SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Briefpapier maken in Word

01-07-2015_Briefpapier_maken_(word2013)CMSIn een brief staan een aantal vaste terugkerende kenmerken. Denk hierbij aan uw naam, gegevens en afsluitende groet. Het is veel werk om die elke keer opnieuw in te voeren. In Word kunt u gemakkelijk briefpapier maken waarbij deze kenmerken er altijd in staan. Dit doet u met behulp van een sjabloon.

In een sjabloon kunt u gegevens opslaan die de basis vormen van een nieuw Word-document. Voor het maken van briefpapier is dit een handige functie. In het sjabloon slaat u opmaak, tekst en afbeeldingen op. Bij het maken van een nieuwe brief opent u dit sjabloon en staat alles op zijn plek. Nu hoeft u alleen nog maar de resterende tekst in te vullen. Met Word kunt u dit sjabloon aanmaken.

Word heeft ook een aantal sjablonen beschikbaar gesteld voor iedereen om te gebruiken. Deze standaardsjablonen zijn te vinden bij Word onder het tabblad 'Bestand'. Klik op Nieuw. Staan er rechts in beeld een aantal voorbeelden. Onder deze voorbeelden staat een korte beschrijving wat het sjabloon inhoudt. Door er eenmaal op te klikken opent u het sjabloon.

 Open een nieuw document in Word. Hierin typt u alle onderdelen die u altijd op uw briefpapier wilt terugzien. Bijvoorbeeld de volgende onderdelen:

 • Ruimte voor de gegevens van de geadresseerde
 • Uw eigen gegevens  
 • De plaats en de datum
 • Ruimte voor de aanhef
 • Ruimte voor de tekst van de brief
 • Het onderschrift met een afsluitende groet en uw naam

Hieronder ziet u een voorbeeld van een dergelijk sjabloon.

Sjabloon Briefpapier Word 2019

U wilt misschien een bepaald lettertype en lettergrootte gebruiken in uw brief, en een bepaalde regelafstand. Lees voor het toepassen van dit soort opmaakkenmerken het artikel 'Word: de basis (Word 2010)'. Ook kunt u een persoonlijk plaatje invoegen, bijvoorbeeld een plaatje van uw handgeschreven handtekening. Hoe u een plaatje invoegt, leest u in het artikel 'Word: afbeeldingen (Word 2010)'.


Het is ook mogelijk om een digitale afbeelding te maken van uw handtekening. Schrijf uw handtekening op een vel papier en scan deze. Vervolgens voegt u deze afbeelding toe aan het document. U kunt ook een tekenprogramma gebruiken om uw handtekening te maken.

Als u tevreden bent over uw sjabloon, slaat u hem op. Controleer of alle opmaak op de juiste locatie staat. 

 

Wanneer u uw sjabloon gemaakt hebt, slaat u het op. Dat doet u als volgt:

 • Klik op het tabblad Bestand.
 • Klik op Opslaan als. 
 • Klik links de map Sjablonen aan als de locatie waarop u het sjabloon wilt opslaan.
 • Typ bij 'Bestandsnaam' een naam voor het sjabloon.
 • Klik in het venster 'Opslaan als' op Word-sjabloon.
20150819_briefpapier maken_2010_sjabloon opslaan
 • Klik op Opslaan.

Wilt u een brief typen in uw zelfgemaakte sjabloon, doe dan het volgende:

 • Open Word.
 • Klik op het tabblad Bestand.
 • Klik op Nieuw. 
 • Klik onder 'Beschikbare sjablonen' op Mijn sjablonen.
 • Klik op het gewenste sjabloon. Controleer of rechtsonder in het venster onder 'Nieuw' het selectievakje 'Document' is ingeschakeld en klik vervolgens op OK

20150819_briefpapier maken_2010_sjabloon gebruiken

Het sjabloon met uw briefpapier opent in Word. U kunt nu uw brief typen op het briefpapier. Bent u klaar met de brief en wilt u deze bewaren, dan doet u dit op de gebruikelijke manier: klik op Klik op het tabblad Bestand > Opslaan als. Kies de locatie waar u de brief wilt opslaan, bijvoorbeeld 'Mijn documenten'. Typ bij 'Bestandsnaam' de naam van de brief en klik op Opslaan.

Zoals u misschien al hebt gezien heeft Word ook een aantal standaardsjablonen ter beschikking die u kunt gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld brieven, cv's of wenskaarten. U vindt deze standaardsjablonen in Word onder het tabblad 'Bestand'. Klik op Nieuw. Nu ziet u onder 'Beschikbare sjablonen' de standaard office.com-sjablonen staan.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.