Menu Zoek

Onderhoud op de Windows-computer en de Mac

Windows en Mac-computer opschonen
Is de pc of laptop traag? Tijd om de Mac of Windows-computer op te schonen. Verwijder overbodige bestanden handmatig of automatisch.

Windows en MacOS voeren veel onderhoudstaken zelfstandig en automatisch uit. Toch kan ook de gebruiker het een en ander doen om de computer in goede staat te houden. Hieronder een overzicht van onze artikelen over computeronderhoud.

 1. 5 klusjes voor een snelle pc (Windows)
  Onderhoudstaken die u zelf kunt doen in Windows zijn: overbodige apps verwijderen, minder programma's automatisch laten starten, de harde schijf opruimen en tijdelijke bestanden verwijderen. Meer uitleg in het artikel.
 2. Windows 10-pc automatisch opschonen
  Windows 11-pc automatisch opschonen
  Laat Windows 10 of 11 automatisch bestanden verwijderen die niet meer nodig zijn.
 3. Computer opschonen met CCleaner
  Ruim tijdelijke bestanden, zoals cookies, op met het programma CCleaner.
 1. Onderhoud voor de Mac
  Wat te doen als de Apple-computer trager en trager wordt? Misschien het RAM-geheugen uitbreiden.
 2. Mac opschonen
  Opslagruimte vrijmaken op Mac
  Onderhoud betekent ook opruimen. Verwijder ongebruikte programma’s, bestanden en downloads. En vergeet niet de Prullenmand te legen.
 3. Mappen en bestanden ordenen op de Mac
  Is alles opgeruimd, neem dan ook eens de tijd om de bestanden te ordenen in een handige map-indeling.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.