SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Fotonegatieven scannen

Negatievenscanner

Wie nog een heleboel fotonegatieven heeft liggen, wil ze misschien digitaliseren. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

Voordat digitale fotografie zijn intrede deed, werkten (amateur)fotografen voornamelijk met fotorolletjes. Die lieten ze bij een fotospeciaalzaak of bij de plaatselijke drogist ontwikkelen tot negatieven. Meestal werden ze vervolgens meteen afgedrukt. Dat kan tegenwoordig nog steeds, maar veruit de meeste mensen gebruiken nu een digitale camera. De foto's bewaren ze digitaal op de computer. Wilt u de analoge films graag aan de digitale fotoverzameling toevoegen? U kunt ze (laten) inscannen en vervolgens een digitale kopie op de computer opslaan. Besteed het scannen van negatieven uit of ga zelf aan de slag!

Het is verstandig om analoge films te digitaliseren. Negatieven zijn tenslotte zeer kwetsbaar en het is zonde als u dierbare herinneringen verliest. Een digitale foto kopieert u gemakkelijk naar iedere pc, laptop, tablet en smartphone. Bovendien kunt u een digitale foto ook uitprinten.

Er zijn allerlei bedrijven die tegen betaling negatieven scannen, zoals fotospeciaalzaken, gespecialiseerde webwinkels of de Hema bij u om de hoek. Een goed bedrijf gebruikt hiervoor professionele apparatuur. Hierdoor zijn de digitale kopieën van goede kwaliteit. De negatieven brengt u het beste persoonlijk langs in een speciaal mapje. Gaat u in zee met een webwinkel, dan stuurt u de negatieven op. Dat brengt iets meer risico's met zich mee. Negatieven zijn namelijk kwetsbaar en u bent afhankelijk van het postbedrijf in hoeverre ze onbeschadigd aankomen. Na pakweg één of twee weken ontvangt u de fotobestanden op een usb-stick, externe harde schijf, cd of dvd. Let op welke negatiefformaten het bedrijf accepteert (kleinbeeld en/of grootbeeld). Naast negatieven besteedt u ook het digitaliseren van dia's eventueel uit.

Fotobedrijven berekenen een vast tarief per negatievenscan. Bij Hema kost dat bijvoorbeeld 35 cent (prijs oktober 2018) per foto. Wenst u een hogere resolutie, dan betaalt u een dubbeltje meer. Sommige gespecialiseerde webwinkels hanteren een tarief van 20 cent per negatief wanneer u meer dan duizend analoge foto's wilt digitaliseren, zoals het bedrijf Trigger. Overigens geldt er vaak een minimaal aantal negatieven per opdracht, bijvoorbeeld vijftig of honderd. Verder vragen bedrijven ook een bedrag voor het overzetten van de fotobestanden naar een opslagmedium. Let ook op of het corrigeren van kleuren, beeldfouten en de belichting bij de prijs is inbegrepen. Bij fotospeciaalzaken is dat meestal het geval.

Prijzen van negatieven scannen bij de Hema

Bezit u zeer veel fotonegatieven, dan is de aanschaf van een (negatieven)scanner het overwegen waard. Wellicht is dat uiteindelijk goedkoper dan het inhuren van een bedrijf. Leg de negatieven in een speciale houder en haal ze vervolgens door de scanner. De scanner maakt van ieder negatief een digitale kopie. Het apparaat bewaart deze digitale kopie als fotobestand op een geheugenkaart, usb-stick of verbonden computer. De goedkoopste negatievenscanners digitaliseren de negatieven één voor één. Dat kost heel veel tijd. Er bestaan ook dure scanners van honderden euro's die in één keer meerdere negatieven digitaliseren. Pas met de goedkoopste groep negatievenscanners overigens wel op. Er zijn al producten vanaf enkele tientjes verkrijgbaar, maar de kwaliteit hiervan valt erg tegen. Meestal kunt u met een negatievenscanner ook (ingeraamde) dia's digitaliseren.

Op negatievenscanners kunt u instellingen kiezen. Dat kan rechtstreeks op het apparaat of via meegeleverde software op de computer. Geef bijvoorbeeld aan of het om een zwart/wit of gekleurde foto gaat. Stel verder het aantal dpi in. Deze afkorting staat voor het aantal punten per inch (2,54 centimeter). Hoe hoger deze waarde, hoe nauwkeuriger de digitale kopie doorgaans is. Met fotobewerkingssoftware kunt u eventueel achteraf onvolkomenheden wegwerken. Denk aan stof, haartjes en verkleurde foto's. De betere scanners corrigeren automatisch schoonheidsfoutjes. U hoeft de foto dan zelf niet of nauwelijks nog te bewerken.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.