Wat is Excel?

Artikel

Microsoft Excel is een rekenprogramma. Voer er berekeningen mee uit voor allerlei verschillende doelen.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (13 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 28 mei 2024

Wat kunt u ermee?

Excel is een van de programma's uit het Office-pakket van Microsoft. Het programma wordt zowel door bedrijven als door particulieren gebruikt. Het is ideaal om allerlei gegevens mee bij te houden. Dan gaat het bijvoorbeeld over de administratie of meterstanden, maar ook creatievere doelen als bijvoorbeeld gewichtsverlies of hardloopschema's. Combineer tekst en getallen, bijvoorbeeld in de vorm van tabellen. Bepaal zelf welke berekeningen Excel moet uitvoeren. Bereken bijvoorbeeld het gemiddelde van uw uitgaven, of bereken precies wat u waaraan hebt uitgegeven. Excel kan ook mooie grafieken en diagrammen van de gegevens maken.

Excel is met name bedoeld om mee te rekenen. Door de overzichtelijkheid leent Excel zich bijvoorbeeld ook voor een overzicht van contactpersonen met adresgegevens.  

Wat hebt u nodig?

Excel maakt deel uit van het kantoorpakket Office van Microsoft. De nieuwste versie is Office 2021. Daarin zitten ook andere programma's, zoals Word voor tekstverwerking en PowerPoint om dia-presentaties te kunnen maken. Het pakket is te koop via computerwinkels en winkels op internet. Goedkoop is het Office-pakket niet.

Kan het niet goedkoper?

Wie de aanschaf van Excel een te grote investering vindt, kan ook goedkoper tot gratis uit zijn. Een alternatief programma is dan een mogelijkheid. Veel mensen kiezen voor een pakket als Open Office. Dat is een gratis pakket met programma's die lijken op die van Microsoft Office. De functionaliteiten zijn ongeveer hetzelfde, alleen ziet het programma er anders uit. Dat pakket kunt u downloaden via openoffice.org.

Daarnaast is ook Excel Online een goed alternatief voor Office Excel. Om gebruik te maken van Excel Online hebt u wel een Microsoft-account nodig.

Werkblad met cellen

Excel werkt aan de hand van cellen, die in een groot werkblad staan. Elke cel heeft een naam, die bestaat uit een letter en een cijfer. De rijen hebben allemaal een ander cijfer, en de kolommen hebben allemaal een letter. Cel A1 is de eerste cel linksboven, daarnaast vindt u B1 enzovoort. In een standaardwerkblad staan duizenden kolommen en rijen, dus u hebt alle ruimte om gegevens op te nemen. Elk 'vel' met cellen heet een 'blad', en alle bladen bij elkaar worden een werkmap genoemd. U kunt de bladen verschillende namen geven om ze van elkaar te onderscheiden. Ook kunt u bladen toevoegen als u er niet genoeg hebt.

Getallen en woorden

In elke cel kunt u gegevens typen: woorden of getallen. Maak daarna berekeningen met de getallen. De berekeningen doet Excel aan de hand van formules. Die zijn heel gemakkelijk te gebruiken, en u kunt zelf aangeven welke getallen bij de berekening worden gebruikt. Geef, om het geheel wat op te fleuren, cellen een kleurtje en voorzie ze van randen.

Beginnen met Excel

Excel is geen programma dat zichzelf wijst. Met Excel leren werken kost even wat tijd. Daarom is er ook de cursus 'Starten met Excel'.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven