Menu Zoek

Onderhoud op de Windows-computer en de Mac

Windows en Mac-computer opschonenVoer geregeld onderhoud uit aan de Windows-computer of Mac. De pc blijft dan optimaal werken zonder overbodige bestanden, mappen en programma's.

Windows 10 en MacOS voeren veel onderhoudstaken zelfstandig en automatisch uit. Als gebruiker kunt u toch nog wel het een en ander doen om de computer in goede conditie te houden. In dit overzicht staan links naar artikelen en tips van SeniorWeb over computeronderhoud. U vindt hier links voor Windows en voor de Mac (iets naar onderen).

 1. 5 klusjes voor een snelle pc (Windows 10)
  Het opschonen van de computer is tegenwoordig snel geklaard. Met deze vijf tips is de pc in een wip netjes opgeruimd en meestal ook wat sneller!
 2. Computer opschonen: met welke programma's?
  Voor doorsnee computeronderhoud heeft Windows tal van ingebouwde hulpprogramma's. Installeer daarnaast niet al te veel programma's, dat is nergens voor nodig.
 3. Computer opschonen met CCleaner
  Wie zijn computer geregeld gebruikt, zal merken dat alles na een tijdje wat trager werkt. De computer opschonen kan bijdragen aan betere prestaties. Met het programma CCleaner doet u dat in een handomdraai op een Windows-computer.
 4. Programma's grondig verwijderen met Revo Uninstaller
  Wanneer u een programma van een Windows-computer verwijdert, loopt u het risico dat er nog ergens op de harde schijf of in het register, restjes van het programma overblijven. Het programma Revo Uninstaller verwijdert programma's volledig, zodat de computer opgeruimd blijft.
 5. Automatisch Windows 10-computer opschonen
  Zit de computer snel vol? Laat Windows 10 automatisch de computer opschonen door onnodige bestanden te verwijderen.
 6. Map Downloads opruimen
  Zonder dat u het in de gaten hebt, vult de Windows 10-computer zich met overbodige bestanden. Een van de boosdoeners is de map Downloads. Tijd om op te ruimen!
 7. Bestanden van computer verwijderen
  Tijdens het computeren verzamelt u veel bestanden op de Windows-pc. Tijd om op te ruimen. Maar hoe verwijdert u een bestand en is het bestand dan ook gelijk definitief verdwenen?
 1. Onderhoud voor de Mac
  Lijkt de Mac-computer maar langzamer en langzamer te worden? Dit is wat u moet weten over het onderhoud van een Apple-computer (vanaf Mac OS X 10.9 Mavericks).
 2. Mappen en bestanden ordenen op de Mac
  Krabt u zich regelmatig achter de oren omdat u op de Mac het juiste bestand maar niet kunt vinden? Neem dan de tijd om bestanden te ordenen. U zult er veel plezier van hebben.
 3. Map Downloads opruimen op de Mac
  Iedereen verzamelt in de loop der tijd aardig wat documenten in de map Downloads op de Mac. Gooi af en toe weg wat overbodig is.
 4. Leeg Prullenmand Mac automatisch
  Bespaar ruimte op de Mac door de verwijderde onderdelen in de Prullenmand automatisch na dertig dagen te wissen.
 5. Mac opschonen
  De Mac-computer loopt ongemerkt langzaam vol met ongebruikte bestanden en programma's. Schoon de computer op, creëer meer ruimte en zorg er zo voor dat uw computer goed zijn werk kan blijven doen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.