Menu Zoek

Malwarebytes Anti-Malware gebruiken

Malwarebytes Anti-Malware gebruiken ID55903 Het is goed om uw computer geregeld te scannen op de aanwezigheid van malware. Dat is digitaal gespuis zoals programma's die uw internetgedrag in de gaten houden. Een goed programma tegen malware voor Windows-computers is Malwarebytes Anti-Malware.
Malwarebytes Anti-Malware Free is een programma dat uw Windows-computer scant op malware en eventueel aangetroffen malware kan verwijderen. Het programma staat goed bekend en is gratis te gebruiken in Windows Vista, 7, 8/8.1 en 10. De gratis versie kunt u naast uw reguliere virusscanner gebruiken. U kunt het programma downloaden en installeren via het artikel 'Malwarebytes Anti-Malware'.

Tot en met Windows 7 opent u het programma via het Startmenu. Klik op de knop Starten > Alle programma's > Malwarebytes > Malwarebytes.

In Windows 10 klikt u op Starten > Malwarebytes > Malwarebytes.

Let op! Krijgt u in het venster 'Gebruikersaccountbeheer' de vraag of Malwarebytes zaken mag wijzigen op uw computer? Klik dan op Ja.

Het programma start en opent met het Dashboard.

Gebruikt u het programma voor de eerste keer, dan krijg u de melding 'Laten we beginnen met het schoonmaken van uw machine'. Links van het scherm ziet u verschillende tabbladen staan zoals 'Dashboard', 'Scannen', 'Quarantaine', 'Rapporten' en 'Instellingen'. U hebt in principe alleen het tabblad 'Scannen' nodig.

Hebt u het programma enige tijd niet gebruikt en opent u het, dan kunt u de melding krijgen dat de database verouderd is, klik dan op Nu bijwerken. Het programma wordt bijgewerkt. Als de database is bijgewerkt, krijgt u daar een melding van. Klik op OK om verder te gaan.

Soms krijgt u de melding dat het programma zelf te oud is en moet worden bijgewerkt. Dit is noodzakelijk voor de juiste werking van het programma. Lukt het u niet het programma bij te werken door de stappen die op uw scherm verschijnen te volgen, installeer dan opnieuw het programma via het artikel 'Malwarebytes Anti-Malware'.

Onder de knop Scannen hebt u de keuze uit drie soorten scans. De Bedreigingsscan, Aangepaste Scan en de Hyperscan (alleen mensen met een betaald account kunnen deze scan gebruiken). Een Bedreigingsscan is het beste, al is die erg tijdrovend. Daarbij worden alle bestanden op uw computer nagekeken. Hebt u weinig tijd, dan kunt u kiezen voor de Aangepaste Scan. U kunt dan zelf selecteren waar en wat u wilt scannen. Die is minder grondig. De Hyperscan scant alleen het geheugen, deze laten we verder buiten beschouwing. We raden aan periodiek de volledige scan uit te voeren (bijvoorbeeld eens per maand als u de computer dagelijks gebruikt) en tussendoor een Aangepaste Scan. Ook wanneer u problemen met malware vermoedt, kunt u de Bedreigingsscan uitvoeren.

Klik op het blok van 'Aangepaste Scan' om die optie te activeren. Het blok wordt blauw. Klik op de blauwe knop Stel scan in.

U ziet een venster met de aanwezige opslagschijven. Een vinkje voor de schijf geeft aan dat die schijf straks gescand wordt. Klik op het hokje voor de naam van de schijf om deze aan of uit te vinken. Wij scannen de C-schijf. Dit is de schijf waar ook Windows op geïnstalleerd staat en waar u de meeste risico loopt. Mocht u na het scannen van de C-schijf nog het idee hebben dat u last hebt van malware, dan kunt u alsnog de andere schijven controleren.

Aangepaste scan

Links in het menu kunt u aangeven op welke onderdelen er gescand moet worden. Standaard staan de eerste drie opties aangevinkt. Hebt u alle opties aangevinkt waarop u wilt scannen? Klik dan op Scan nu.

De aangevinkte schijf of schijven worden gescand. Dat kan een behoorlijke tijd duren. Dit ligt aan het aantal MB of GB op de schijf. Is dat erg veel, dan duurt het in sommige gevallen uren. Start de scan bijvoorbeeld 's avonds en laat de computer 's nachts aan. De volgende ochtend ziet u het resultaat.

 • Als de scan klaar is, krijgt u daarover een melding. Als uw computer vrij is van malware, staat er dat de scan klaar is en dat er geen kwaadaardige bestanden zijn gevonden. Als er wel wat gevonden is, krijgt u daar ook bericht over.
 • Klik op de knop Sluiten. U gaat dan terug naar het hoofdmenu.
 • Als er malware gevonden is, kunt u nu op Bekijk geïdentificeerde bedreigingen klikken.
 • Er wordt een lijst getoond met gevonden malware. Dat kan van alles zijn, van spionageprogramma's tot aan tracking cookies. U kunt ervoor kiezen de gevonden problemen te verwijderen.
 • Standaard staan alle gevonden malware-bestanden aangevinkt. Klik op Selectie in quarantaine plaatsen. De bestanden die in quarantaine staan, vormen geen bedreiging.
 • Klik eventueel op Wijziging toestaan als het programma daarom vraagt.
 • Klik links op Quarantaine. Kijk goed wat u precies wilt verwijderen. Soms kunnen programma's niet goed meer functioneren als u bestanden ervan weggooit. Mocht dat gebeuren, dan moet u het betreffende programma opnieuw installeren. Haal de vinkjes weg bij bestanden die u niet wilt verwijderen. Vindt u de keuze lastig? Vraag dan raad bij PCHulp.
 • Klik op Verwijderen > Yes.
 • Er is een tekstbestand geopend dat u kunt sluiten via het kruisje rechtsboven.

Hebt u gevonden malware verwijderd, maar hebt u nog een (externe) harde schijf met een back-up van uw computer, scan dan ook deze (externe) harde schijf om te voorkomen dat de malware daar nog op staat.

Sluit Malwarebytes via het kruisje rechtsboven. De scan is nu klaar en uw computer is weer in orde. We raden aan elke maand op malware te scannen via een volledige scan en daarnaast elke week een snelle scan te doen. Wilt u meer weten over malware en ander gespuis? Lees dan de artikelen in het thema Veiligheid op SeniorWeb.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.