Menu Zoek

Wat is Word?

wat is word banner

Microsoft Word draait om woorden. Het is een tekstverwerker waarmee u teksten kunt lezen, schrijven, opmaken en printen.

De letterlijke vertaling van de Engelse term 'word', is 'woord'. Dat is dan ook de kern van dit programma. Op de computer worden enorm veel teksten geschreven. Daarvoor gebruikt men een tekstverwerker, een programma waarmee je teksten kan lezen en schrijven. Word van Microsoft is de bekendste tekstverwerker.

De nieuwste editie is Word 2021. In de winkel zijn de oudere versies niet meer te koop, maar veel mensen gebruiken die nog wel. Word 2019 is bijvoorbeeld een versie die je nog uitstekend kan gebruiken. Het is een belangrijk programma voor iedereen die een computer gebruikt.

Word maakt deel uit van het kantoorpakket Office van Microsoft. Daarin zitten ook andere programma's zoals Excel en Powerpoint. Office kan je kopen via de computerwinkel en in winkels op het internet. De eenvoudigste samenstelling van Office 2021 is te koop voor 149,- euro.

Uitproberen van het programma is gratis. Het is mogelijk om een maand gratis gebruik te maken van Microsoft 365. Dan kunt u daarna beslissen of u het Office pakket wilt kopen. Meer over de verschillen tussen Office 2021 en Microsoft 365 leest u in het artikel 'Kiezen tussen Microsoft 365 en Office 2021'.

Met Word kan je teksten typen, opslaan, printen en via e-mail versturen. Maar dat is niet alles. De documenten kun je mooier maken met allemaal opmaakelementen, zoals leuke plaatjes, bewegende animaties en foto's. Geef de letters een mooi kleurtje, onderstreep de tekst, zet er paginanummers in of gebruik een logo boven aan de pagina. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Wie Word te duur vindt, kan kiezen voor gratis manieren van tekstverwerken. Dit kan in andere programma's binnen Windows, zoals Wordpad of Kladblok. Deze twee programma's maken standaard deel uit van Windows en kan je vinden in het startmenu. De mogelijkheden van deze programma's zijn alleen wel beperkt.

Ook het gratis Google Docs dat op internet te vinden is, is een simpele tekstverwerker. Hierover leest u in het artikel 'Google Drive'. De gratis tekstverwerker die het dichtst in de buurt van Office Word komt, is Word Online. Hoe u met deze tekstverwerker werkt leest u in het artikel 'Beginnen met Word Online'.

Word is een zeer uitgebreid programma dat zo veel of weinig mogelijkheden biedt als u zelf wilt. Bent u alleen geïnteresseerd in het typen van teksten zonder poespas, dan kan dat. Maar als u uitgebreide gekleurde nieuwsbrieven wilt maken, dan kan dat ook. De functies zijn er allemaal, en u kiest zelf welke u wel of niet wilt gebruiken. Word is zo'n uitgebreid programma, dat het lastig is om alle mogelijkheden in één keer te ontdekken. Volg daarom de online cursus Starten met Word en lees onze artikelen en tips over Word & Excel. Zo heeft het programma weinig geheimen meer voor u.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.