Zoeken
Menu Zoek

Dropbox: een virtuele USB-stick

Met het programma Dropbox wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers. U installeert Dropbox waarna u een speciale map in de Windows Verkenner terugvindt die alle uitwisseling voor u regelt. Deze map werkt precies als alle ander mappen in de Verkenner.

Dropbox is een opslagdienst die u via het internet kunt gebruiken. Op die manier kunt u overal en via elk apparaat bij de bestanden die u er opslaat. Maar u kunt het ook installeren op uw computer. Dropbox krijgt dan een plekje in de Verkenner. U kunt binnen de Dropbox-map nieuwe mappen aanmaken. Daarin kunt u bestanden plaatsen om vervolgens online of op een andere computer te bekijken. Ook is het mogelijk om bestanden te delen met vrienden en bekenden. Kortom Dropbox maakt een USB-stick overbodig. Lees in het artikel 'Dropbox' hoe u het programma installeert.

Normaal gesproken installeert u een programma en start u het vervolgens op wanneer u het nodig hebt. Dropbox werkt anders. U vindt op uw computer een speciale Dropbox-map. Daar sleept of kopieert u bestanden (foto's, documenten, e-mails, muziek, het kan van alles zijn) naartoe. Precies zoals u dat met andere mappen in de Verkenner doet. Alle bestanden die in de map van Dropbox terechtkomen, worden automatisch bijgewerkt.

U hebt er zelf geen omkijken naar. Een voorbeeld verduidelijkt de eenvoud van Dropbox. Terug van vakantie hebt u een groot aantal foto's op uw laptop staan. Deze wilt u graag overzetten naar uw pc. Dat kan met een USB-stick. U kopieert alle foto's naar de USB-stick en kopieert ze daarna naar uw computer. Met Dropbox wordt het veel eenvoudiger. Zowel op uw laptop als uw desktop hebt u Dropbox geïnstalleerd. Op vakantie plaatst u alle foto's in de Dropbox-map op uw laptop. Het geeft niet dat u onderweg geen internetverbinding hebt. Thuisgekomen zet u de laptop aan en omdat er weer een internetverbinding is worden alle foto's gesynchroniseerd. Zet uw pc aan en alle foto's verschijnen in de Dropboxmap die daarop staat. Reuze handig! 

021115_Dropbox

De Dropbox-map kunt u op verschillende manieren openen:

 1. Via het Bureaublad
  Als u tijdens de installatie een snelkoppeling hebt gemaakt op het Bureaublad, vindt u Dropbox daar terug. Dubbelklik op de snelkoppeling en de map wordt geopend.
 2. Via het menu
  Klik in Windows 7 op Start(en) > Alle programma's > Dropbox > Dropbox. Klik in Windows 10 op Start(en) > Dropbox > Dropbox
 3. Via de Verkenner
   Open de Windows Verkenner. De standaardlocatie van de Dropbox-map is in (Mijn) Documenten. Klik daarop en u ziet in die map de map Dropbox. Klik op die map om de inhoud te zien van de Dropbox-map. In Windows 7 staat de map in de Verkenner onder 'Favorieten'. In Windows 10 staat de map in de Verkenner onder 'Snelle toegang'.
 4. Via het Dropbox-pictogram in het systeemvak
  Klik op het pictogram en klik vervolgens op het blauwe pictogram van een map.

In alle vier de gevallen wordt de Dropbox-map geopend. Hebt u nog niets gewijzigd aan de map dan vindt u hierin één bestand, Aan de slag met Dropbox. Het bestand is een korte handleiding om Dropbox uit te leggen. Het is vooral belangrijk dat u weet dat de Dropbox-map functioneert als alle andere mappen in de Verkenner.

Alle bestanden die u plaatst in een map in Dropbox kunt u gemakkelijk doorsturen naar bekenden. En alleen de personen waarnaar u het bestand doorstuurt hebben toegang tot het bestand. Dus u hoeft niet bang te zijn dat onbekenden uw bestanden kunnen zien.

