Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Onderhoud op de Windows-computer en de Mac

Windows en Mac-computer opschonenVoer geregeld onderhoud uit aan de Windows-computer of Mac. Het apparaat blijft dan in optimale conditie, zonder overbodige bestanden, mappen en programma's.

Windows en MacOS voeren veel onderhoudstaken zelfstandig en automatisch uit. Dat betekent niet dat een gebruiker niks kan doen om de computer in goede conditie te houden. Integendeel. Dit overzicht bundelt artikelen over computeronderhoud. Zo weet u welke artikelen interessant zijn voor u.

 1. 5 klusjes voor een snelle pc (Windows)
  In Windows zijn de belangrijkste onderhoudstaken op de achtergrond ingepland. Daar hoeft u dus niet naar om te kijken. Dit artikel laat zien hoe je overbodige apps verwijdert, de harde schijf opruimt en tijdelijke bestanden verwijdert.
 2. Windows 10-pc automatisch opschonen
  Windows 11-pc automatisch opschonen
  Laat Windows 10 of 11 automatisch nutteloze bestanden verwijderen.
 3. Onmisbare hulpprogramma’s voor Windows
  Soms werkt de computer niet mee. De printer drukt niet af, u krijgt geen geluid of Windows Update geeft problemen. Hulpprogramma's geven dan vaak de oplossing. Een overzicht van de belangrijkste.
 1. Onderhoud voor de Mac
  Dit is wat u moet weten over het onderhoud van een Apple-computer.
 2. Mac opschonen
  Onderhoud betekent ook opruimen. Verwijder ongebruikte programma’s, bestanden en downloads. Opgeruimd staat netjes.
 3. Mappen en bestanden ordenen op de Mac
  Is alles opgeruimd, neem dan ook eens de tijd om uw bestanden te ordenen in een handige map-indeling.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.