Menu Zoek

Knipsels maken met de app Knippen en aantekenen

Knipsels maken met Knippen ena aantekenenMaak schermafbeeldingen, teken en schrijf erop of voorzie het knipsel van tekst. Dit alles kan met de app Knippen en aantekenen van Windows 10.

Sinds de Windows-update van eind 2019 zit de app standaard in Windows. Knippen en aantekenen vervangt het Knipprogramma. Het gaat uiteraard niet om knippen met een echte schaar, maar om het maken van schermafbeeldingen, ook wel knipsels, vanuit programma's, websites of wat er dan maar openstaat op de pc. Knippen en aantekenen biedt allerlei opties om te doen met de knipsels: uitsnijden, bewerken, notities erop maken en natuurlijk delen via internet.

De app Knippen en aantekenen staat in het Startmenu:

 • Klik op de Startknop > Knippen en aantekenen. Of klik op het vergrootglas in de Taakbalk en typ 'Knippen'. Knippen en aantekenen verschijnt in de resultatenbalk. Klik op de naam om de app te starten.

Het overzicht (zie foto hieronder) komt in beeld. Het grijze gedeelte is bedoeld voor de knipsels die u gaat maken. In de balk erboven staan verschillende knoppen voor het bewerken van de knipsels. Deze zijn nu nog niet actief, want er is geen knipsel gemaakt. De enige twee knoppen die het nu doen zijn 'Nieuw' en de drie stipjes rechtsboven, waarmee u onder meer de instellingen opent.

Knippen en aantekenen starten

Om een knipsel te maken, doet u het volgende:

 • Klik op Nieuw.
 • De app verdwijnt grotendeels en u ziet het scherm dat als laatste openstond. Het scherm wordt iets donkerder en bovenin komt een balkje te staan. De muisaanwijzer wordt een kruis. Klik op een plek om te beginnen met het knipsel.
 • Houd de knop ingedrukt en versleep tot het gewenste gebied in het knipsel staat. Dat is te zien aan het opgelichte gebied.
 • Laat de muisknop los.

U keert weer terug naar de app Knippen en aantekenen. Het knipsel staat in beeld.

Knipsel weer in de app

De knoppen om het knipsel te bewerken zijn nu wel actief:

De knoppenbalk

De knoppen werken als volgt:

Knop 1: Via een aanraakscherm iets op de knop schrijven.

Knop 2: De balpen. Teken of schrijf hiermee met de muis of trackpad iets op het knipsel. Klik nogmaals op de balpen om een andere kleur tekenlijn te kiezen of de dikte te veranderen.

Knop 3: De pen. Bijna hetzelfde als de balpen, de lijn ziet er iets anders uit.

Knop 4: De markeerstift. Markeer hiermee tekst of onderdelen van het knipsel. Klik nogmaals op deze knop om een andere kleur te kiezen of de dikte van de lijn te veranderen.

Knop 5: De gum. Gebruik de gum om aantekeningen, tekeningen of markeringen te verwijderen.

Knop 6: De liniaal. Gebruik deze om een rechte lijn te tekenen op het knipsel. Nog eens klikken op deze knop en u kunt ook kiezen voor een gradenboog. Om de liniaal weer uit beeld te laten verdwijnen, klikt u op deze knop en dan op Liniaal.

Knop 7: Afbeelding bijsnijden. Hiermee snijdt u het knipsel bij. Versleep de hoekpunten om een andere uitsnede te maken van het knipsel. Klik als het naar wens is rechtsboven op de V om de uitsnede te gebruiken. Klik op het rondje met de streep erdoor om het bijsnijden te annuleren.

Een knipsel is vaak bedoeld om ergens anders te gebruiken, bijvoorbeeld in een ander programma. Of het mag gedeeld worden met andere mensen. Zo pakt u dit aan:

 • Klik rechtsboven op Opslaan (knop met de diskette).
 • De Verkenner opent. Blader naar de gewenste map, geef het knipsel een naam en klik op Opslaan.
 • Open eerder opgeslagen knipsels via Bestand openen (knop met de map, linksboven).
 • Knipsels delen kan ook. Klik daarvoor op Delen (knop met de pijl, rechtsboven).
 • Er komen enkele opties in beeld, zoals delen via Skype of Windows Mail. Deze zijn niet zo interessant.

Handiger is het knipsel te kopiëren en te plakken in bijvoorbeeld een mailprogramma.

 • Klik op Kopiëren (knop met twee papiertjes op elkaar, rechtsboven).
 • Open het gewenste programma en kies daarin (eventueel via de rechtsmuisknop) voor Plakken.

Standaard kunt u meteen aan de slag met knippen als u op 'Nieuw' klikt. Dit is drie of tien seconden uit te stellen, bijvoorbeeld als u een bepaald programma nog moet openen.

 • Klik naast 'Nieuw' op het pijltje.
 • Klik op Knipsel over 3 seconden of Knipsel over 10 seconden om de knipfunctie iets later te laten beginnen.

Knipsels zijn vaak vierkant of rechthoekig. Maar een vrije vorm kan ook. Daarvoor staan er mogelijkheden in de knipbalk, bovenin:

Balk voor vormen knipsels

 • Klik op Vrije vorm-knipsel (knap met een lasso en plusteken) en teken met de linkermuisknop ingedrukt een vorm. Laat de muisknop los om het knipsel te zien.
 • Om weer een rechte vorm te maken, klik u de volgende keer op Rechthoekig knipsel (knop met de rechthoek en het plusteken).

Er zijn nog twee andere opties:

 1. Vensterknipsel (twee vierkanten op elkaar met een plusteken) om een volledig venster als knipsel vast te leggen.
 2. Volledig scherm-knipsel (rechthoek met greepjes erin). Met deze knoppen bepaalt u het type knipsel.

Geen zin om de app op te starten, maar wilt u wel een knipsel maken?

 • Druk op de sneltoets Windows-toets+Shift+S.
 • Het scherm wordt iets donkerder en bovenin komt de knoppenbalk te staan. De muisaanwijzer wordt een kruis. Klik op een plek om te beginnen met het knipsel.
 • Houd de knop ingedrukt en versleep tot het gewenste gebied in het knipsel staat. Dat is te zien aan het opgelichte gebied.
 • De selectie staat op het Klembord. Open een app of plak het knipsel in een document of e-mail. Of start het programma Knippen en aantekenen om het verder te bewerken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.