Menu Zoek

Bijlage openen lukt niet

mail_bijlage

Windows 10 kiest met welk programma het een bijlage uit een e-mail opent. Doet Windows niets of opent er een verkeerd programma? Help dan een handje.

E-mails bevatten vaak bijlagen, bijvoorbeeld een foto-, tekst- of pdf-bestand. Zodra u dubbelklikt op een bijlage, kiest Windows welk programma er opent. Als u niet het juiste programma op de computer hebt staan, opent het bestand niet. Verder is het natuurlijk ook mogelijk dat Windows het bestand met het verkeerde programma opent. U kunt gelukkig bestanden aan bepaalde programma's toewijzen, zodat Windows geen vergissing meer maakt.

Welke programma's?
Het is belangrijk dat u eerst weet welk programma u voor een bepaald bestand nodig hebt. U moet daarom eerst achterhalen om wat voor bestandstype het gaat. U ziet dat aan de extensie. In de bestandsnaam zijn dat de laatste drie of vier letters achter de punt. Bijvoorbeeld jpg, docx of pdf.

 • Als u het bestandstype weet, gaat u naar deze website.
 • Typ bovenaan in het zoekveld de drie of vier letters van de extensie.
 • Druk op de Enter-toets. Er verschijnt een overzicht van programma's waarmee u het bestand kunt openen.

Programma's toewijzen
Het is belangrijk dat het programma waarmee u het bestand wilt openen op de computer staat. Voor een docx-bestand gebruikt u bijvoorbeeld Microsoft Word. U wijst het bestand als volgt aan het programma toe:

 • Bewaar de bijlage uit de e-mail op de computer. Bij de meeste programma's klikt u hiervoor met de rechtermuisknop op de bijlage. Klik op Opslaan als.
 • Klik met uw rechtermuisknop op het bestand dat u wilt openen.
 • Klik op Openen met.
 • Klik op Kies een andere app.
 • Klik op het programma dat u voor dit bestandstype wilt gebruiken. Staat het programma er niet bij? Klik dan eerst op Meer apps.
 • Vink de optie Altijd deze app gebruiken voor het openen van .docx-bestanden aan.

Gebruik deze app om voortaan het bestand te openen

 • Klik op OK.

In de video kunt u zien hoe u in Windows 10 bepaalt met welk programma een bestand moet openen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.