SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Wat is Word?

Op de computer worden enorm veel teksten geschreven. Daarvoor gebruikt men een tekstverwerker, een programma dat speciaal bedoeld is om teksten te lezen en te schrijven, te voorzien van afbeeldingen en nog veel meer. Word van Microsoft is de bekendste tekstverwerker. In dit artikel leest u wat Word precies is.
'Word' is een Engelse term die ‘woord’ betekent. Word is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. In 1983 kwam de eerste versie uit, voor de computers uit die tijd. In 1989 verscheen de eerste versie voor Windows. Sindsdien komt er elke paar jaar een nieuwe editie uit. De nieuwste editie is Word 2016. In de winkels zijn oudere versies niet meer te koop, maar veel mensen gebruiken nog wel versie 2003, 2007, 2010 of 2013. Daar is niks mis mee, die programma’s werken ook prima. Als u zo'n oude versie hebt of kunt krijgen, kunt u daarmee ook uitstekend uit de voeten.

Word maakt deel uit van het kantoorpakket Office van Microsoft. Daarin zitten ook andere programma's, zoals Excel om mee te rekenen en PowerPoint om diapresentaties te maken. Office is te koop via computerwinkels en winkels op internet. In de eenvoudigste samenstelling kost Office 2016 149 euro. Uitproberen van het programma is wel gratis, daarvoor kunt u een online proefversie van Office uitproberen, genaamd Office 365. Meer over de verschillen tussen Office 2016 voor op uw computer en de online variant Office 365 leest u in het artikel 'Kiezen tussen Office 2016 en Office 365'.

Met Word kunt u teksten typen, opslaan, uitprinten en via e-mail versturen. Maar dat is niet alles. Uw documenten kunnen verfraaid worden met allerlei opmaakelementen, zoals leuke plaatjes, bewegende animaties en foto's. Geef de letters een mooi kleurtje, onderstreep de tekst, zet er paginanummers in, gebruik een logo boven aan de pagina, maak er een heel boek van. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
Met alle versies van Word kunt u in de basis hetzelfde: tekst typen en opmaken. Elke nieuwere versie is weer wat gebruiksvriendelijker. Tot en met versie 2003 gebruikte Word menu's om alle functies in te groeperen. Sinds 2007 zijn de menu's vervangen door het Lint. Dat is een balk met tabbladen boven in beeld waarin de functies die bij elkaar horen zijn gegroepeerd. Veel mensen moesten erg wennen toen ze de overstap van 2003 naar 2007 maakten. Versie 2010, ook met het Lint, is een verbetering ten opzichte van 2007. Er is bijvoorbeeld een tabblad 'Bestand' toegevoegd waarin zaken als opslaan en openen van een document staan gegroepeerd. In Office 2013 en daarna Office 2016 is het uiterlijk weer wat gemoderniseerd, maar de werking is nagenoeg hetzelfde.
Een ander belangrijk verschil is de bestanden die Word maakt als u deze opslaat. Tot en met versie 2003 eindigden die bestanden op de extensie '.doc'. Sinds 2007 is dat standaard '.docx'. Oudere bestanden zijn probleemloos te openen met nieuwe versies van Word. Andersom gaat dat niet altijd even soepel. Daarom kunt u een gratis uitbreiding downloaden van de website van Microsoft, het zogenaamde Compatibiliteitspakket. Daarmee kunt u ook in de oudere versie van Word het nieuwere bestandsformaaten .docx openen.

Wie de aanschaf van Word een te grote investering vindt, kan goedkoper of zelfs gratis tekstverwerken. U kiest dan niet voor Word, maar voor een alternatief programma. Binnen Windows kunnen dat Wordpad of Kladblok zijn. Deze twee gratis programma's maken standaard deel uit van Windows en zijn te vinden in het Startmenu. De mogelijkheden van deze programma's zijn beperkt.

Ook het gratis Google Docs dat op internet te vinden is, is een simpele tekstverwerker. Hierover leest u in het artikel 'Google Drive'. De gratis tekstverwerker die het dichtst in de buurt van Office Word komt, is Word Online. Hoe u met deze tekstverwerker werkt leest u in het artikel 'Beginnen met Word Online'.

Daarnaast wordt op een nieuwe computer soms het programma Works meegeleverd. Dat is een soort uitgeklede versie van Word die veelgebruikte functies combineert.

Word is een zeer uitgebreid programma dat zo veel of weinig mogelijkheden biedt als u zelf wilt. Bent u alleen geïnteresseerd in het typen van teksten zonder poespas, dan kan dat. Maar als u uitgebreide gekleurde nieuwsbrieven wilt maken, dan kan dat ook. De functies zijn er allemaal, en u kiest zelf welke u wel of niet wilt gebruiken.
Word is zo'n uitgebreid programma, dat het lastig is om alle mogelijkheden in één keer te ontdekken. Maar als u de tijd neemt onze artikelen en tips over Word & Excel door te nemen dan heeft het programma weinig geheimen meer voor u.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.