U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel

Wat is een smartphone?

Artikel

Nieuwe telefoons zijn bijna altijd smartphones. Deze minicomputers hebben talloze mogelijkheden. Wat kunnen ze, wat kosten ze en zijn ze iets voor senioren?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,4 / 5 (256 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 21 jul 2024

Wat is een smartphone?

Deze Engelse term betekent letterlijk 'slimme telefoon'. Met deze telefoons kunnen mensen bellen en sms'en, maar ook andere dingen zoals e-mailen, spelletjes spelen en internetten. Een internetverbinding is noodzakelijk voor veel mogelijkheden van de smartphone.

Wat kan ik ermee?

Een smartphone is geschikt om mee te e-mailen, chatten, filmen en internetten. Maar ook foto's versturen, teksten invoeren, uw Facebookprofiel bijhouden en routes plannen kan ermee. Smartphones hebben namelijk ook GPS . GPS Afkorting van 'Global Positioning Systeem'. Engelse term voor een wereldwijd positioneringssysteem. Met dit systeem wordt met behulp van satellieten bepaald waar iets of iemand op de aarde is. GPS zit onder andere in de meeste mobiele telefoons en navigatiesystemen. Muziek luisteren en natuurlijk bellen kan met de smartphone. Er is een lijst met contactpersonen aanwezig en verder zijn er functies als een rekenmachine.

Een smartphone kan dus veel van wat een desktopcomputer ook kan. Al gaat grote stukken tekst typen lang niet zo gemakkelijk als met een echt toetsenbord. Bovendien is het geheugen veel kleiner dan bij een reguliere computer.

Elke smartphone heeft via internet toegang tot een online winkel met toepassingen voor de telefoon. Die heten 'apps app Een toepassing of programma. App is de afkorting van applicatie en werd aanvankelijk vooral voor de tablet en smartphone gebruikt. Tegenwoordig wordt app ook gebruikt voor programma's op de computer. 'App' of 'applicatie' is van toepassing op alle software die op de computer, tablet of smartphone draait met uitzondering van het besturingssysteem. Applicaties kunnen diverse functies hebben, zoals tekstverwerking en beeldbewerking. Voorbeelden van applicaties op de computer zijn Word, Excel en Photoshop. Een voorbeeld van een app op de tablet of smartphone is Skype
Er zijn programma's die geschikt zijn gemaakt voor zowel de computer als de smartphone (zoals Skype), er moet dan voor hetzelfde programma op elk apparaat een app worden gezet.
Een bericht via WhatsApp wordt ook vaak een app of appje genoemd.
'. Denk aan de app van bijvoorbeeld Buienradar om te zien waar het regent. Of een app om met uw mobieltje te betalen voor online aankopen. Kortom: smartphones zijn mobiele internetcomputers waarmee u ook kunt bellen.

Welke smartphones zijn er?

In principe is elke telefoon die internet heeft of bijvoorbeeld foto's kan maken en verzenden een smartphone. De bekendste zijn de iPhone van Apple en telefoons met het besturingssysteem Android, van verschillende merken. De bekendste daarvan is Samsung.

De iPhone

De iPhone is de mobiele telefoon van Apple. Het is een zeer populaire telefoon. De nieuwste editie is de iPhone 15 Pro met het besturingssysteem iOS 17. Het is een combinatie van een telefoon, een muziekspeler en een handcomputer. U kunt ermee mailen, bellen, internetten, muziek beluisteren en foto's en video's maken en bekijken.

De iPhone: applicaties

Het beheren van de inhoud van de iPhone gaat via iCloud . iTunes Muziekprogramma van Apple, tegenwoordig alleen beschikbaar voor computers met Windows. Het programma is bedoeld om de digitale muziek- en videobestanden te beheren en af te spelen. Op Apple-apparatuur heeft de app Muziek deze taak overgenomen, met deze app kan muziek en video ook gestreamd worden.
Gebruikers verplaatsen daarmee bijvoorbeeld muziek en foto's van en naar de telefoon. Daarvoor is een persoonlijk account nodig dat verbonden is met de telefoon.

Wie een iPhone heeft, kan nieuwe apps aanschaffen in de App Store. De apps die Apple toelaat tot die winkel zijn veilig en virusvrij.

Kosten iPhone

Smartphones zijn zowel los te koop als in combinatie met speciale abonnementen. Daar zit internetten vaak in opgenomen. In Nederland kunt u bij verschillende aanbieders terecht voor een iPhone in combinatie met een abonnement. Los zijn de apparaten erg duur; in combinatie met een abonnement betaalt u minder voor het toestel. Hoe duurder het abonnement, hoe goedkoper het toestel. Bedenk goed wat de beste optie is. Een duur abonnement waar u weinig gebruik van maakt is uiteindelijk weer duurder.

De meeste abonnementen hebben een datalimiet . datalimiet Houdt in dat u per maand een vaste hoeveelheid gegevens, ook wel data genoemd, kunt uitwisselen via internet. Denk aan het openen van webpagina's, het versturen en ontvangen van e-mail of het downloaden van bestanden. Gaat u over deze limiet heen, dan kan het zijn dat u moet bijbetalen of dat de verbinding trager wordt. Dat betekent dat u via het netwerk van de provider maar tot een bepaald maximum mag internetten. Daarboven moet u extra betalen. Dat geldt alleen voor het signaal 'uit de lucht'. Als u thuis inlogt op het draadloze wifi-signaal, dan telt dat verbruik niet mee binnen het abonnement. De providers hebben een soort tellertjes waarmee u de hoeveelheid internetverkeer (dataverkeer)  via het abonnement kunt bijhouden. Zo houdt u in de gaten of u de limiet niet overschrijdt.

Telefoons met Android

Het besturingssysteem Android staat op smartphones van verschillende fabrikanten. Samsung is de populairste fabrikant van telefoons met  dat systeem. Telefoons met Android kunnen hetzelfde als bijvoorbeeld een iPhone. De bediening is alleen anders en ze zijn in de aanschaf meestal goedkoper.

Samsung: grootste concurrent

De smartphones van Samsung zijn een stuk goedkoper dan de iPhone. Ze worden beschouwd als de grootste concurrent ervan. De 'winkel' waarin u apps koopt voor Android-toestellen heet Google Play Store. Daarin zijn duizenden apps te downloaden, ook hier zowel gratis als tegen betaling.

Voor senioren?

Of smartphones geschikt zijn voor senioren, is een lastige vraag. Wie sowieso amper mobiel belt en weinig interesse heeft in computertoepassingen, zal weinig kunnen beginnen met de smartphones. Voor enkel bellen voldoet een simpel toestel net zo goed, zo niet beter.

Het is zeker de moeite waard om u erin te verdiepen als uw ogen goed zijn. De letters op het scherm zijn klein. Verder is fijne motoriek belangrijk voor de bediening. Belangstelling voor nieuwe digitale mogelijkheden is ook belangrijk, om zoveel mogelijk plezier uit het toestel te halen. Fabrikanten hebben het bedieningsgemak van smartphones sterk verbeterd. Afhankelijk van het type en het abonnement zijn de kosten overzichtelijk.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven