U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 1 oktober 2019.

Panda Free Antivirus gebruiken

Artikel

Panda Free Antivirus is een gratis Nederlandstalig antivirusprogramma. Lees in dit artikel hoe u met Panda Free Antivirus werkt en uw bestanden beschermt op uw Windows-computer.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,8 / 5 (16 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 9 okt 2019

Downloaden en installeren

Panda Free Antivirus is een Nederlandstalig antivirusprogramma voor Windows 7, 8.1 en 10. Het programma is er in een betaalde en een gratis versie. Wij gaan in dit artikel in op de gratis versie.

In het artikel 'Panda Free Antivirus' leest u hoe u het programma downloadt en installeert op uw computer. Daarbij wijzen wij u erop dat het niet verstandig is om twee verschillende antivirusprogramma's te gebruiken. Meer daarover leest u in de tip 'Eén antivirusprogramma is genoeg'.

Account

Open het programma Panda Free Antivirus. Dit doet u door in Windows 7 te klikken op de Start-knop en vervolgens op Alle programma's > Panda Dome. Bij Windows 10 klikt u op Start > Panda Dome.

Het programma opent. Er verschijnt een melding met de vraag of u een account wilt aanmaken. Met een account kunt u diensten beheren, vragen stellen en extra opties downloaden. Een account is niet verplicht.

Wilt u een account aanmaken, doe dan het volgende:

  • Klik in het veld onder 'Voer uw e-mailadres in'.
  • Typ uw e-mailadres.
  • Klik op Doorgaan.

Wilt u geen account?

  •  Klik op Sluiten.

In dit artikel gaan wij door zonder account.

Overzichtsvenster

Als u Panda Free Antivirus opent, ziet u een venster met verschillende mogelijkheden.

  • Scan
    Dit behandelen wij verderop in het artikel.
  • Antivirus
    Bij 'Antivirus' ziet u of u op dit moment beschermd bent en of er bestanden geblokkeerd zijn of in quarantaine gezet. In quarantaine houdt in dat bestanden die vermoedelijk besmet zijn, maar nog niet virusvrij kunnen worden gemaakt op een aparte plek op de pc worden gezet totdat het antivirusprogramma wel in staat is het virus te verwijderen.
  • Andere apparaten
    Als u naast Windows, ook Android-, Mac OS X- of iOS-apparaten gebruikt, dan kunt u Panda daar ook op gebruiken. Hebt u een account aangemaakt, dan kunt u in dit onderdeel zien hoe het met de veiligheid op de andere apparaten is gesteld. U hebt hier dus wel een Panda-account voor nodig. U kunt een account aanmaken door rechtsboven te klikken op het symbool van een poppetje 280416_Account.
    • Hebt u een account, klik dan op Andere apparaten
    • Klik op Andere apparaten om uw andere apparaten te beschermen tegen virussen. Klik vervolgens onder 'Bescherming voor' op de gewenste keuze (Android, Mac of iOS). Daarna kunt u het antivirusprogramma downloaden.
    • Klik op Mijn apparaten om uw verschillende apparaten te beheren.
  • USB-bescherming
    Met de optie 'USB-bescherming' controleert u de USB-apparaten die aan uw computer zijn gekoppeld op virussen. Het is verstandig om deze optie in te schakelen. Ziet u het woord 'UIT' staan, dan is bij u de USB-bescherming uitgeschakeld. De optie schakelt u als volgt in:
    • Klik op USB-bescherming.
    • Sleep het schuifje 'USB-bescherming uitgeschakeld' naar rechts. Het schuifje kleurt groen en de tekst ON verschijnt. Dit betekent dat de USB-bescherming is ingeschakeld.
  • U hebt dan nog de keuze of u elk USB-apparaat dat u aansluit automatisch scant, of dat u zelf kiest of het apparaat gescand moet worden.
    • Voor automatisch controleren sleept u het schuifje achter 'Automatisch elk USB-apparaat vaccineren dat aan de pc wordt gekoppeld' naar rechts.
    • Om zelf te kiezen of een USB-apparaat gescand moet worden, sleept u het schuifje achter 'Scannen voorstellen voor elk in de pc geplaatst USB-station' naar rechts. 
  • Procesmonitor
    Met de optie 'Procesmonitor' ziet u wat er op dit moment allemaal op uw computer gebeurt. Bijvoorbeeld processen op de achtergrond die het mogelijk maken om een programma zijn werk te laten doen.

Bescherming

Panda Free Antivirus beschermt u realtime tegen virussen virus Schadelijke software die met kwade bedoelingen wordt verspreid. Een virus vermenigvuldigt zich en probeert zich verder te verspreiden, via e-mail en websites. Veel virussen brengen schade toe aan de toe aan digitale apparatuur en bestanden. De meest voorkomende virussen richten zich op Windows-computers, maar er komen ook steeds meer virussen die zich richten op andere besturingssystemen. Zie ook antivirusprogramma. en spyware . spyware Het Engelse woord 'spy' betekent 'spion' en spioneren is precies wat spyware doet. Het is een vorm van malware; het is een klein programma dat ongemerkt op een apparaat terecht kan komen, bijvoorbeeld bij het bezoeken van bepaalde websites. Met spyware steelt de crimineel gevoelige informatie, meestal om u geld afhandig te maken. Spyware weren kan met de meeste antivirusprogramma's of een apart antispywareprogramma. Dit houdt in dat het programma uw computer in de gaten houdt terwijl u erop werkt. Signaleert het programma iets verdachts, dan krijgt u daar een melding van. Toch kan het voorkomen dat u handmatig een keer uw computer wilt controleren op virussen. Hoe u dat doet, leest u in de volgende paragraaf.

Scan maken

Uw computer scannen op virussen doet u op de volgende manier:

  • Klik op het groene vlak met de tekst Uw pc scannen.
    280416_UwPcScannen

  • Kies vervolgens uit een van de volgende drie opties:
    • Wilt u een scan maken van uw hele pc, klik dan op Volledige scan > Start scan.
    • Wilt u alleen de kritieke gebieden scannen (dit zijn de onderdelen op de computer waar virussen zich het snelst laten zien), klik dan op Kritieke gebieden > Start scan. Deze scan is aanbevolen.
    • Wilt u zelf de mappen selecteren die gescand moeten worden, klik dan op Aangepaste scan > Start scan. Zet een vinkje voor de gewenste map en klik op Scannen.
    280516_Scannen
  • De scan gaat direct van start. U ziet de voortgang  onder 'Scannen'.
    280416_Scannen2

Scan klaar, wat nu?

Na het scannen, ziet u een overzicht van de resultaten. Achter 'Gescand' staat het aantal gescande bestanden. Hierboven staat of er bedreigen zijn gedetecteerd of niet. Als er geen virussen zijn aangetroffen, gebeurt er helemaal niets. Mochten er wel problemen zijn gevonden, dan ziet u daar een overzicht van.

  • Klik rechtsonder op Sluiten om terug te keren naar het overzichtsscherm.
    20516_Sluiten
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven