Menu Zoek

Treinreizen met OV-chipkaart

ovkaart trein x250

Een treinreis betaalt u met de OV-chipkaart. Hiermee moet u in- en uitchecken. Maar waar moet u verder allemaal rekening mee houden?

Tijdens het reizen is goed in- en uitchecken met uw OV-chipkaart belangrijk. Zo voorkomt u een boete van een conducteur of een verkeerd afgeschreven bedrag. Zorg ervoor dat er vooraf genoeg saldo op uw kaart staat. Hoe dat moet leest u in het artikel 'OV-chipkaart: opwaarderen'.

Op treinstations vindt u gesloten poortjes, of paaltjes, waar u de OV-chipkaart tegen een kaartlezer aanhoudt. U ziet de melding dat u bent ingecheckt en dat uw reis geregistreerd is. Let erop dat u het paaltje gebruikt van de vervoerder waarmee u reist. Soms zijn er namelijk meerdere vervoerders die vanaf één station rijden, bijvoorbeeld de NS en Arriva.

En om het nog ingewikkelder te maken: soms moet u een toeslag betalen, bijvoorbeeld voor de sneltrein (Intercity Direct) tussen Amsterdam en Rotterdam. Hiervoor staan rode paaltjes op de stations. Houdt de OV-kaart tegen de kaartlezer en het juiste bedrag wordt afgeschreven. Dat is alles, uitchecken op het eindstation werkt daarna zoals u gewend bent.

Bent u op uw eindbestemming, dan moet u op zoek naar een paaltje op het perron of bij de uitgang van het station, of u komt vanzelf een poortje tegen. Hier houdt u de OV-chipkaart weer tegen de lezer. De kaart registreert dat uw reis ten einde is. De gemaakte kosten zijn dan automatisch van uw OV-chipkaart afgeschreven. U krijgt de melding dat u bent uitgecheckt. Vaak ziet u ook hoeveel de treinreis heeft gekost en hoeveel saldo er nog op uw kaart staat.

Moet u tijdens uw treinreis overstappen op een andere trein? Check dan niet uit. Stap gewoon in een andere trein. Er is echter één uitzondering op deze regel. Wisselt u van vervoersbedrijf, dan moet u uitchecken bij de ene vervoerder en inchecken bij de andere. Dit geldt bijvoorbeeld ook als u overstapt van trein naar metro (of andersom) op hetzelfde perron.

Als voorbeeld nemen we een treinreis van Utrecht naar Sneek. Dan moet u onderweg in elk geval overstappen in Leeuwarden. U wisselt daar dan van vervoersbedrijf, namelijk van NS naar Arriva. In dit geval moet u uitchecken bij de NS en daarna inchecken bij Arriva. Let erop dat u daarvoor de juiste paaltjes gebruikt. De verschillende vervoersbedrijven hebben namelijk elk hun eigen paaltjes.

Reizen met de OV-chipkaart kan alleen als er voldoende saldo op staat. De vervoerders gebruiken een zogeheten instaptarief. Dat is het bedrag dat er aan het begin van een reis minimaal op de kaart moet staan. Voor treinreizen ligt dit tarief op 20 euro. Let op: als u onder dit bedrag komt, dan gaan de poortjes bij het inchecken niet open! Vul dan eerst het saldo aan.

De video laat zien hoe u de OV-chipkaart gebruikt tijdens uw treinreis.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.