SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Programma downloaden

Download programma's van internet en breid zo de mogelijkheden van de pc flink uit. Maar ga wel altijd goed voorbereid te werk.

Zoals gezegd zijn de opties van een computer flink uit te breiden met extra programma's. Maar download niet roekeloos alles wat u tegenkomt. Programma's die u niet gebruikt, nemen onnodig ruimte in en u haalt een hoop rommel binnen als u niet oplet. Download alleen programma's vanaf betrouwbare websites. En wees zeker van de goede reputatie van het programma. Lees meer over deze veiligheidsaspecten in het artikel 'Instinkers bij het downloaden'.

In dit artikel beschrijven we waar u software vandaan kunt halen, hoe het downloaden in grote lijnen in zijn werk gaat en hoe u een programma dat u niet gebruikt, verwijdert.

Op onze website staat een verzameling handige programma's. Van software voor e-mail, tot programma's die helpen bij het plegen van onderhoud op de computer. De programma's kunt u direct downloaden met een stap-voor-stapinstructie bij de hand. De software staat in de verschillende Thema's op onze website.

 • Klik in het menu op Tips & Uitleg > Tips & Uitleg overzicht.
 • Klik op het tabblad Software.
  021215_Tips
 • Een overzicht met het complete aanbod software-programma's opent. Wilt u op onderwerp door de programma's bladeren, klik dan links op een thema, bijvoorbeeld Foto & Video, en bekijk daar het aanbod bij het tabblad Software.
  021215_Foto_En_Video_Software
 • Klik een artikel aan en download en installeer het programma met behulp van onze instructies. Dit doen wij overigens altijd vanuit de browser Internet Explorer.
Downloadt u een programma rechtstreeks bij de ontwikkelaar zonder onze stap-voor-stapuitleg, dan zijn er een paar dingen die u kunt verwachten. Deze benoemen we in de volgende alinea's. In grote lijnen gaat het downloaden bij de verschillende besturingssystemen van Windows op dezelfde manier in zijn werk.

Een programma wordt vaak aangeboden als .exe-bestand. Dit is een bestand waarmee de computer het programma installeert. Klikt u op een downloadlink op een website, vaak een knop, dan downloadt u het bestand en u krijgt de keuze: uitvoeren of opslaan. Wij kiezen altijd voor UitvoerenHet programmabestand wordt dan opgeslagen in een tijdelijke map en het programma wordt daarna direct geïnstalleerd. 

Kiest u voor opslaan, dan slaat de computer het programmabestand op in de map van uw keuze. Maak hiervoor bijvoorbeeld een speciale map aan. Het voordeel van zo'n map is dat u een programmabestand altijd weer terug kunt zoeken en het programma opnieuw kunt installeren mocht dat nodig zijn. Maar omdat er regelmatig nieuwe en verbeterde versies van programma's uitkomen, kiezen wij ervoor om in zo'n geval het programmabestand opnieuw te downloaden.

Vaak is de voortgang van het downloaden te vinden in een venster. Hierin ziet u hoeveel procent van het downloaden al is voltooid en hoelang het proces ongeveer nog duurt. Als het u te lang duurt, kunt u altijd klikken op Annuleren.

Downloadt u via een draadloze verbinding en gaat het niet zo snel allemaal? Overweeg dan om tijdens het downloaden de computer via een kabeltje te verbinden aan het modem. Zo hebt u een betere verbinding en wordt het bestand sneller binnen gehaald.

Soms verschijnt het venster 'Gebruikersaccountbeheer' met de vraag of het programma wijzigingen mag aanbrengen op de computer. Is de fabrikant van de software te vertrouwen? Klik op Ja  als u er zeker van bent dat u downloadt van een betrouwbare bron.
U kunt een venster tegenkomen waarin u akkoord moet gaan met de gebruikersvoorwaarden of licentieovereenkomsten voordat u het programma mag installeren.
U krijgt de locatie te zien waar het programma wordt opgeslagen op de computer. Deze locatie hoeft over het algemeen niet aangepast te worden omdat er meestal voor een standaardlocatie wordt gekozen. Dit is zoiets als 'C:\Program files\'.
Let op als u tijdens de installatie een venster tegenkomt waar hokjes aan- of uitgevinkt moeten worden. Lees goed of u de reeds aangevinkte hokjes ook echt wilt. Er is bijvoorbeeld aangevinkt dat er een snelkoppeling op het Bureaublad komt of dat er een extra toepassing wordt geïnstalleerd. Zoals extra software of een werkbalk  in de browser . Hierop zit u misschien niet te wachten. Klik dan op de optie om het vinkje te verwijderen.
 • Lees goed de informatie op de website van de aanbieder van de download. Soms biedt een fabrikant verschillende versies aan van een programma, afhankelijk van het besturingssysteem. Let er dan op dat u het juiste programma kiest. Soms herkent de website uw besturingssysteem automatisch. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Acrobat Reader. Dan hoeft u alleen maar te controleren of deze herkenning klopt.     
 • Houd er rekening mee dat de instructies tijdens het downloaden en installeren van programma's vaak in het Engels zijn. Soms is tijdens de procedure de taal aan te passen in Nederlands.
 • Lang niet alle downloads zijn gratis. Geef nooit zomaar uw betaalgegevens.

Gebruikt u een programma niet meer? Verwijder het dan. Zo houdt u de computer opgeruimd.

Verwijder in Windows 10 zo een programma:

 • Klik op de Start-knop> Instellingen > Systeem > Apps en onderdelen.
 • Een lijst met alle programma's verschijnt. Deze staan gesorteerd op grootte. Hierdoor kan het lastig zijn om programma's te vinden. Klik op Sorteren op grootte en klik op Sorteren op naam.
 • Klik op het programma dat u wilt verwijderen.
 • Klik op de knop Verwijderen. Klik eventueel nogmaals op Verwijderen.
 • Volg de instructies op het scherm. Doorgaans moet u bevestigen dat u het programma wilt verwijderen en moet u enkele keren op Volgende klikken.

Verwijder in Windows 8.1 zo een programma:

 • Typ in het Startscherm met de tegels het woord 'Configuratiescherm'. 
 • Klik rechtsboven op Configuratiescherm.
 • Het Configuratiescherm opent. Klik op Een programma verwijderen onder het kopje 'Programma's' (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
 • Een lijst met alle programma's verschijnt. Klik op het programma dat u wilt verwijderen.
 • Klik op de knop Verwijderen.
 • Volg de instructies op het scherm. Doorgaans moet u bevestigen dat u het programma wilt verwijderen en moet u enkele keren op Volgende klikken.

Verwijder in Windows 7 zo een programma: 

 • Klik op Starten > Configuratiescherm > Programma's.
 • Klik op Een programma verwijderen.
 • Selecteer het programma dat u wilt verwijderen.
 • Klik op de knop Verwijderen.
 • Volg de instructies op het scherm. Doorgaans moet u bevestigen dat u het programma wilt verwijderen en moet u enkele keren op Volgende klikken.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.