SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: treinreizen met de OV-chipkaart

home

Reizen met de OV-chipkaart houdt in dat u in- en uitcheckt met een speciale kaart voor het ov. Maar waarmee moet u allemaal rekening houden als het gaat om reizen met de trein?

Om een boete van een conducteur of een verkeerd afgeschreven bedrag te voorkomen, is het belangrijk dat u tijdens het reizen goed in- en uitcheckt met uw OV-chipkaart.

Inchecken
Op treinstations vindt u gesloten poortjes of paaltjes waar u de OV-chipkaart tegen een kaartlezer aanhoudt. U ziet de melding dat u bent ingecheckt en de kaart registreert dat u op pad gaat. Let erop dat u het paaltje gebruikt van de vervoerder waarmee u reist. Soms zijn er namelijk meerdere vervoerders die vanaf één station rijden, bijvoorbeeld de NS of Arriva.

Uitchecken
Bent u op uw eindbestemming, dan moet u op zoek naar een paaltje op het perron of een paaltje/poortje bij de uitgang van het station. Hier houdt u de OV-chipkaart weer tegen de lezer. De kaart registreert dat uw reis ten einde is. De gemaakte kosten zijn dan automatisch van uw OV-chipkaart afgeschreven. U krijgt de melding dat u bent uitgecheckt. Vaak ziet u ook hoeveel de treinreis heeft gekost en hoeveel saldo er nog op uw kaart staat.

Overstappen
Moet u tijdens uw treinreis overstappen op een andere trein? Check dan niet uit. Stap gewoon in een andere trein. Er is echter één uitzondering op deze regel. Wisselt u van vervoersbedrijf dan moet u uitchecken bij de ene vervoerder en inchecken bij de andere. Dit geldt bijvoorbeeld ook als u overstapt van trein naar metro (of andersom) op hetzelfde perron.

Bijvoorbeeld: u reist met de trein van Utrecht naar Sneek. Dan moet u onderweg in elk geval overstappen in Leeuwarden. U wisselt daar dan van vervoersbedrijf, namelijk van NS naar Arriva. In dit geval moet u uitchecken bij de NS en daarna inchecken bij Arriva. Let erop dat u daarvoor de juiste paaltjes gebruikt. De verschillende vervoersbedrijven hebben namelijk elk hun eigen paaltjes.

Instaptarief
Reizen met de OV-chipkaart kan alleen als er voldoende saldo opstaat. De vervoerders gebruiken een zogeheten instaptarief. Dat is het bedrag dat er aan het begin van een reis minimaal op de kaart moet staan. Voor treinreizen ligt dit tarief op 20 euro. Let op: als u onder dit bedrag komt dan gaan de poortjes bij het inchecken niet open! U dient dan eerst het saldo aan te vullen.

Video
De video laat zien hoe u de OV-chipkaart gebruikt tijdens uw treinreis.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.