Menu Zoek

De populairste mailprogramma’s

De populaire mailprogramma's
Hoe bekijk je je mail het liefst? Met een programma op de computer of via de website van een webmaildienst?

Op de computer lees je e-mails via een e-mailprogramma of via een speciale webpagina. Bij dat laatste spreek je van webmail. Een bekend e-mailprogramma is Microsoft Outlook. En bij een webmaildienst denk je al snel aan Gmail of Outlook.com.

Om e-mail te lezen heb je een mailaccount nodig. Dat is een abonnement op een e-maildienst. Dat is een vast onderdeel van het internetpakket dat providers zoals Ziggo of KPN aanbieden. Of neem een account bij bijvoorbeeld Gmail. Groot voordeel van webmail: het adres vervalt niet als je wisselt van provider.

Het standaard mailprogramma van Microsoft heet Outlook. Het is onderdeel van een betaald pakket waar ook Word en Excel in zitten. Die abonnementsvorm heet Microsoft 365. En ach, als je toch betaalt voor Word en Excel, dan ligt het gebruik van Outlook voor de hand. Maar er zijn prima gratis alternatieven als je vooral wilt mailen.

Via Microsoft Outlook kun je mail van de provider lezen, maar het is ook zo in te stellen dat de mails van Gmail en Outlook.com erin verschijnen.

Mail is het gratis standaardprogramma in Windows. Mail werkt met alle mailaccounts zoals Gmail, Outlook.com en de provider. Met ingang van 1 januari 2025 stopt Mail. Het wordt vervangen door het nieuwe Outlook voor Windows. Overstappen kan nu al, maar is niet verplicht. Gebruik het programma dus gerust zolang het nog bestaat.

Het nieuwe Outlook voor Windows is niet hetzelfde als het programma Microsoft Outlook uit het betaalde Microsoft-pakket. Vanaf 1 januari 2025 volgt het Mail op als standaardonderdeel van Windows. Deze gratis uitvoering is minder uitgebreid dan de grote broer. Op dit moment raden wij het nieuwe Outlook nog niet aan omdat het nog best veel foutjes heeft.

Op de Mac staat standaard het programma Mail. Dat is een programma zonder veel poespas. Het is gratis en werkt met alle soorten mailaccounts.

De webmaildiensten Google Gmail en Outlook.com zijn populair. Gebruikers maken een gratis account aan en kunnen daarmee overal en altijd hun mails lezen. De diensten zijn namelijk online via elke browser te bekijken. Een programma installeren of leren gebruiken is niet nodig. Maar voor wie dat fijn vindt: de accounts kunnen wel in elk mailprogramma worden ingesteld. Een ander voordeel van deze diensten: het e-mailadres blijft voor altijd bestaan. Bij een provider is dat alleen maar zolang het internetabonnement loopt.

Providers bieden ook webmail aan. Zo is er KPN-webmail en Ziggo-webmail. Gebruikers kunnen inloggen via de browser en zo hun mail checken. Daarbuiten biedt deze optie weinig extra's.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.