Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 april 2020

Controleer de veiligheid van uw computer (Windows 7)

Windows 7 houdt zelf een deel van de veiligheid van de computer in de gaten. U hoeft daarbij minder in te stellen dan bij oudere besturingssystemen. Een deel van de veiligheid moet u zelf regelen. Controleer daarom de zaken uit dit artikel om zeker te zijn van een goed beschermde computer.

In dit artikel bespreken we hoe u de veiligheid van een computer met Windows 7 controleert.

Hebt u Windows 10? Lees dan het artikel 'Controleer de veiligheid van uw computer (Windows 10)'.
Hebt u Windows 8.1? Lees dan het artikel 'Controleer de veiligheid van uw computer (Windows 8.1)'.

De meeste veiligheidsinstellingen in Windows 7 zijn volautomatisch, maar wat u zelf moet doen is zorgen voor een antivirusprogramma. Lees voor het maken van een keuze voor een goed en eventueel gratis antivirusprogramma ons artikel 'Keuzehulp virusscanner'.

Een firewall maakt de computer veiliger doordat die de toegang blokkeert voor onbevoegde gebruikers. Zij kunnen dan niet meer via een netwerk of via internet de computer binnendringen. Windows heeft een automatische firewall. In het Beveiligingscentrum staat dan ook in rustgevende groene letters dat de firewall is ingeschakeld.

U controleert als volgt of de firewall is ingeschakeld:
  • Klik op Starten > Configuratiescherm > Systeem en beveiliging (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
  • Klik op Windows Firewall. Standaard staat achter 'Status van Windows Firewall' het woord 'Ingeschakeld'. De balk(en) is (zijn) dan voorzien van een groen schildje. Is dat niet het geval, dan kunt u deze functie inschakelen:
  • Klik op Windows Firewall in- of uitschakelen in de linkermarge.
    091115_Firewall
  • Klik onder 'Instellingen voor netwerklocatie Thuis of Bedrijf' en 'Instellingen voor netwerklocatie Openbaar' op het rondje voor 'Windows Firewall inschakelen'.
  • Klik op OK. De Firewall is nu ingeschakeld.
  • Sluit het Configuratiescherm.
Als er een andere firewall actief is, bijvoorbeeld van uw internet security programma, kan Windows toch melden dat er geen firewall actief is. Die waarschuwing negeren en de firewall van uw internet security programma blijven gebruiken. Zorg er in zo'n geval voor dat de Windows firewall is uitgeschakeld want twee firewalls storen elkaar en bieden geen extra veiligheid.

Er is wel een overzicht beschikbaar van de veiligheidsinstellingen in het zogenaamde 'Onderhoudscentrum'. Dat opent u als volgt:

  • Klik op Starten.
  • Klik op Configuratiescherm.
  • Controleer of rechtsboven achter 'Weergeven op:' 'Categorie' geselecteerd staat. Staat er 'Grote pictogrammen' of 'Kleine pictogrammen', klik daar dan op en klik op Categorie.
  • Klik op Systeem en beveiliging.
  • Klik op Onderhoudscentrum.

U ziet een venster met in het blauw de kopjes 'Beveiliging' en 'Onderhoud'. Klik erop om details te zien. Als u bijvoorbeeld op Beveiliging klikt, dan ziet u of er een firewall is ingeschakeld en of u een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd. Als er meldingen in het rood of oranje staan, dan dient u actie te ondernemen, zoals het downloaden van een antivirusprogramma.

Windows Defender is in Windows 7 een antispyware programma. Het staat standaard op Windows 7. Het programma komt helaas niet goed uit de tests. Daarom raden wij voor extra bescherming het programma Malwarebytes Anti-Malware aan. Dit scant uw computer op meerdere soorten kwaadaardige software. Hoe u dat gebruikt, leest u in het artikel ' Malwarebytes Anti-Malware gebruiken'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.