Menu Zoek

Fotonegatieven scannen

Fotonegatieven scannenWie nog een heleboel fotonegatieven heeft liggen, wil ze misschien digitaliseren. Dat kan op verschillende manieren.

Het is al weer even geleden dat (amateur)fotografen vooral met fotorolletjes werkten. Die lieten ze bij een fotospeciaalzaak of bij de plaatselijke drogist ontwikkelen tot negatieven. Meestal werden ze ook meteen afgedrukt. Dat kan nog steeds, maar veruit de meeste mensen gebruiken nu een digitale camera of smartphonecamera. De foto's bewaren ze digitaal op de computer of op internet bij een opslagdienst. Hebt u nog fotonegatieven en wilt u deze aan de digitale fotoverzameling toevoegen? Scan ze en sla een digitale kopie op. Besteed het scannen van negatieven uit of ga zelf aan de slag.

Het is verstandig om analoge films te digitaliseren. Negatieven zijn tenslotte zeer kwetsbaar en het is zonde als u dierbare herinneringen verliest. Een digitale foto kopieert u gemakkelijk naar iedere pc, laptop, tablet en smartphone. Bovendien kunt u een digitale foto ook printen.

Allerlei bedrijven scannen tegen betaling negatieven. Denk aan fotospeciaalzaken, gespecialiseerde webwinkels of de Hema bij u om de hoek. Een goed bedrijf gebruikt hiervoor professionele apparatuur. Hierdoor zijn de digitale kopieën van goede kwaliteit. De negatieven brengt u het beste persoonlijk langs in een speciaal mapje. Gaat u in zee met een webwinkel, dan stuurt u de negatieven op. Dat brengt iets meer risico's met zich mee. Negatieven zijn namelijk kwetsbaar en u bent afhankelijk van het postbedrijf in hoeverre ze onbeschadigd aankomen. Na pakweg één of twee weken ontvangt u de fotobestanden op een usb-stick, externe harde schijf, cd of dvd. Let op welke negatiefformaten het bedrijf accepteert (kleinbeeld en/of grootbeeld). Naast negatieven besteedt u ook het digitaliseren van dia's eventueel uit.

Fotobedrijven berekenen een vast tarief per negatievenscan. Bij Hema kost dat bijvoorbeeld 35 cent per foto. Wenst u een hogere resolutie, dan betaalt u een dubbeltje meer. Hema rekent een vaste prijs van minimaal vijftig negatieven. Met dvd of usb-stick komt dat uit op 32,50 euro of 37,50 euro voor een hogere resolutie. (Prijs juli 2022)

Sommige gespecialiseerde webwinkels hanteren een tarief van 25 cent per negatief wanneer u meer dan duizend analoge foto's wilt digitaliseren, zoals het bedrijf Trigger. Overigens geldt er vaak een minimaal aantal negatieven per opdracht, bijvoorbeeld vijftig of honderd. Verder vragen bedrijven ook een bedrag voor het overzetten van de fotobestanden naar een opslagmedium. Let ook op of het corrigeren van kleuren, beeldfouten en de belichting bij de prijs is inbegrepen. Bij fotospeciaalzaken is dat meestal het geval.

Bezit u zeer veel fotonegatieven, dan is de aanschaf van een (negatieven)scanner het overwegen waard. Wellicht is dat uiteindelijk goedkoper dan het inhuren van een bedrijf. Leg de negatieven in een speciale houder en haal ze vervolgens door de scanner. De scanner maakt van ieder negatief een digitale kopie. Het apparaat bewaart deze digitale kopie als fotobestand op een geheugenkaart, usb-stick of verbonden computer. De goedkoopste negatievenscanners digitaliseren de negatieven één voor één. Dat kost heel veel tijd. Er bestaan ook dure scanners van honderden euro's die in één keer meerdere negatieven digitaliseren. Pas met de goedkoopste groep negatievenscanners overigens wel op. Er zijn al producten vanaf enkele tientjes verkrijgbaar, maar de kwaliteit valt erg tegen. Meestal kunt u met een negatievenscanner ook (ingeraamde) dia's digitaliseren.

Op negatievenscanners kunt u instellingen kiezen. Dat kan rechtstreeks op het apparaat of via meegeleverde software op de computer. Geef bijvoorbeeld aan of het om een zwart-witfoto gaat of een gekleurde foto. Stel verder het aantal dpi in. Deze afkorting staat voor het aantal punten per inch (2,54 centimeter). Hoe hoger deze waarde, hoe nauwkeuriger de digitale kopie doorgaans is. Met fotobewerkingssoftware kunt u eventueel achteraf onvolkomenheden wegwerken. Denk aan stof, haartjes en verkleurde foto's. De betere scanners corrigeren automatisch schoonheidsfoutjes. U hoeft de foto dan zelf niet of nauwelijks nog te bewerken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.