Menu Zoek

Wat is een smartphone?

Wat is een smartphone?Nieuwe telefoons zijn bijna altijd smartphones. Deze minicomputers hebben talloze mogelijkheden. Wat kunnen ze, wat kosten ze en zijn ze iets voor senioren?

Deze Engelse term betekent letterlijk 'slimme telefoon'. Met deze telefoons kunnen mensen bellen en sms'en, maar ook andere dingen zoals e-mailen, spelletjes spelen en internetten. Een internetverbinding is noodzakelijk voor veel mogelijkheden van de smartphone.

Een smartphone is geschikt om mee te e-mailen, chatten, filmen en internetten. Maar ook foto's versturen, teksten invoeren, uw Facebookprofiel bijhouden en routes plannen kan ermee. Smartphones hebben namelijk ook GPS. Muziek luisteren en natuurlijk bellen kan met de smartphone. Er is een lijst met contactpersonen aanwezig en verder zijn er functies als een rekenmachine.

Een smartphone kan dus veel van wat een desktopcomputer ook kan. Al gaat grote stukken tekst typen lang niet zo gemakkelijk als met een echt toetsenbord. Bovendien is het geheugen veel kleiner dan bij een reguliere computer.

Elke smartphone heeft via internet toegang tot een online winkel met toepassingen voor de telefoon. Die heten ' apps'. Denk aan de app van bijvoorbeeld Buienradar om te zien waar het regent. Of een app om met uw mobieltje te betalen voor online aankopen. Kortom: smartphones zijn mobiele internetcomputers waarmee u ook kunt bellen.

In principe is elke telefoon die internet heeft of bijvoorbeeld foto's kan maken en verzenden een smartphone. De bekendste zijn de iPhone van Apple en telefoons met het besturingssysteem Android, van verschillende merken. De bekendste daarvan is Samsung.
De iPhone is de mobiele telefoon van Apple. Het is een zeer populaire telefoon. De nieuwste editie is de iPhone 14 met het besturingssysteem iOS 16. Het is een combinatie van een telefoon, een muziekspeler en een handcomputer. U kunt ermee mailen, bellen, internetten, muziek beluisteren en foto's en video's maken en bekijken.
Het beheren van de inhoud van de iPhone gaat via iCloud. Gebruikers verplaatsen daarmee bijvoorbeeld muziek en foto's van en naar de telefoon. Daarvoor is een persoonlijk account nodig dat verbonden is met de telefoon.

Wie een iPhone heeft, kan nieuwe apps aanschaffen in de App Store. De apps die Apple toelaat tot die winkel zijn veilig en virusvrij.
Smartphones zijn zowel los te koop als in combinatie met speciale abonnementen. Daar zit internetten vaak in opgenomen. In Nederland kunt u bij verschillende aanbieders terecht voor een iPhone in combinatie met een abonnement. Los zijn de apparaten erg duur; in combinatie met een abonnement betaalt u minder voor het toestel. Hoe duurder het abonnement, hoe goedkoper het toestel. Bedenk goed wat de beste optie is. Een duur abonnement waar u weinig gebruik van maakt is aan het eind van de rit natuurlijk weer duurder.

De meeste abonnementen hebben een datalimiet. Dat betekent dat u via het netwerk van de provider maar tot een bepaald maximum mag internetten. Daarboven moet u extra betalen. Dat geldt alleen voor het signaal 'uit de lucht'. Als u thuis inlogt op het draadloze wifi-signaal, dan telt dat verbruik niet mee binnen het abonnement. De providers hebben een soort tellertjes waarmee u de hoeveelheid internetverkeer (dataverkeer) via het abonnement kunt bijhouden. Zo houdt u in de gaten of u de limiet niet overschrijdt.
Het besturingssysteem Android staat op smartphones van verschillende fabrikanten. Samsung is de populairste fabrikant van telefoons met dat systeem. Telefoons met Android kunnen hetzelfde als bijvoorbeeld een iPhone. De bediening is alleen anders en ze zijn in de aanschaf meestal goedkoper.
De smartphones van Samsung zijn een stuk goedkoper dan de iPhone. Ze worden beschouwd als de grootste concurrent ervan. De 'winkel' waarin u apps koopt voor Android-toestellen heet Google Play Store. Daarin zijn duizenden apps te downloaden, ook hier zowel gratis als tegen betaling.

Of smartphones geschikt zijn voor senioren, is een lastige vraag. Wie sowieso amper mobiel belt en weinig interesse heeft in computertoepassingen, zal weinig kunnen beginnen met de smartphones. Voor louter bellen voldoet een simpel toestel net zo goed, zo niet beter.

Het zeker de moeite waard om u erin te verdiepen als uw ogen goed zijn. De letters op het scherm zijn klein. Verder is fijne motoriek belangrijk voor de bediening. Belangstelling voor nieuwe digitale mogelijkheden is ook belangrijk, om zoveel mogelijk plezier uit het toestel te halen. Fabrikanten hebben het bedieningsgemak van smartphones sterk verbeterd. Afhankelijk van het type en het abonnement zijn de kosten overzichtelijk.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.