Bijna elke nieuwe mobiele telefoon die wordt verkocht, is een smartphone. Deze geavanceerde minicomputers hebben talloze mogelijkheden. In dit artikel leest u wat smartphones zijn, wat u ermee kunt doen, wat ze kosten en of het iets is voor senioren.
Niveau:
Waardering:
4,4 (832 stemmen)
Wat is een smartphone?
Dat is een Engelse term die letterlijk 'slimme telefoon' betekent. Met deze telefoons kunnen mensen bellen en sms'en, maar ook andere dingen zoals e-mailen, spelletjes spelen en internetten. Een internetverbinding is zelfs noodzakelijk voor veel mogelijkheden van de smartphone.
Wat kan ik ermee?
Met een smartphone kunt u bijvoorbeeld e-mailen, chatten, filmen, internetten, foto's versturen, teksten invoeren, uw Facebookprofiel bijhouden, routes plannen (smartphones beschikken ook over
GPS) of muziek luisteren. Daarnaast kunt u ook bellen met de toestellen en zijn functies als een rekenmachine en een lijst met contactpersonen, aanwezig.
U kunt met de smartphone dus eigenlijk alles wat u ook op een desktopcomputer kunt doen. Al moet men wel realistisch blijven: grote stukken tekst intypen gaat bij lange na niet zo gemakkelijk als via een 'echt' toetsenbord. Bovendien hebben de toestellen veel minder geheugen dan een reguliere computer. U kunt bijvoorbeeld geen pc-spel spelen op een smartphone, al zijn van veel bekende spelletjes speciale versies gemaakt voor smartphones.
Elke smartphone heeft via internet toegang tot een online winkel waar toepassingen voor de telefoon worden aangeboden. Die heten '
apps'. Denk aan een app van bijvoorbeeld Buienradar om te zien waar het regent. Of een app om met uw mobieltje te betalen voor online aankopen. Kortom: smartphones zijn mobiele internetcomputers waarmee u ook kunt bellen.
Welke smartphones zijn er?
In principe valt elke telefoon waarmee u kunt internetten of bijvoorbeeld foto's maken en verzenden, onder de noemer 'smartphone'. De bekendste zijn de iPhone van Apple en telefoons met Android erop, van verschillende merken. De bekendste daarvan is Samsung.
De iPhone
De
iPhone is een mobiele telefoon van Apple. Het is een zeer populaire telefoon. De nieuwste editie is de iPhone 13 met het besturingssysteem iOS 15. Wat betreft zijn functies is het een combinatie van een telefoon, een muziekspeler en een handcomputer. U kunt ermee mailen, bellen, internetten, muziek beluisteren en foto's en video's maken en bekijken.
De iPhone: applicaties
Het beheren van de inhoud van de iPhone gaat via
iCloud. Daarmee kunt u bijvoorbeeld muziek en foto's van en naar uw telefoon verplaatsen. Daarvoor gebruikt u uw persoonlijke account dat verbonden is met de telefoon.
Wie een iPhone heeft, kan nieuwe apps aanschaffen in de App Store. Dit programma besluit wat wel en niet in de App Store komt zodat de apps die op de telefoon terechtkomen veilig en virusvrij zijn.
Kosten iPhone
Smartphones worden zowel los verkocht als in combinatie met speciale abonnementen. Daar zit internetten vaak in opgenomen. In Nederland kunt u bij verschillende aanbieders terecht voor een iPhone in combinatie met een abonnement. Los zijn ze erg duur; met een abonnement erbij betaalt u minder voor het toestel. Hoe duurder uw abonnement, hoe goedkoper het toestel. Bedenk goed wat voor u de beste optie is, want een duur abonnement waar u weinig gebruik van maakt is aan het eind van de rit natuurlijk weer duurder.
De meeste abonnementen werken met
datalimieten. Dat betekent dat u via het netwerk van de provider maar tot een bepaald maximum gratis mag internetten. Dat geldt alleen voor het signaal 'uit de lucht'. Als u thuis inlogt op uw draadloze wifi-signaal dan telt dat verbruik niet mee binnen uw abonnement. De providers hebben een soort tellertjes ontwikkeld waarmee u kunt bijhouden hoeveel internetverkeer (dataverkeer) u hebt via het abonnement. Zo kunt u zelf in de gaten houden of u de limiet niet overschrijdt.
Telefoons met Android
Het besturingssysteem Android staat op smartphones van verschillende fabrikanten. Van telefoons met het besturingssysteem Android erop, is Samsung de populairste fabrikant. Telefoons met Android kunnen hetzelfde als bijvoorbeeld een iPhone. De gebruikerservaring is alleen anders en ze zijn in de aanschaf doorgaans goedkoper.
Samsung: grootste concurrent
De smartphones van Samsung zijn een stuk goedkoper dan de iPhone en worden beschouwd als de grootste concurrent. De
Samsung Galaxy is een van de populairste modellen. De 'winkel' waarin u apps koopt voor Android-toestellen heet Google Play Store. Daarin zijn duizenden apps te downloaden, ook hier zowel gratis als tegen betaling.
Voor senioren?
Of smartphones geschikt zijn voor senioren, is een lastige vraag. Net als bij andere leeftijdsgroepen is dat afhankelijk van de belangstelling voor nieuwe gadgets en toepassingen. Wie sowieso amper mobiel belt en weinig interesse heeft in computertoepassingen, zal weinig kunnen beginnen met de smartphones. Voor louter bellen voldoet een simpel toestel net zo goed, zo niet beter.
Bent u echter in bezit van een goed zicht (voor de kleine letters op het scherm), een redelijk fijne motoriek (voor de bediening) en een grote belangstelling voor nieuwe interactieve toepassingen, dan is het zeker de moeite waard om u erin te verdiepen. Het bedieningsgemak is sterk verbeterd en afhankelijk van het type en het abonnement zijn de kosten overzichtelijk.
Meer over dit onderwerp
Computerhulp nodig?
Hebt u een vraag naar aanleiding van dit artikel? SeniorWeb-leden kunnen hun vraag stellen aan de vrijwilligers van PCHulp. Nog geen lid, maar wel hulp nodig? Ontdek dan de voordelen van het SeniorWeb-lidmaatschap.
PCHulp aanvragen Bekijk het lidmaatschap
U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.
Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:
- Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
- Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
- Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
- Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.
De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:
- Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
- Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.