Menu Zoek

Laat uw pc niet gijzelen door ransomware

laat uw pc niet gijzelen door ransomware Computer versleuteld door ransomware? Zo voorkomt en bestrijdt u het.

Het Engelse woord ransom betekent 'losgeld'. Ransomware is kwaadaardige software die de computer helemaal op slot zet. Alle bestanden op een pc, of de pc zelf, worden versleuteld. De gebruiker kan er niets meer mee. Na betaling halen de criminelen achter de software de versleuteling soms weer weg.

Ransomware moet op de een of andere manier worden geïnstalleerd. Vaak gebruiken criminelen daar een lek voor. Maar bijna altijd moet de gebruiker ook wat doen voordat de ransomware op de computer staat. Hij klikt op een bijlage in een e-mail of een foute link op internet, waarna de kwaadaardige software wordt geïnstalleerd. Wie goed blijft opletten, verkleint het risico op een besmetting.

Maak de kans op ransomware zo klein mogelijk.

  1. Houd het besturingssysteem up-to-date
    Update de computer als er updates zijn. Die updates beschermen computers tegen nieuwe dreigingen van buitenaf. Het beste is om de updates automatisch te laten uitvoeren. Controleer in Windows en op de Mac of dit goed ingesteld is.

  2. Gebruik een antiviruspakket
    Elke computer moet beveiligd zijn met een virusscanner. Eén antivirusprogramma is genoeg, installeer niet meer pakketten.

  3. Pas op voor bijlages
    Bijlages in e-mails zijn berucht. Open ze daarom nooit zomaar. Controleer of de afzender betrouwbaar is en dat u niet te maken hebt met een phishingmail. Kent u de afzender niet? Open de bijlage niet. En is de afzender bekend maar twijfelt u? Bel eerst even voor alle zekerheid.

  4. Installeer niet zomaar een programma
    Op internet kunt u zomaar tegen meldingen aanlopen die waarschuwen dat uw systeem moet worden bijgewerkt. Door een scan te draaien of een programma te installeren kan het systeem volgens de melding worden geholpen. Altijd, maar dan ook altijd, zijn deze meldingen vals! Negeer ze.

      Er zijn ook dingen die u kunt doen om schade te beperken als u toch slachtoffer wordt. Zorg voor een goede back-up. Helaas kunnen back-upbestanden na besmetting met ransomware ook onbruikbaar zijn. Hiervoor is een oplossing: maak een doorlopende back-up én zet op vaste momenten de back-up op een externe harde schijf. Koppel deze schijf daarna los van de computer. Ransomware kan zo niet bij de schijf komen.

        Toch slachtoffer geworden van ransomware? De site van No More Ransom heeft voor ruim honderd typen ransomware een ontsleutelprogramma. Dat kunnen slachtoffers gratis downloaden. Daarna is de computer weer bruikbaar. Nog niet voor alle typen ransomware bestaat er een oplossing. Gelukkig komen er wel regelmatig nieuwe ontsleutelprogramma's bij.

        Delen via:
        Wat betekenen deze knoppen?
        Wat betekenen deze knoppen?
        Sluiten

        U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

        Hoe werkt het?
        Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

        • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
        • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
        • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
        • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

        De koppeling verbreken
        U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

        • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
        • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
        Woordenboek

        Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
        Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

        De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.