Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 november 2023

Mac-computers: een introductie

Mac-computers: een introductieBent u op zoek naar een Mac of een pc? Maak kennis met de verschillende soorten computers die Apple biedt: van iMac tot Macbook.

Een Mac? U hebt de naam ongetwijfeld wel eens eerder horen vallen, maar de kans is niet groot dat men u deze vraag de vorige keer stelde toen u op zoek was naar een geschikte nieuwe computer. Apple, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de Mac, bestaat al sinds 1976, maar de computers van het bedrijf zijn pas sinds een jaar of tien bezig aan een (schijnbaar) eindeloze zegetocht.

Maar wat is een Mac dan precies? Hoewel de naam 'Mac' nog steeds wordt gebruikt als verzamelnaam voor de computers van Apple, is het allang niet meer de officiële naam. Het is meer een titel om aan te geven dat het niet om een pc met Windows gaat.

In 1984 introduceerde Apple de Macintosh, een van de eerste computers met een zogenaamde 'grafische interface'. Oftewel, waar pc-gebruikers nog moesten werken met MS-DOS (zonder muis, zonder vensters, alles typen met behulp van codetaal), konden Mac-gebruikers aanklikken wat ze op het scherm zagen. Het was het begin van de wereld van de grafische interface, de basis van de manier van werken zoals we die vandaag de dag kennen.
De Mac(intosh) was dus een heel ander soort computer dan de pc, al was het niet alleen de software die de twee computers zo verschillend maakte en nog steeds maakt. Het grootste verschil tussen de pc en de Mac, is het feit dat pc's door duizenden verschillende fabrikanten worden gemaakt met daarop de Windows-software van Microsoft, terwijl er maar één fabrikant is die Macs bouwt en dat is Apple.
Een Apple-computer draait standaard niet op het besturingssysteem Windows, maar op macOS (mac Operating System). Dit besturingssysteem is eveneens door Apple ontwikkeld. Apple is dus de enige die complete Apple-computers bouwt.
De prijs van Apple-computers ligt doorgaans hoger dan die van de pc en daarnaast worden ze niet geleverd met Windows, maar met het besturingssysteem macOS. Dat is niet alleen een andere naam, maar ook daadwerkelijk een ander besturingssysteem dat een andere manier van werken met zich meebrengt dan Windows. Wij zullen u hier in vervolgartikelen meer over leren.
Bovendien werken programma's die u in Windows gebruikt, doorgaans niet in macOS. Er zijn dan andere programma's beschikbaar waarmee u hetzelfde kunt doen. Sommige software-fabrikanten maken soms zowel een Windows-versie als macOS-versie. Zo is het pakket Office bijvoorbeeld ook verkrijgbaar als macOS-versie.

Koopt u een pc met Windows, dan hebt u de beschikking over duizenden modellen, merken en soorten. Koopt u een Apple-computer, dan hebt u de keuze uit zeven modellen:

 • MacBook Air
 • MacBook Pro
 • iMac
 • iMac Pro
 • Mac mini
 • Mac Studio
 • Mac Pro

We lichten deze modellen even toe.
Mac-computers

De laptop variant van de Mac-computers heet MacBook. Daar zijn twee varianten van, namelijk de MacBook Air en de MacBook Pro. De MacBook Air is een ultradunne laptop. Niet bedoeld voor het zwaarste werk, maar prima voor het sturen van e-mail, organiseren van foto's, surfen op internet, bekijken van video's enzovoort.

De zwaardere laptop van Apple is de MacBook Pro. Deze kan ook zware taken aan zoals uitgebreide videobewerking en geavanceerde spellen.

De kant en klare oplossing van Apple is de iMac: monitor en computer in één, geroemd om z'n prachtige ontwerp. Deze dunne pc is een zeer krachtige computer waarop bijvoorbeeld ook zware videobewerking mogelijk is. Deze moniytor is in verschillende maten verkrijgbaar; 21,5, 24 en 27 inch.

Wat prestaties betreft, is de Mac mini vergelijkbaar met de MacBook Air, maar dan in de vorm van een desktop (dus met een aparte monitor). Sterk pluspunt is het formaat: het is een klein elegant kastje op het bureau.

In maart 2022 is er ook een iets grotere desktop uitgebracht: de Mac Studio. Op deze desktop kunt u moeiteloos zware programma's voor bijvoorbeeld videobewerking gebruiken.

De krachtigste computer van Apple die het meest lijkt op de desktop (een grote kast). Bij deze versie hoort een aparte monitor. De Mac Pro is, zoals ‘Pro’ al zegt, voor professioneel gebruik en deze optie kunt u bij het maken van uw keuze eigenlijk al wegstrepen.
Sinds maart 2010 heeft Apple nog een productcategorie: de iPad. De iPad is een tablet en valt ergens tussen de smartphone (zoals de iPhone) en de desktop (zoals de iMac). Het is geen telefoon, maar het is ook geen computer. Toch kunt u ermee videobellen en u kunt er ook op werken en spelletjes spelen. De iPad heeft een eigen besturingssysteem, genaamd iPadOS, en een aanraakscherm. Dit maakt een muis overbodig. Het maakt de bediening eenvoudig en gebruiksvriendelijk.
Samengevat: Apple-computers zijn over het algemeen duurder dan Windows-pc's, hebben een ander besturingssysteem, en de programma's waarmee u in Windows werkt, werken waarschijnlijk niet in macOS. Overstappen naar een Apple klinkt op die manier allesbehalve aantrekkelijk. Hoe is het dan mogelijk dat Apple-computers toch steeds populairder worden? Het antwoord is dat Apple-computers voordelen hebben ten opzichte van pc's.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.