Zoeken
Menu Zoek

Boekje maken in Word

Een klein boekje maken op de computer is erg leuk en niet moeilijk. Zo geeft u een reisverslag, een verhaal of een ander schrijfsel een leuk uiterlijk. Meer dan wat stevig papier en een printer hebt u niet nodig. En natuurlijk een tekstverwerkingsprogramma. Lees hoe u een boekje maakt in Word 2007, 2010, 2013 en 2016. De knoppen en menu's zien er in de verschillende versies allemaal net wat anders uit, maar de instructies kloppen voor alle versies.
In dit artikel gaan wij ervan uit dat u zelf de tekst al klaar hebt voor uw boekje. Hier leest u hoe u Word goed instelt en hoe u het boekje moet afdrukken. De meeste mensen hebben geen dubbelzijdige printer dus waarschijnlijk zult u eerst de voorkant van alle vellen moeten bedrukken, en ze daarna omgedraaid weer in de printer moeten leggen om alles goed op papier te krijgen.
 • Bovenin beeld ziet u het Lint met allerlei tabbladen. Klik op Pagina-indeling.
 • Onderaan het lint staat een iets donkerder blauwe balk met de tekst 'Pagina-instelling'. Rechts ervan staat een klein hokje met een pijltje. Klik op dat pijltje. Het venster pagina-instelling opent.
 • Onder het kopje 'Pagina's' staat 'Meerdere pagina's'. Kies uit het menu erachter de optie Katern. In het menu eronder kiest u de optie Auto. Nu zijn de formaten goed ingesteld.
  20150819_boekje maken_stap 1
 • Voeg eventueel paginanummer in. Dat doet u via het tabblad Indeling en dan met een klik op de knop Paginanummer.
 • Om af te drukken, klikt u op de Office-knop linksbovenin. Klik op Afdrukken.
 • Er zal een menu verschijnen van uw printer. Dat verschilt van model tot model.
 • Doorgaans staat er ergens een optie Dubbelzijdig die u kunt aanvinken. Het boekje zou dan goed uit de printer moeten komen.
 • Bovenin beeld ziet u het Lint met allerlei tabbladen. Klik op Pagina-indeling.
 • Onderaan het lint staat een iets donkerder blauwe balk met de tekst 'Pagina-instelling'. Rechts ervan staat een klein hokje met een pijltje. Klik op dat pijltje.
 • Het venster pagina-instelling opent. Onder het kopje 'Pagina's' staat 'Meerdere pagina's'. Kies uit het menu erachter de optie Katern. In het menu eronder kiest u de optie Auto.
  20150819_boekje maken_windows 10_stap 1
 • Nu zijn de formaten goed ingesteld. Voeg eventueel paginanummer in. Dat doet u via het tabblad Indeling en dan met een klik op de knop Paginanummer.
 • Om af te drukken, klikt u op Bestand > Afdrukken.
 • Er zal een menu verschijnen voor de instellingen van uw printer. Halverwege staat een keuzemenu met de mogelijkheden om enkelzijdig of dubbelzijdig af te drukken. Kies voor Dubbelzijdig. Klik dan bovenaan op de knop Afdrukken.
 • Het boekje zou dan goed uit de printer moeten komen.
 • Bovenin beeld ziet u het Lint met allerlei tabbladen. Klik op Pagina-indeling.
 • Onderaan het lint staat een balk met de tekst 'Pagina-instelling'. Rechts ervan staat een klein hokje met een pijltje. Klik op dat pijltje.
 • Het venster pagina-instelling opent. Onder het kopje 'Pagina's' staat 'Meerdere pagina's'. Kies uit het menu erachter de optie Katern.
 • In het menu eronder bij 'Vellen per boekje' kiest u de optie Auto.
 • Klik op OK.
  Voorbeeld van scherm
 • Om af te drukken, klikt u op Bestand > Afdrukken.
 • Er zal een menu verschijnen voor de instellingen van uw printer. Halverwege staat een keuzemenu met de mogelijkheden om enkelzijdig of dubbelzijdig af te drukken. Kies voor Dubbelzijdig.
 • Klik dan bovenaan op de knop Afdrukken.
 • Het boekje zou dan goed uit de printer moeten komen.
Auteur: SB
Gewijzigd: 21 juli 2016
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
SeniorWeb-lid op maandag 18 april 2016 16:46:

Als ik ga printen komt de "achterkant" telkens op de kop te staan. Ik gebruik Word 2007.

avatar
Sanne_Redactie op woensdag 20 april 2016 14:20:

Print u handmatig dubbelzijdig?

avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 15 juli 2015 11:56:

Ik zat zomaar even te proberen hoe het werkt om een boekje te maken n.a.v. uw nieuwsbrief; maar nu kan ik geen normaal document meer maken. Mijn bestaande documenten die ik steeds moet bijwerken komen nu per 3 pagina's tegelijk heel klein op mijn scherm te staan en daaronder nog eens 3 pagina's.
Dit document moet ik steeds bijwerken in de toekomst.
Ook een nieuw document is erg smal op mijn scherm en de letters veel te klein voor mij om goed te kunnen zien of er foutjes in zijn getypt.. Zet ik de letters groter, dan zijn die letters in het document veel te groot als ik dit wil uitprinten
Hoe krijg ik alles weer normaal en grote weer terug als ik op nieuw document klik.
Ik heb Word 2013 en Windows 8.1
Kunt u mij helpen?
Bijv. bedankt.

avatar
Sanne_Redactie op woensdag 9 december 2015 15:41:

Hebt u misschien per ongeluk op de knop uitzoomen geklikt in Word? Zou u dit eens willen proberen?
•    Klik op Beeld.
•    Klik onder het onderdeel ‘Zoomen’ op In-/uitzoomen.
•    Klik op de pijltjes achter ‘Percentage’ totdat op het voorbeeldscherm nog maar 1 pagina te zien is. 
•    Klik op OK.

Hetzelfde bereikt u overigens door rechtsonder in Word op het plusteken te klikken. U zoomt dan in op de pagina. Ik hoop dat dit het probleem oplost!

avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 14 december 2013 14:39: Een boekje afdrukken in Word werkt alleen als er geen afbeeldingen op de pagina's staan. Die worden door Word (in mijn geval 2007, misschien doen recentere versies het beter) doodleuk verplaatst naar een andere pagina. (Op internet lees ik hierover veel vergelijkbare klachten.) Voor het maken van boekjes gebruik ik al jaren WordPerfect. Die kent dit trucje al "sinds de Middeleeuwen" en dat gaat feilloos. Waarom iedereen toch zo verknocht is aan Word is mij een raadsel. WordPerfect bestaat nog steeds (huidige versie X5). Drukt u vaak boekjes af, stap dan over, nooit meer problemen.
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 5 november 2012 16:27: Door Piet Wel handig al deze tips van seniorweb
avatar
henk13 op dinsdag 7 februari 2012 22:15: Ik kan op mijn scherm "Pagina-instelling"niet vinden, is mijn werkbalk dan niet goed ingesteld? Groet Henk Schra
avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 1 februari 2011 11:33: Goed te gebruiken bij een volledig Office pakket 2010. Ik werk met Office Starter 2010.
avatar
Gesien25 op maandag 31 januari 2011 14:09: uitstekend te begrijpen, het komt goed van pas., dank u.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.