Zoeken
Menu Zoek

Controleer de veiligheid van uw computer (Windows 10)

Windows 10 - beveiliging controleren

Een Windows 10-computer is van zichzelf beveiligd. Controleer de belangrijkste veiligheidsinstellingen om te zien of alles goed ingesteld is en de beveiliging goed werkt.

In dit artikel bespreken we hoe u de veiligheid van een computer met Windows 10 controleert. Hebt u Windows 7 of 8.1? Lees dan het artikel 'Controleer de veiligheid van uw computer (Windows 7)' of 'Controleer de veiligheid van uw computer (Windows 8.1)'.

Controleer in het overzicht van de veiligheidsinstellingen van uw computer of alles goed is ingesteld. Dat overzicht vindt u in het 'Onderhoudscentrum'. Dit opent u als volgt: 

  • Klik met de rechtermuisknop op de knop Starten.
  • Klik op Configuratiescherm.
  • Klik op Systeem en beveiliging (ziet u dit niet staan, klik dan rechtsboven naast 'Weergaven op' op het blauwe pijltje en vervolgens op Categorie).
  • Klik op Beveiliging en onderhoud.
  • Er opent een venster met in het blauw de kopjes 'Beveiliging' en 'Onderhoud'. Klik hierin op Beveiliging om de veiligheidsinstellingen te openen.

Windows 10, beveiliging controleren

Wanneer u op 'Beveiliging' hebt geklikt en dit onderdeel uitgeklapt in beeld is, ziet u of er een firewall is ingeschakeld en of u een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd. Controleer of de Netwerkfirewall op 'Ingeschakeld' staat en de internetbeveiligingsinstellingen op 'OK'. Hebt u eerder geen wijzigingen aangebracht, dan is dit standaard het geval.

De onderdelen 'Virusbeveiliging' en 'Beveiliging tegen spyware en ongewenste software' staan standaard ook op 'Ingeschakeld'. De computer wordt dan door het programma Windows Defender beschermd tegen virussen. Dit programma staat standaard op een Windows 10-computer. Wij raden dit programma echter af omdat het qua beveiliging slecht scoort in de tests. Lees ook ons artikel 'Keuzehulp virusscanner' voor meer informatie en kies voor een ander programma. Schakel virusbeveiliging door Windows Defender dan uit. Twee antivirusprogramma's kunnen elkaar namelijk tegenwerken.

Een goed antivirusprogramma biedt bescherming tegen verschillende soorten kwaadaardige software (malware). Maar hebt u behoefte aan een 'second opinion', dan kunt u naast uw antivirusprogramma het programma Malwarebytes Anti-Malware inzetten. Hoe u dat gebruikt, leest u in het artikel 'Malwarebytes Anti-Malware gebruiken'.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.