Menu Zoek

Laat uw pc niet gijzelen door ransomware

tip(3)(1) Gijzelsoftware maakt wereldwijd slachtoffers. Gelukkig is het heel goed mogelijk de computer ertegen te beschermen.

'Ransom' is een Engels woord dat 'losgeld' betekent. Ransomware is kwaadaardige software die de computer volledig op slot zet. Alle bestanden op een pc, of de pc zelf, worden versleuteld. De gebruiker kan er niets meer mee. Na betaling maken de criminelen achter de software de versleuteling soms weer ongedaan.

Ransomware moet op de een of andere manier worden geïnstalleerd. Vaak wordt gebruikgemaakt van een lek in Windows. Maar bijna altijd is er ook een actie van de gebruiker vereist; hij/zij klikt op een bijlage in een e-mail of een foute link op internet waarna de kwaadaardige software wordt geïnstalleerd. Wie goed blijft opletten, minimaliseert het risico op een besmetting.

Regel de volgende zaken goed om besmetting met zulk soort kwaadaardige software te voorkomen:

 1. Zorg dat het besturingssysteem up-to-date is
  Windows installeert automatisch de essentiële updates. Maar het kan geen kwaad te controleren of alles goed staat ingesteld. Hoe? Lees het in de tip 'Instellingen Windows Update controleren'.
 2. Installeer een goed antiviruspakket en zorg dat dit up-to-date is.
  Elke computer moet beveiligd zijn met een virusscanner. Eén antivirusprogramma is genoeg, installeer niet meer pakketten. Wie een pakket zoekt, heeft baat bij de Keuzehulp virusscanner.
 3. Pas op voor bijlages
  Bijlages in e-mails zijn berucht. Open ze daarom nooit zomaar. Verzeker u ervan dat de afzender betrouwbaar is en dat u niet te maken hebt met een phishingmail. Kent u de afzender niet? Open de bijlage niet. En is de afzender bekend maar twijfelt u? Bel gewoon eerst even voor alle zekerheid. Het onderwerp Spam & phishing biedt veel informatie over phishing en wat ertegen te doen. SeniorWeb-leden kunnen bovendien twijfelachtige e-mails doorsturen naar de SeniorWeb Phishingchecker.
 4. Installeer niet zomaar een programma
  Op internet kunt u zomaar tegen meldingen aanlopen die waarschuwen dat uw systeem moet worden bijgewerkt, of iets dergelijks. Door een scan te draaien of een programma te installeren kan het systeem volgens de melding worden geholpen. Altijd, maar dan ook altijd, zijn deze meldingen vals! Negeer ze.
 5. Zorg voor een back-up
  Er kan altijd iets misgaan met een computer dus een back-up is sowieso een must. Iedereen wil zijn belangrijke bestanden veiligstellen, toch? Lees er alles over in het artikel 'Back-up maken: de mogelijkheden'.
 6. Plaats de allerbelangrijkste bestanden op een afgeschermde back-uplocatie
  Wie getroffen wordt door ransomware zal blij zijn een reservekopie van zijn dierbare bestanden. Maar let op: wie doorlopend back-ups maakt, loopt een risico. Na besmetting met ransomware worden de bestanden in de back-up ook versleuteld en daarmee onbruikbaar. Om dit risico uit de weg te ruimen zijn er twee strategieën.
  1. Maak op gezette tijden een back-up, bijvoorbeeld op een externe harde schijf, en koppel deze schijf daarna los. Ransomware kan de schijf zo niet bereiken. Het is een veilige strategie. Maar hij heeft een belangrijk nadeel: u moet er zelf aan denken om regelmatig nieuwe back-ups te maken. Wie dat vergeet kan alsnog zomaar belangrijke bestanden kwijtraken.
  2. Maak een doorlopende back-up en maak daarnaast van de allerbelangrijkste bestanden een reservekopie op een externe harde schijf of usb-stick. Koppel deze vervolgens los.

Voor wie het interesseert, lichten we hier als achtergrondinformatie kort de grootschalige aanval met ransomware toe die vrijdag 12 mei 2017 de wereld heeft opgeschrikt. De ransomware luistert naar de naam WannaCry. Het duikt ook op onder de namen Wcry, WanaCry, WannaCrypt, WannaCrypt0r en Wana Decrypt0r.

wannacry voorbeeld

'Wanna cry' is spreektaal; in het Engels betekent het zoveel als 'wil huilen'. Een toepasselijke naam voor ransomware. Wereldwijd worden diverse organisaties geraakt. Daaronder bevinden zich ziekenhuizen, de Duitse spoorwegen, de Spaanse provider Telefónica en het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. WannaCry richt in Nederland nauwelijks schade aan: alleen parkeerbedrijf Q-park wordt erdoor getroffen. Schade onder Nederlandse particulieren is er niet.

Getroffen systemen
Wie Windows 10 gebruikt, is sowieso veilig. WannaCry maakt gebruik van een lek in oudere Windows-versies. Gebruikers van Windows 7 of Windows 8.1 zijn ook beschermd, mits ze trouw hun updates installeren. Microsoft heeft al geruime tijd voor de ransomware-aanval het lek gedicht. Namelijk in een update op 14 maart.

Dat WannaCry schade kan aanrichten komt doordat niet iedereen de genoemde update heeft geïnstalleerd. Bovendien wordt wereldwijd nog steeds Windows XP gebruikt. Omdat de ondersteuning daarvan is verlopen heeft dit systeem de genoemde veiligheidsupdate niet gekregen. Dus zijn ook die systemen te raken door WannaCry. Microsoft heeft inmiddels, bij hoge uitzondering, een update voor XP uitgebracht.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.