Menu Zoek

Grote bestanden versturen: 5 oplossingen

Grote bestanden versturenGrote bestanden versturen lukt niet altijd via het mailprogramma. Verzend alsnog bijvoorbeeld een grote video of meerdere foto's op deze vijf manieren.

E-mailprogramma’s begrenzen de grootte van bijlagen. Grote bestanden versturen via e-mail lukt daarom soms niet. Denk aan een wat langere video of een verzameling foto's. Gebruikers mogen per keer maar 20 tot 25 MB versturen. Er zijn verschillende mogelijkheden om toch grotere bestanden te verzenden:

 • Verdelen over meerdere e-mails.
 • Bestanden comprimeren en daarna via e-mail versturen.
 • Versturen via een speciale uploaddienst.
 • Versturen via AirDrop (alleen voor Apple-apparaten)
 • Opslaan in de cloud en delen.

Als het gaat om het e-mailen van meerdere bestanden, kunnen gebruikers die bestanden simpelweg verdelen over meer e-mails om onder de limiet per mail te blijven. Gebruik dan niet meer dan twee à drie mails anders, wordt het onoverzichtelijk.

Een andere mogelijkheid is comprimeren om zo de bestandsgrootte te verkleinen. Zet daarvoor de bestanden om naar een zogenaamd zip-bestand. Verzend vervolgens het zip-bestand per e-mail. De ontvanger pakt het zip-bestand weer uit en heeft de bestanden in oorspronkelijke grootte op de computer staan. Het jammere aan 'zippen' is dat het voor foto's en video's niet zoveel verschil maakt. De gecomprimeerde bestanden zijn maar een fractie kleiner dan de originelen. Maar het kan wel nét het verschil maakt tussen wel of niet kunnen versturen via e-mail. Overigens werkt comprimeren beter voor bijvoorbeeld Word- of Excel-bestanden. Lees hoe u bestanden comprimeert in de tip ‘Zip-bestanden maken en openen’.

Online zijn er verschillende diensten om gratis grote bestanden mee te versturen. De bekendste is WeTransfer. Via WeTransfer delen gebruikers maar liefst 2 GB aan documenten, foto's, video's, presentaties en andere bestanden. Het maakt niet uit of het één heel groot bestand is of vele kleine, als het maar onder de 2 GB blijft. Bekijk hoe dat werkt in het artikel ‘Grote bestanden versturen met WeTransfer’. Vergelijkbare (gratis) diensten zijn, TransferXL (tot 5 GB) en Jumpshare (ook tot 2 GB, Engelstalig).

Grote bestanden uitwisselen tussen Apple-apparaten? Dan is AirDrop een handige manier. Het nadeel is wel dat zender en ontvanger bij elkaar in de buurt moeten zijn om de bestanden te versturen. Lees meer over deze mogelijkheid in het artikel ‘Bestanden delen via AirDrop op iPhone, iPad of Mac’.

Tot slot is het ook mogelijk clouddiensten te gebruiken voor het sturen van grote bestanden. De bekendste clouddiensten zijn iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Meestal gebruiken mensen clouddiensten als een persoonlijke back-up van bestanden. Maar ze zijn ook te gebruiken om bestanden te delen. De stappen hiervoor zijn wel iets lastiger dan de eerdergenoemde opties. In het artikel ‘Wat is de cloud?’ leggen wij alles over opslaan in de cloud uit.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.