Menu Zoek

Grote bestanden versturen: 5 oplossingen

Grote bestanden versturenGrote bestanden mailen lukt niet altijd. Verzend toch bijvoorbeeld een grote video of meer foto's op een van deze vijf manieren.

E-mailprogramma’s begrenzen de grootte van bijlagen. Grote bestanden versturen via e-mail lukt daarom soms niet. Denk aan een wat langere video of een verzameling foto's. Gebruikers mogen per keer maar 20 tot 25 MB versturen. Grotere bestanden versturen kan op deze manieren:

  • Verdelen over meerdere e-mails.
  • Bestanden comprimeren en daarna via e-mail versturen.
  • Versturen via een speciale uploaddienst zoals WeTransfer.
  • Versturen via AirDrop (alleen voor Apple-apparaten).
  • Opslaan in de cloud en delen.

Gebruikers die een groot aantal (kleinere) bestanden willen mailen, verdelen die het best over meer e-mails. Zo blijf je onder de limiet per mail. Gebruik als het even kan niet meer dan twee à drie mails, anders wordt het onoverzichtelijk.

Een andere mogelijkheid is het comprimeren van een bestand of een aantal bestanden. Daarmee verklein je de grootte ervan. Je pakt het bestand (of de bestanden) als het ware in. Het nieuwe, verkleinde bestand is een zip-bestand. De werkwijze heet zippen. Verzend dat zip-bestand daarna via e-mail. De ontvanger pakt het weer uit. De bestanden staan nu in de oorspronkelijke grootte op de computer van de ontvanger. Niet alle bestanden zijn geschikt om te comprimeren. Het proces werkt goed voor tekstbestanden, denk aan Word. Ook bij Excel-bestanden kan het. Helaas zijn verkleinde foto's en video’s maar een fractie kleiner dan de originelen. Maar misschien net verkleind genoeg om toch via e-mail te versturen.

Online zijn er verschillende diensten om gratis grote bestanden te versturen. De bekendste is WeTransfer. Via die dienst delen gebruikers gratis maar liefst 2 GB aan documenten, foto's, video's, presentaties en andere bestanden. Het maakt niet uit of het één heel groot bestand is of veel kleine. Bestanden versturen met WeTransfer kan gratis zolang de totale verzending onder de 2 GB blijft.

Grote bestanden uitwisselen tussen Apple-apparaten? Dan is AirDrop een handige manier om ze te delen. Het nadeel is wel dat zender en ontvanger bij elkaar in de buurt moeten zijn.

Het is ook mogelijk een clouddienst te gebruiken voor het sturen van grote bestanden. De bekendste zijn iCloud, OneDrive, Google Drive en Dropbox. Meestal gebruiken mensen clouddiensten als een persoonlijke back-up van bestanden. Maar de diensten zijn ook handig om bestanden met anderen te delen.

Lees meer over opslaan in de cloud.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.