Menu Zoek

Controleer de veiligheid van uw computer (Windows 10)

Windows 10 - beveiliging controleren

Een Windows 10-computer is van zichzelf beveiligd. Controleer de belangrijkste veiligheidsinstellingen om te zien of alles goed ingesteld is en de beveiliging goed werkt.

In dit artikel bespreken we hoe u de veiligheid van een computer met Windows 10 controleert. Hebt u Windows 7? Lees dan het artikel 'Controleer de veiligheid van uw computer (Windows 7)'.

Controleer in het overzicht van de veiligheidsinstellingen van uw computer of alles goed is ingesteld. Dat overzicht vindt u in het 'Onderhoudscentrum'. Dit opent u als volgt:

 • Klik op het pictogram van een vergrootglas.
 • Typ 'Configuratiescherm'. Klik vervolgens op de optie Configuratiescherm.
 • Klik op Systeem en beveiliging (ziet u dit niet staan, klik dan rechtsboven naast 'Weergaven op' op het blauwe pijltje en vervolgens op Categorie).
 • Klik op Beveiliging en onderhoud.
 • Er opent een venster met in het blauw de kopjes 'Beveiliging' en 'Onderhoud'. Klik hierin op Beveiliging om de veiligheidsinstellingen te openen.
  Afbeelding van scherm

Wanneer u op 'Beveiliging' hebt geklikt en dit onderdeel uitgeklapt in beeld is, ziet u of er een firewall is ingeschakeld en of u een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd. Controleer of de Netwerkfirewall op 'Ingeschakeld' staat en de internetbeveiligingsinstellingen op 'OK'. Hebt u eerder geen wijzigingen aangebracht, dan is dit standaard het geval.

De onderdelen 'Virusbeveiliging' en 'Beveiliging tegen spyware en ongewenste software' staan standaard ook op 'Ingeschakeld'. De computer wordt dan door het programma Windows Defender beschermd tegen virussen. Dit programma staat standaard op een Windows 10-computer.

Een aantal jaar bood dit programma slechte bescherming tegen nieuwe virussen. Het programma is nu sterk verbeterd. Het is dus niet noodzakelijk om een ander programma te installeren. Liever een alternatief programma gebruiken? Lees dan het artikel 'Keuzehulp virusscanner' voor meer informatie. Schakel virusbeveiliging door Windows Defender dan uit. Twee antivirusprogramma's kunnen elkaar namelijk tegenwerken.

Een goed antivirusprogramma biedt bescherming tegen verschillende soorten kwaadaardige software (malware). Maar hebt u behoefte aan een 'second opinion', dan kunt u naast uw antivirusprogramma het programma Malwarebytes Anti-Malware inzetten. Hoe u dat gebruikt, leest u in het artikel 'Malwarebytes Anti-Malware gebruiken'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.