U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Foto & Video Artikel

Fotonegatieven scannen

Artikel

Wie nog een heleboel fotonegatieven heeft liggen, wil ze misschien digitaliseren. Dat kan op verschillende manieren.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,4 / 5 (59 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 27 jul 2022

Fotorolletjes

Het is al weer even geleden dat (amateur)fotografen vooral met fotorolletjes werkten. Die lieten ze bij een fotospeciaalzaak of bij de plaatselijke drogist ontwikkelen tot negatieven. Meestal werden ze ook meteen afgedrukt. Dat kan nog steeds, maar veruit de meeste mensen gebruiken nu een digitale camera of smartphonecamera. De foto's bewaren ze digitaal op de computer of op internet bij een opslagdienst. Hebt u nog fotonegatieven en wilt u deze aan de digitale fotoverzameling toevoegen? Scan ze en sla een digitale kopie op. Besteed het scannen scannen Inlezen of digitaliseren van een tekstdocument of afbeelding door een scanner, zodat die op de computer verwerkt kan worden. van negatieven uit of ga zelf aan de slag.

Waarom digitaliseren?

Het is verstandig om analoge films te digitaliseren. Negatieven zijn tenslotte zeer kwetsbaar en het is zonde als u dierbare herinneringen verliest. Een digitale foto kopieert u gemakkelijk naar iedere pc, laptop, tablet en smartphone. Bovendien kunt u een digitale foto ook printen.

Uitbesteden

Allerlei bedrijven scannen tegen betaling negatieven. Denk aan fotospeciaalzaken, gespecialiseerde webwinkels of de Hema bij u om de hoek. Een goed bedrijf gebruikt hiervoor professionele apparatuur. Hierdoor zijn de digitale kopieën van goede kwaliteit. De negatieven brengt u het beste persoonlijk langs in een speciaal mapje. Gaat u in zee met een webwinkel, dan stuurt u de negatieven op. Dat brengt iets meer risico's met zich mee. Negatieven zijn namelijk kwetsbaar en u bent afhankelijk van het postbedrijf in hoeverre ze onbeschadigd aankomen. Na pakweg één of twee weken ontvangt u de fotobestanden op een usb-stick, externe harde schijf, cd of dvd. Let op welke negatiefformaten het bedrijf accepteert (kleinbeeld en/of grootbeeld). Naast negatieven besteedt u ook het digitaliseren van dia's eventueel uit.

Tarieven

Fotobedrijven berekenen een vast tarief per negatievenscan. Bij Hema kost dat bijvoorbeeld 35 cent per foto. Wenst u een hogere resolutie , resolutie Term die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel beeldpunten (pixels) worden gebruikt, bijvoorbeeld door een beeldscherm, een digitale camera of een printer. Hoe hoger de resolutie, hoe meer beeldpunten worden gebruikt en hoe scherper het beeld is. Zie ook beeldschermresolutie en printerresolutie. dan betaalt u een dubbeltje meer. Hema rekent een vaste prijs van minimaal vijftig negatieven. Met dvd of usb-stick komt dat uit op 32,50 euro of 37,50 euro voor een hogere resolutie. (Prijs juli 2022)

Sommige gespecialiseerde webwinkels hanteren een tarief van 25 cent per negatief wanneer u meer dan duizend analoge foto's wilt digitaliseren, zoals het bedrijf Trigger. Overigens geldt er vaak een minimaal aantal negatieven per opdracht, bijvoorbeeld vijftig of honderd. Verder vragen bedrijven ook een bedrag voor het overzetten van de fotobestanden naar een opslagmedium . opslagmedium Apparaat waarop of dienst waar bestanden kunnen worden bewaard. Zie ook cloud. Let ook op of het corrigeren van kleuren, beeldfouten en de belichting bij de prijs is inbegrepen. Bij fotospeciaalzaken is dat meestal het geval.

Eigen scanner aanschaffen

Bezit u zeer veel fotonegatieven, dan is de aanschaf van een (negatieven)scanner het overwegen waard. Wellicht is dat uiteindelijk goedkoper dan het inhuren van een bedrijf. Leg de negatieven in een speciale houder en haal ze vervolgens door de scanner. De scanner maakt van ieder negatief een digitale kopie. Het apparaat bewaart deze digitale kopie als fotobestand op een geheugenkaart, usb-stick of verbonden computer. De goedkoopste negatievenscanners digitaliseren de negatieven één voor één. Dat kost heel veel tijd. Er bestaan ook dure scanners van honderden euro's die in één keer meerdere negatieven digitaliseren. Pas met de goedkoopste groep negatievenscanners overigens wel op. Er zijn al producten vanaf enkele tientjes verkrijgbaar, maar de kwaliteit valt erg tegen. Meestal kunt u met een negatievenscanner ook (ingeraamde) dia's digitaliseren.

Instellingen kiezen

Op negatievenscanners kunt u instellingen kiezen. Dat kan rechtstreeks op het apparaat of via meegeleverde software op de computer. Geef bijvoorbeeld aan of het om een zwart-witfoto gaat of een gekleurde foto. Stel verder het aantal dpi dpi Afkorting van 'dots per inch'. De eenheid waarmee de printerresolutie wordt uitgedrukt. Dpi staat voor het aantal beeldpuntjes per vierkante inch. Hoe groter het aantal puntjes, des te scherper de afdrukken. Een printer die afdrukt met 600 dpi, levert dus scherpere afdrukken op dan een printer die afdrukt met 300 dpi. in. Deze afkorting staat voor het aantal punten per inch (2,54 centimeter). Hoe hoger deze waarde, hoe nauwkeuriger de digitale kopie doorgaans is. Met fotobewerkingssoftware kunt u eventueel achteraf onvolkomenheden wegwerken. Denk aan stof, haartjes en verkleurde foto's. De betere scanners corrigeren automatisch schoonheidsfoutjes. U hoeft de foto dan zelf niet of nauwelijks nog te bewerken.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven