Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Grote bestanden verzenden

Grote bestanden versturenGrote bestanden, zoals foto's, versturen lukt niet altijd via het mailprogramma. Bekijk vijf manieren om de grote bestanden toch te verzenden.

Het lukt vaak niet om grote bestanden te versturen via e-mail. Veel e-mailprogramma’s hanteren namelijk een grens aan de grootte van bijlages. Gebruikers mogen dan per keer maar 5 of 10 MB versturen. Ze moeten een andere oplossing zoeken om alsnog de bestanden te versturen. Voor het versturen van grote bestanden zijn verschillende mogelijkheden:

 • Verdelen over meerdere e-mails.
 • Bestanden comprimeren en daarna via e-mail versturen.
 • Versturen via speciale websites.
 • Versturen via AirDrop (alleen voor Apple-apparaten)
 • Opslaan in de cloud en delen.

Ondanks de limiet van de bijlagegrootte kunnen mensen grote bestanden toch versturen met het e-mailprogramma. Men kan de bestanden verdelen over meerdere e-mails. Gebruik dan niet meer dan twee à drie mails anders wordt het onoverzichtelijk.

Een andere mogelijkheid is comprimeren; zet de bestanden om naar een zip-bestand en verklein zo de bestandsgrootte. Het zip-bestand kan dan per e-mail worden verzonden. De ontvanger pakt het zip-bestand weer uit en heeft de bestanden in oorspronkelijke grootte op de computer staan. Lees hierover meer in de tip ‘Zip-bestanden maken en openen’.

Online zijn er verschillende diensten waarmee internetters gratis grote bestanden kunnen sturen. De bekendste is WeTransfer. Via WeTransfer delen gebruikers maar liefst 2 GB aan documenten, foto's, video's, presentaties en andere bestanden. Het maakt niet uit of het één heel groot bestand is of vele kleine, als het maar onder de 2 GB blijft. Bekijk hoe dat werkt in het artikel ‘Grote bestanden versturen met WeTranfser’. Vergelijkbare diensten zijn DropSend, Jumpshare, TransferXL en SendAnywhere.

Grote bestanden uitwisselen tussen Apple-apparaten? Dan is AirDrop een handige manier. Het nadeel is wel dat de zender en de ontvanger bij elkaar in de buurt moeten zijn om de bestanden te versturen. Lees meer over deze mogelijkheid in het artikel ‘Bestanden delen via AirDrop op iPhone, iPad of Mac’.

Tot slot is het ook mogelijk clouddiensten te gebruiken voor het sturen van grote bestanden. De bekendste clouddiensten zijn iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Meestal gebruiken mensen clouddiensten als een persoonlijke back-up van bestanden. Maar ze zijn ook te gebruiken om bestanden te delen. De stappen hiervoor zijn wel iets lastiger dan de eerdergenoemde opties. In het artikel ‘Wat is de cloud?’ leggen wij alles over opslaan in de cloud uit.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.