U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp E-mail Artikel

Laat uw pc niet gijzelen door ransomware

Artikel

Computer versleuteld door ransomware? Zo voorkomt en bestrijdt u het.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,8 / 5 (6 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 28 aug 2023

Wat is gijzelsoftware?

Het Engelse woord ransom betekent 'losgeld'. Ransomware is kwaadaardige software   software Engelse term voor computerprogramma's, die ook in het Nederlands gebruikelijk is. Software is alles wat op de computer, smartphone of tablet wordt geïnstalleerd en vervolgens gebruikt. Voorbeelden van software zijn programma's als Word en Excel maar ook de apps die op een smartphone of tablet worden gebruikt. die de computer helemaal op slot zet. Alle bestanden op een pc, of de pc zelf, worden versleuteld. De gebruiker kan er niets meer mee. Na betaling halen de criminelen achter de software de versleuteling soms weer weg.

Hoe wordt ransomware geïnstalleerd?

Ransomware moet op de een of andere manier worden geïnstalleerd. Vaak gebruiken criminelen daar een lek voor. Maar bijna altijd moet de gebruiker ook wat doen voordat de ransomware op de computer staat. Hij klikt op een bijlage in een e-mail of een foute link op internet, waarna de kwaadaardige software wordt geïnstalleerd. Wie goed blijft opletten, verkleint het risico op een besmetting.

Ransomware voorkomen

Maak de kans op ransomware zo klein mogelijk.

  1. Houd het besturingssysteem up-to-date
    Update de computer als er updates zijn. Die updates beschermen computers tegen nieuwe dreigingen van buitenaf. Het beste is om de updates automatisch te laten uitvoeren. Controleer in Windows en op de Mac of dit goed ingesteld is. 

  2. Gebruik een antiviruspakket
    Elke computer moet beveiligd zijn met een virusscanner. Eén antivirusprogramma is genoeg, installeer niet meer pakketten. 

  3. Pas op voor bijlages
    Bijlages in e-mails zijn berucht. Open ze daarom nooit zomaar. Controleer of de afzender betrouwbaar is en dat u niet te maken hebt met een phishing phishing Engelse term voor een vorm van internetfraude, waarbij wordt gehengeld naar persoonlijke informatie. Criminelen maken bijvoorbeeld de website van een vertrouwde bank of webwinkel na, lokken mensen via een e-mailbericht naar deze website en verleiden ze om hun inloggegevens in te vullen. Vervolgens maken ze misbruik van de verkregen gegevens. mail. Kent u de afzender niet? Open de bijlage niet. En is de afzender bekend maar twijfelt u? Bel eerst even voor alle zekerheid. 

  4. Installeer niet zomaar een programma
    Op internet kunt u zomaar tegen meldingen aanlopen die waarschuwen dat uw systeem moet worden bijgewerkt. Door een scan te draaien of een programma te installeren kan het systeem volgens de melding worden geholpen. Altijd, maar dan ook altijd, zijn deze meldingen vals! Negeer ze.

Schade beperken: back-uppen

Er zijn ook dingen die u kunt doen om schade te beperken als u toch slachtoffer wordt. Zorg voor een goede back-up. Helaas kunnen back-upbestanden na besmetting met ransomware ook onbruikbaar zijn. Hiervoor is een oplossing: maak een doorlopende back-up én zet op vaste momenten de back-up op een externe harde schijf. Koppel deze schijf daarna los van de computer. Ransomware kan zo niet bij de schijf komen.

Slachtoffer geworden?

Toch slachtoffer geworden van ransomware? De site van No More Ransom heeft voor ruim honderd typen ransomware een ontsleutelprogramma. Dat kunnen slachtoffers gratis downloaden. Daarna is de computer weer bruikbaar. Nog niet voor alle typen ransomware bestaat er een oplossing. Gelukkig komen er wel regelmatig nieuwe ontsleutelprogramma's bij.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven