SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Meldingen op de pc, wat moet ik ermee?

020316_meldiingen_pc_intro

Zit u rustig op de computer te werken, verschijnt er weer een melding in beeld. Is het belangrijk of klikt u het zo weg?

Meldingen op de computer, ze komen in alle soorten en maten voor. De ene melding is belangrijk, de andere kunt u gewoon wegklikken. Belangrijk is om te weten waar de melding vandaan komt. Bent u aan het internetten en verschijnt er ineens een pop-up in beeld? Over het algemeen gaat het hier om (misleidende) reclames. Deze kunt u het best negeren. Lees hier meer over in het artikel 'Veiligheidsrisico's op internet'. Ook vanuit het Systeemvak kunnen allerlei meldingen komen. Die hebben vaak te maken met onderdelen en programma's op de computer en moet u over het algemeen dus niet negeren.

Onder in beeld staat altijd de Taakbalk. Aan de rechterkant van de Taakbalk vindt u het Systeemvak. Daarin staan een klokje en kleine pictogrammen. Deze pictogrammen tonen welke programma's op de achtergrond meedraaien, zoals een antivirusprogramma. Programma's kunnen meldingen geven via het Systeemvak. U ziet dan een pop-upvenster rechtsonder in beeld.

020316_meldiingen_pc_1

Neem altijd de tijd voor deze meldingen. Het is belangrijk dat u de melding goed leest. Vaak staat boven aan het bericht welk programma de melding geeft. Dat kan bijvoorbeeld het antivirusprogramma of de Windows Update zijn. Lees daarna rustig wat het programma wilt. Soms stelt het programma u alleen maar op de hoogte van iets, zoals dat uw antivirusprogramma zegt dat een website veilig is om te bezoeken. U hoeft dan niets met de melding te doen. De andere keer vraagt de melding om een actie, bijvoorbeeld omdat er een update klaarstaat om te downloaden. Of u dan ook daadwerkelijk actie moet ondernemen hangt van de vraag af. In de onderstaande paragrafen bespreken we een aantal onderdelen die in het Systeemvak zitten en meldingen geven.

In Windows 7 en 8.1 zit het Onderhoudscentrum. Het Onderhoudscentrum geeft via het Systeemvak belangrijke meldingen over de veiligheids- en onderhoudsinstellingen van de computer. Hieronder valt ook Windows Update. Dat is het programma dat het besturingssysteem up-to-date houdt. In het Systeemvak wordt het Onderhoudscentrum weergegeven met het pictogram van een vlaggetje 020316_meldiingen_pc_vlaggentje. Klik daar op voor meer informatie. U ziet in dit venster of er nog meldingen zijn (die u misschien eerder hebt genegeerd). Met de kleuren rood en geel wordt aangegeven of het bericht belangrijk of een aanbeveling is. Belangrijke acties dient u uit te voeren en de gele meldingen zijn niet noodzakelijk.

020316_meldiingen_pc_2

In Windows 10 heeft het Actiecentrum zijn intreden gedaan. U vindt het Actiecentrum terug in het Systeemvak met een pictogram van een tekstballon 020316_meldiingen_pc_actiecentrum. Het Actiecentrum biedt veel schillende zaken. Er worden bijvoorbeeld meldingen van apps getoond, zoals notificaties uit Agenda en Mail. Klik op de melding om de app te openen. U hoeft dit alleen te doen als u hier interesse in hebt. Ook ziet u het hier als er een update beschikbaar is voor Windows of Windows-programma's. Voor de veiligheid van de computer is het van belang dat u ingaat op deze meldingen.

Bij meldingen van virusscanners moet u opletten. Als u aan het surfen bent op het internet kan er een melding verschijnen met bijvoorbeeld reclame voor een virusscanner of dat er spyware op de pc staat. Ga hier nooit op in. Als het goed is hebt u al een virusscanner op de computer staan. De meldingen van deze virusscanner komen binnen via het Systeemvak en niet in uw internetbrowser. Ook op de meldingen in het Systeemvak moet u alert zijn als ze van de virusscanner komen. Lees altijd goed wat de melding precies zegt. Sommige gratis antivirusprogramma's proberen u bijvoorbeeld via zo'n melding te verleiden tot het afsluiten van een abonnement op een betaalde versie.

In het Systeemvak zit ook het pictogram van usb-apparaten. Zodra u een usb-apparaat, zoals een usb-stick, aansluit op de computer krijgt u daar een melding van in beeld. Dit geeft alleen aan dat de computer verbinding heeft gemaakt met het apparaat. De melding kunt u wegklikken. Lees hier meer over in de tip 'Werken met de usb-stick'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.