Menu Zoek

Favorieten in Finder aanpassen

031114_finder_home

De Finder geeft u toegang tot alle bestanden, mappen en programma's op de Mac. Deel het onderdeel Favorieten in de Finder naar wens in, met de meest geliefde onderdelen binnen handbereik.

In het linkerdeelvenster (de navigatiekolom) van de Finder vindt u het onderdeel 'Favorieten'. Hieronder staan snelkoppelingen naar mappen en functies op de Mac. U kunt bepalen wat er onder 'Favorieten' staat. Met één klik op de snelkoppeling krijgt u de inhoud van de map dan rechts in beeld. Handige favorieten zijn bijvoorbeeld 'Apps' en de thuismap met uw gebruikersnaam. Maar bijvoorbeeld ook 'AirDrop', waarmee via de internetverbinding documenten uitgewisseld kunnen worden met een andere Mac-computer in de buurt.

Een favoriet toevoegen gaat als volgt:

  • Open de Finder via het lachende gezicht, links op het Dock.
  • Navigeer naar de map die u onder 'Favorieten' wilt zetten.
  • Klik op de map en houd de muisknop ingedrukt terwijl u de map naar de linkerkant van Finder sleept, onder 'Favorieten'.
  • Laat de muisknop los wanneer u een liggende streep ziet tussen de bestaande favorieten.

Wijzig de volgorde van de favorieten door op een onderdeel te klikken en deze naar boven of onder te slepen terwijl u de muisknop vasthoudt. Staat de favoriet op de gewenste plek, laat dan de muisknop los.

Bedenk dat de favorieten snelkoppelingen zijn. Ze bieden snelle toegang tot een bepaalde map. Het kan zijn dat er bij u onderdelen staan die u nooit via de navigatiekolom opent. Deze kunt u gemakkelijk verwijderen, want het origineel gooit u er niet mee weg. Laat wel de favorieten staan waarvan u niet weet hoe u ze op een andere manier dan via de Finder kunt benaderen, anders zoekt u zich straks een slag in de rondte.

U kunt een favoriet op twee manieren verwijderen:

  1. Klik op het onderdeel en houd de muisknop ingedrukt terwijl u het uit de navigatiekolom sleept. De titel wordt grijs, laat de muisknop dan los.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het onderdeel > Verwijder uit navigatiekolom.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.