U deelt een bestand als volgt: ga in de Verkenner naar de Dropbox-map. Klik daarna met de rechtermuisknop op een bestand dat u wilt delen. Selecteer de optie Dropbox-link delen. Rechtsonderin bij het pictogram van Dropbox in de taakbalk ziet u nu een melding die aangeeft dat de link van het bestand is gekopieerd.

Open nu uw e-mailprogramma en maak een nieuw bericht. Druk op Ctrl+V om de link te plakken in uw bericht.

In de e-mail staat nu een directe link naar het bestand. Degene die de e-mail ontvangt hoeft er alleen maar op te klikken om het bestand te downloaden.

Een map met meerdere bestanden delen verloopt op dezelfde manier als één bestand delen. Klik met de rechtermuisknop op de map die u wilt delen. Selecteer de optie Dropbox-link delen. Rechtsonderin bij het pictogram van Dropbox in de taakbalk ziet u nu een melding die aangeeft dat de link van de map is gekopieerd.

021115_Balkdropbox

Open nu uw e-mailprogramma en maak een nieuw bericht. Druk op Ctrl+V om de link te plakken in uw bericht. In de e-mail staat nu een directe link naar de map. Degene die de e-mail ontvangt hoeft er alleen maar op te klikken om de map te downloaden.

Het kan natuurlijk gebeuren dat u op een plek zit waar u Dropbox niet hebt geïnstalleerd. In dat geval kunt u via de website van Dropbox altijd  bij uw bestanden. Zo kunt u bijvoorbeeld op vakantie bestanden of foto's toevoegen aan Dropbox. Of bij vrienden thuis snel bestanden of foto's downloaden. De website werkt als volgt: surf naar de website van Dropbox, www.dropbox.com. Log in met uw e-mailadres en het wachtwoord dat u hebt bedacht voor Dropbox.

U ziet nu een overzicht van de bestanden en mappen die u in Dropbox hebt geplaatst. Bovenaan ziet u vier knoppen:

 • Met de eerste knop 20140313_dropbox_gebruik_knop 1 kunt u bestanden uploaden. Dit gaat als volgt: Klik op de knop. Klik daarna op Bestanden selecteren. Selecteer het bestand dat u wilt uploaden en klik op Openen.
 • Het bestand wordt geüpload. Dit kan even duren. De balk wordt groen als het proces klaar is.
 • Wilt u nog een bestand uploaden, dit kan terwijl het vorige nog aan het uploaden is. klik op Meer bestanden toevoegen. Bent u klaar? Klik dan op Gereed.
 • Met de tweede knop 20140313_dropbox_gebruik_knop 2 kunt u een nieuwe map aanmaken.
 • Met de derde knop 20140313_dropbox_gebruik_knop 3 kunt u een map delen. Klik op de knop.
  • Als u uw e-mailadres nog niet geverifieerd hebt, vraagt Dropbox u nu dat eerst te doen. Klik in dat geval op Verstuur email.
  • Er wordt nu een e-mail gestuurd naar het e-mailadres dat u bij Dropbox hebt opgegeven. Open deze e-mail en volg de stappen.
  • Een venster opent waarin wordt bevestigd dat uw e-mailadres geverifieerd is. Klik op Gereed.
 • Klik nogmaals op de derde knop.
 • Kies de optie Ik wil een bestaande map delen en klik op Volgende.
 • Kies nu de map die u wilt delen, klik eventueel op het plusje voor een map om bij de onderliggende mappen te komen.
 • Klik op Volgende. Vul één of meer e-mailadressen in, gescheiden met een komma, en type eventueel een boodschap bij 'Een bericht toevoegen'.
 • Klik op Map delen.
 • De laatste knop 20140313_dropbox_gebruik_knop 4 is een bijzondere: u kunt namelijk bestanden verwijderen uit Dropbox. Maar Dropbox 'onthoudt' de bestanden voor u. Klikt u op deze laatste knop (de prullenbak) dan worden verwijderde bestanden zichtbaar. Klik nogmaals op de knop om ze weer onzichtbaar te maken. 

Wilt u een bestand of map downloaden, klik er dan op met de rechtermuisknop en klik op Downloaden.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.