U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp E-mail Artikel

Grote bestanden versturen: 5 oplossingen

Artikel

Grote bestanden mailen lukt niet altijd. Verzend toch bijvoorbeeld een grote video of meer foto's op een van deze vijf manieren.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,6 / 5 (25 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 22 jul 2024

Bestand te groot voor mail

E-mailprogramma’s begrenzen de grootte van bijlagen. Grote bestanden versturen via e-mail lukt daarom soms niet. Denk aan een wat langere video of een verzameling foto's. Gebruikers mogen per keer maar 20 tot 25 MB versturen. Grotere bestanden versturen kan op deze manieren:

  • Verdelen over meerdere e-mails.
  • Bestanden comprimeren comprimeren Het 'samendrukken' of 'inpakken' van bestanden. Gecomprimeerde bestanden nemen minder ruimte in, dat scheelt opslagruimte op de vaste schijf en komt de snelheid ten goede bij verzenden via e-mail. Gecomprimeerde bestanden moeten voor gebruik weer gedecomprimeerd of 'uitgepakt' worden.
    U kunt bestanden comprimeren met het programma WinZip. Dit wordt ook wel 'zippen' genoemd. Maar vanaf Windows XP biedt Windows ook standaard een comprimeer-functie.
    en daarna via e-mail versturen.
  • Versturen via een speciale uploaddienst zoals WeTransfer.
  • Versturen via AirDrop (alleen voor Apple-apparaten).
  • Opslaan in de cloud en delen.

Meer e-mails gebruiken

Gebruikers die een groot aantal (kleinere) bestanden willen mailen, verdelen die het best over meer e-mails. Zo blijf je onder de limiet per mail. Gebruik als het even kan niet meer dan twee à drie mails, anders wordt het onoverzichtelijk.

Bestanden kleiner maken

Een andere mogelijkheid is het comprimeren van een bestand of een aantal bestanden. Daarmee verklein je de grootte ervan. Je pakt het bestand (of de bestanden) als het ware in. Het nieuwe, verkleinde bestand is een zip-bestand . ZIP-bestand Gecomprimeerd bestand dat een of meer computerbestanden bevat. Gecomprimeerd betekent dat het zip-bestand kleiner is dan de oorspronkelijke bestanden samen. Het neemt dus minder opslagruimte in. Handig als je bestanden wil bewaren of per e-mail wil versturen. Met de Verkenner (Windows) of Finder (Mac) zijn bestanden in een zip-bestand te zetten. ZIP-bestanden hebben de bestandsextensie .zip. De werkwijze heet zippen. Verzend dat zip-bestand daarna via e-mail. De ontvanger pakt het weer uit. De bestanden staan nu in de oorspronkelijke grootte op de computer van de ontvanger. Niet alle bestanden zijn geschikt om te comprimeren. Het proces werkt goed voor tekstbestanden, denk aan Word. Ook bij Excel-bestanden kan het. Helaas zijn verkleinde foto's en video’s maar een fractie kleiner dan de originelen. Maar misschien net verkleind genoeg om toch via e-mail te versturen.

Bestanden sturen via WeTransfer

Online zijn er verschillende diensten om gratis grote bestanden te versturen. De bekendste is WeTransfer. Via die dienst delen gebruikers gratis maar liefst 2 GB aan documenten, foto's, video's, presentaties en andere bestanden. Het maakt niet uit of het één heel groot bestand is of veel kleine. Bestanden versturen met WeTransfer kan gratis zolang de totale verzending onder de 2 GB blijft.

Delen via AirDrop

Grote bestanden uitwisselen tussen Apple-apparaten? Dan is AirDrop een handige manier om ze te delen. Het nadeel is wel dat zender en ontvanger bij elkaar in de buurt moeten zijn.

Bestanden delen via cloud

Het is ook mogelijk een clouddienst te gebruiken voor het sturen van grote bestanden. De bekendste zijn iCloud, OneDrive, Google Drive en Dropbox. Meestal gebruiken mensen clouddiensten als een persoonlijke back-up van bestanden. Maar de diensten zijn ook handig om bestanden met anderen te delen.

Lees meer over opslaan in de cloud.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven