Menu Zoek

Twee vensters naast elkaar (Windows 10)

2218_twee-vensters(1)

Zet in Windows 10 twee programmavensters naast elkaar in beeld als u iets wilt vergelijken of wanneer u bijvoorbeeld in Word notities wilt maken van iets wat u op internet leest.

Het venster waarin een programma opent, kan in verschillende groottes op het scherm staan. Beeldvullend, kleiner in beeld of geminimaliseerd op de Taakbalk. U kunt twee vensters ook netjes naast elkaar zetten op het computerscherm. Dit werkt zo:

 • Zorg dat er in elk geval twee programma's open staan.
 • Klik op het eerste scherm op een lege plek in de balk bovenin en houd de linkermuisknop ingedrukt. (De balk waar het kruisje rechts staat).
 • Versleep het venster naar links terwijl u de muisknop ingedrukt houdt.
 • Als het grootste deel van het venster uit beeld is, verkleint het gehele venster. Een contour neemt nu de linkerhelft van het beeldscherm in beslag. Laat de muisknop los. Gebruikt u liever sneltoetsen dan de muis? In plaats van het voorste venster te verslepen kunt u het ook links in beeld zetten met de toetscombinatie 'Windows+het pijltje naar links'.
 • Aan de rechterkant ziet u een of meerdere miniaturen van andere programmavensters. Klik op het venster dat u rechts op het beeldscherm wilt zien.
 • U kunt nu in beide vensters werken. Wilt u de vensters weer beeldvullend in beeld zetten? Klik rechtsboven in het venster op de knop van het vierkantje.

Bekijk in onze video hoe het werkt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.