
Microsoft Word draait om woorden. Het is een tekstverwerker waarmee u teksten kunt lezen, schrijven, opmaken en uitprinten.
Niveau:
Waardering:
4 (262 stemmen)
Algemeen
De letterlijke vertaling van de Engelse term 'word', is 'woord'. Dat is dan ook de essentie van dit programma. Op de computer worden enorm veel teksten geschreven. Daarvoor gebruikt men een tekstverwerker, een programma dat bedoeld is om teksten te lezen en te schrijven. Word van Microsoft is de bekendste tekstverwerker.
De nieuwste editie is Word 2021. In de winkel zijn de oudere versies niet meer te koop, maar veel mensen gebruiken die nog wel. Word 2013, 2016 of 2019 zijn versies die nog uitstekend te gebruiken zijn. Het is een essentieel programma voor iedereen die een computer gebruikt.
Deel van Office
Word maakt deel uit van het kantoorpakket Office van Microsoft. Daarin zitten ook andere programma's zoals Excel (programma om mee te rekenen) en Powerpoint (programma om diapresentaties mee te maken). Office is te koop via de computerwinkel en in winkels op het internet. De eenvoudigste samenstelling van Office 2021 is te koop voor 149,- euro.
Uitproberen van het programma is gratis. Het is mogelijk om een maand gratis gebruik te maken van Microsoft 365. Dan kunt u daarna beslissen of u het Office pakket wilt aanschaffen. Meer over de verschillen tussen Office 2021 en Microsoft 365 leest u in het artikel 'Kiezen tussen Office 2021 en Microsoft 365'.
Wat kan Word?
Met Word kunt u teksten typen, opslaan, uitprinten en via e-mail versturen. Maar dat is niet alles. Uw documenten kunnen verfraaid worden met allerlei opmaakelementen, zoals leuke plaatjes, bewegende animaties en foto's. Geef de letters een mooi kleurtje, onderstreep de tekst, zet er paginanummers in, gebruik een logo boven aan de pagina, maak er een heel boek van. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
De verschillende versies
Alle versies van Word hebben dezelfde basis; teksten typen en opmaken. Elke nieuwere versie heeft nieuwe functies en is gebruiksvriendelijker. Zo is bijvoorbeeld sinds 2007 een Lint toegevoegd aan Word. Dat is een balk met tabbladen bovenin beeld waar de functies overzichtelijk zijn gegroepeerd. Het Lint is iedere versie langzaam maar zeker geperfectioneerd. Een nieuwere versie gebruiken kan even wennen zijn maar brengt vaak een betere ervaring van het programma met zich mee.
Oude documenten openen
Een ander belangrijk verschil tussen de Word-versies zit hem in hoe het programma bestanden opslaat. Tot en met versie 2003 eindigden die bestanden op de
extensie '.doc'. Sinds 2007 is dat standaard '.docx'. Oudere bestanden zijn probleemloos te openen met nieuwe versies van Word. Andersom gaat dat niet altijd even soepel. Daarom kunt u een gratis uitbreiding downloaden van de website van Microsoft, het zogenaamde
Compatibiliteitspakket. Daarmee kunt u ook in de oudere versie van Word het nieuwere bestandsformaaten .docx openen.
Kan het niet goedkoper?
Wie de aanschaf van Word een te grote investering vindt, kan goedkoper of zelfs gratis tekstverwerken. U kiest dan niet voor Word, maar voor een alternatief programma. Binnen Windows kunnen dat Wordpad of Kladblok zijn. Deze twee gratis programma's maken standaard deel uit van Windows en zijn te vinden in het Startmenu. De mogelijkheden van deze programma's zijn beperkt.
Ook het gratis Google Docs dat op internet te vinden is, is een simpele tekstverwerker. Hierover leest u in het artikel 'Google Drive'. De gratis tekstverwerker die het dichtst in de buurt van Office Word komt, is Word Online. Hoe u met deze tekstverwerker werkt leest u in het artikel 'Beginnen met Word Online'.
Word ontdekken
Word is een zeer uitgebreid programma dat zo veel of weinig mogelijkheden biedt als u zelf wilt. Bent u alleen geïnteresseerd in het typen van teksten zonder poespas, dan kan dat. Maar als u uitgebreide gekleurde nieuwsbrieven wilt maken, dan kan dat ook. De functies zijn er allemaal, en u kiest zelf welke u wel of niet wilt gebruiken.
Word is zo'n uitgebreid programma, dat het lastig is om alle mogelijkheden in één keer te ontdekken. Maar als u de tijd neemt onze
artikelen en tips over Word & Excel door te nemen dan heeft het programma weinig geheimen meer voor u.
Meer over dit onderwerp
Computerhulp nodig?
Hebt u een vraag naar aanleiding van dit artikel? SeniorWeb-leden kunnen hun vraag stellen aan de vrijwilligers van PCHulp. Nog geen lid, maar wel hulp nodig? Ontdek dan de voordelen van het SeniorWeb-lidmaatschap.
PCHulp aanvragen Bekijk het lidmaatschap
U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.
Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:
- Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
- Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
- Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
- Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.
De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:
- Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
- Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.