Meldingen op de pc, wat moet ik ermee?

Artikel

Zit u rustig op de pc te werken, verschijnt er een melding in beeld. Is het belangrijk of klikt u het weg?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,4 / 5 (122 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 29 mei 2024

Waar komen meldingen voor?

Meldingen op de computer komen in alle soorten en maten voor. De ene melding is belangrijk, de andere kunt u gewoon wegklikken. Belangrijk is om te weten waar de melding vandaan komt. Bent u aan het internetten en verschijnt er een pop-up pop-up Klein venster dat verschijnt boven op het actieve venster. Vooral bij het surfen op internet komt men pop-upvensters tegen. Vaak wordt hierin reclame gemaakt of meer informatie aan de gebruiker gegeven. in beeld? Dit is meestal (misleidende) reclame. Deze kunt u het beste negeren. Lees hier meer over de veiligheidsrisico's op internet. Vanuit de hoek van de taakbalk kunnen ook allerlei meldingen komen. Die hebben vaak te maken met onderdelen en programma's op de computer en moet u over het algemeen dus niet negeren.

Meldingen

Onder in beeld staat de taakbalk. Aan de rechterkant van de taakbalk bevinden zich een tijdsaanduiding en een aantal pictogrammen. In Windows 11 heet dit de taakbalkhoek en in Windows 10 het systeemvak. In dit artikel houden we de term taakbalkhoek aan. De pictogrammen rechtsonder in de taakbalk tonen welke programma's er op de achtergrond meedraaien. Dat kan bijvoorbeeld een antivirusprogramma zijn. Programma's kunnen meldingen geven via de taakbalkhoek. U ziet dan een pop-upvenster rechtsonder in beeld.

Neem altijd de tijd voor deze meldingen. Het is belangrijk dat u de melding goed leest. Vaak staat bovenaan het bericht welk programma de melding geeft. Dat kan bijvoorbeeld het antivirusprogramma of Windows Update zijn. Lees daarna rustig wat het programma wilt. Soms stelt het programma u alleen maar op de hoogte van iets, zoals dat uw antivirusprogramma zegt dat een website veilig is om te bezoeken. U hoeft dan niets met de melding te doen. De andere keer vraagt de melding om een actie, bijvoorbeeld omdat er een update klaarstaat om te downloaden. Of u dan ook daadwerkelijk actie moet ondernemen, hangt van de vraag af. In de onderstaande paragrafen bespreken we een aantal onderdelen die in de taakbalkhoek zitten en meldingen geven.

Overzicht meldingen

In Windows 11 ziet u een overzicht van recente meldingen rechtsonder op de tijdsaanduiding in de taakbalkhoek te klikken.

Windows 10 bevat het actiecentrum. Dat staat in het systeemvak met een pictogram van een tekstballon Actiecentrum. Het actiecentrum biedt veel verschillende zaken. Er worden bijvoorbeeld meldingen van apps getoond, zoals notificaties uit Agenda en Mail. Klik op de melding om de app te openen. U hoeft dit alleen te doen als u hier interesse in hebt. Ook ziet u het hier als er een update beschikbaar is voor Windows of Windows-programma's. Voor de veiligheid van de computer is het van belang dat u wel ingaat op die meldingen.

 

Virusscanner

Let op bij meldingen van virusscanners. Als u aan het surfen bent op het internet, kan een melding verschijnen met bijvoorbeeld reclame voor een virusscanner. Of de melding is dat er spyware op de pc staat. Ga hier nooit op in. Waarschijnlijk is Windows-beveiliging al ingeschakeld of staat een andere virusscanner op de computer. De meldingen van deze virusscanners komen binnen via de taakbalkhoek en niet in uw internetbrowser. Ook op de meldingen in de taakbalkhoek moet u alert zijn als ze van de virusscanner komen. Lees altijd goed wat de melding precies zegt. Sommige gratis antivirusprogramma's proberen u te verleiden tot het afsluiten van een abonnement op een betaalde versie.

USB-apparaten

In de taakbalkhoek zit ook het pictogram van usb-apparaten. Zodra u een usb-apparaat, zoals een usb-stick, aansluit op de computer, verschijnt een melding in beeld. Dat geeft alleen aan dat de computer verbinding heeft gemaakt met het apparaat. De melding kunt u wegklikken. Lees hier meer daarover.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven