Menu Zoek

Twee vensters in beeld in Windows 10

2218_twee-vensters(1)

Zet in Windows10 twee programmavensters naast elkaar in beeld als u bijvoorbeeld iets wilt vergelijken.

Programma’s kunnen op verschillende groottes openen, van schermvullend tot heel klein op de Taakbalk. Schermvullende vensters geven het meeste overzicht omdat er zoveel mogelijk informatie op het beeldscherm staat. Maar soms is het handiger meerdere vensters tegelijk te zien en het beeldscherm dus als het ware op te knippen.

  Sleep met een handige muisbeweging een programma naar één helft van het scherm, en laat een ander programma de andere helft opvullen. Dit vergt soms wat oefening.

  • Start de twee programma’s die naast elkaar in beeld moeten komen.
  • Klik in het eerste venster op een lege plek in de balk bovenin en houd de linkermuisknop ingedrukt. Het gaat om de balk waar het kruisje helemaal rechts in beeld staat.
  • Versleep het programmavenster naar de linkerrand of rechterrand van het beeldscherm. Zorg dat u met de muis ongeveer op het midden van de rand uitkomt.
  • Als het grootste deel van het venster uit beeld is, verkleint het venster. Een contour neemt nu de helft van het beeldscherm in beslag. Laat de muisknop los. Het programma staat nu op de helft van het scherm.
  • Klik in het vrije deel op het programma dat u op de andere helft wilt weergeven.

  U kunt nu in beide vensters werken. Wilt u de vensters weer beeldvullend in beeld zetten? Klik rechtsboven in het venster op de knop van het vierkantje.

  Bekijk in onze video hoe het werkt.

  Beslaat het versleepte venster alleen de bovenste of onderste helft van het beeld? Probeer het dan nog eens opnieuw en zorg dat de muisaanwijzer echt op het midden van de verticale rand van het beeldscherm uitkomt. Mikt u te hoog of te laag, dan denkt Windows dat u alleen een kwart van het beeldscherm wilt vullen met het programmavenster.

  Ook met sneltoetsen kun je een programmavenster op de linker- of rechterhelft van het scherm zetten. Druk op Windows-toets+pijltje naar links om een geopend venster op de linkerhelft te zetten. Met Windows-toets+pijltje naar rechts komt een programma rechts terecht. De pijltjestoetsen zitten op de meeste toetsenborden tussen de toetsen en het numerieke toetsenbord rechts.

  U kunt nu in beide vensters werken. Wilt u de vensters weer beeldvullend in beeld zetten? Klik rechtsboven in het venster op de knop van het vierkantje.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.