletters/kleine letters'. Edge heeft de vergelijkbare termen 'Volledig woord moet overeenkomen' en 'Identieke hoofdletters/kleine letters'. Firefox gebruikt: 'Alles markeren', 'Hoofdlettergevoelig' en 'Hele woorden'. Klik deze woorden aan om de zoekresultaten uit te breiden of te verkleinen. Zo bepaalt u of alleen 'Architect' of ook 'Architectuur' wordt opgenomen bij een zoekopdracht naar 'Architect'. Chrome heeft geen extra functies.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.