Menu Zoek
SeniorWeb 20 jaar!

Interview met Ambassadeur Cor Vronik

Cor Vronik, vrijwilliger
Leerbehoeften van cursisten worden steeds individueler

Cor Vronik (73) is al sinds 1998 als Ambassadeur betrokken bij SeniorWeb. Ze is nog altijd actief als docent, ondersteuner, pr- en organisatievrijwilliger in leslocaties in Zandvoort, Heemstede en Haarlem, waar ze zich meer dan fulltime (!) inzet.

Hoe werd u Ambassadeur?
'Nadat ik gestopt was met mijn onderwijsloopbaan, hoorde ik in 1998 over SeniorWeb. Ik wilde toch iets blijven doen met mijn onderwijsachtergrond. SeniorWeb leek mij wel wat. Ik ben op de fiets gestapt en naar Hillegom gereden, waar bij de lokale Rabobank computercursussen werden gegeven. Ik kwam er echter niet als cursist, maar als mogelijke nieuwe docent!'

'In die tijd heetten de Leercentra nog geen Leercentra, en er waren nog geen SeniorWeb-leden. Je kon bij SeniorWeb een 'Ambassadeurscursus' volgen. Daarna kon je computerles gaan geven in een lokale Rabobank. In het najaar van 1997 werd de eerste lichting Ambassadeurs klaargestoomd. Ik volgde in het jaar daarna. In de eerste jaren was ik actief in Leercentra in Hillegom, Heemstede en Badhoevedorp. Tegenwoordig ben ik betrokken bij de Leercentra van Zandvoort, Heemstede en Haarlem. Ik geef les; basiscursussen, maar ook iPad- en tabletcursussen. De behoeften zijn per Leercentrum en per periode verschillend. Soms kan ik geen cursisten vinden voor de basiscursus, en dan weer heb ik acht mensen op de wachtlijst. Omdat de leerbehoeften zo variëren, werken wij met wachtlijsten. Pas als ik genoeg mensen heb voor een bepaalde cursus, gaan de lessen van start.'

Welke verschillen ziet u als u de tijd van nu vergelijkt met de begindagen van de Leercentra?
'Dat we nu op deze manier werken, is wel een groot verschil met vroeger. Toen zaten de klassen altijd vol. Tegenwoordig hebben de mensen het veel drukker. Een cursus volgen is iets waar ze gaatje voor moeten vinden in hun agenda. En een ander verschil: de mensen die eind jaren '90 op cursus kwamen, waren nieuwsgierig naar de digitale ontwikkelingen. De mensen die het nu nog moeten leren, worden vaak door hun kinderen gestuurd. Dat is een heel andere motivatie. En als er dan iets tussen komt in de agenda, haken ze toch af. Wij willen graag meer digibeten bereiken, maar waar vind je ze? Je kunt ze moeilijk uit hun huizen gaan halen.'

'Ook merk ik dat de leerbehoeften van mensen steeds individueler worden. In een iPadcursus hebben we bijvoorbeeld mensen die alleen willen leren Skypen, iemand die zit te stoeien met vier e-mailaccounts en iemand die in een bepaalde browser wil leren werken. We passen daarom 'les op maat' toe in de cursussen. In kleine groepjes of individueel gaan we in op persoonlijke leerwensen. Zo hoop ik nog lang zinvol bezig te kunnen zijn bij SeniorWeb!'

Boek Cor Vronik
Het eerste computerboek in Nederland voor senioren, met een 'ter inzage'-sticker van Cor Vronik

Vorige Volgende
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
WIlt u op de hoogte blijven over alles rondom 20 jaar SeniorWeb?