Menu Zoek

Programma downloaden naar de computer

Een programma downloadenHoe download en installeer je een programma? Welke stappen kun je tegenkomen en hoe ga je met ze om?

Het downloaden en installeren van een programma verloopt altijd op bijna dezelfde manier. De stappen hieronder kunt u allemaal tegenkomen.

Browsers downloaden een uitvoerbaar bestand. Daarmee installeert u het programma, nadat het bestand volledig is gedownload. Het uitvoerbare bestand slaat u op in de map 'Downloads'. Soms wordt het bestand direct gedownload, soms moet u eerst bevestigen door te klikken op Bestand opslaan.

Uitvoerbaar bestand opslaan

Het uitvoerbare bestand vindt u terug in de map 'Downloads'. In elke browser staat na het downloaden in de rechterbovenhoek een aanklikbaar bestand. (Dubbel)Klik daarop en de installatie begint.

Staat dat bestand er niet, open dan de map 'Downloads' in de Windows Verkenner of op de Mac in de Finder. Zorg ervoor dat de sortering (Windows: Gewijzigd op, Mac: Sorteer op) van nieuw naar oud staat. Dan staat het bestand bovenaan. Dubbelklik erop om de installatie te starten. Soms verschijnt het venster 'Gebruikersaccountbeheer' met de vraag of het programma wijzigingen mag aanbrengen op de computer. Daarmee wordt bedoeld dat het programma wordt geïnstalleerd. Klik op Ja.

Gebruikersaccountbeheer

U kunt een venster tegenkomen waarin u akkoord moet gaan met de gebruikersvoorwaarden of licentieovereenkomsten voordat u het programma mag installeren. Algemeen bekend is dat weinig mensen daadwerkelijk de voorwaarden lezen.

Zet in zo'n geval eerst een vinkje bij 'I accept the terms in the License Agreement'. Daarna kunt u op de knop Install klikken. Pas dan begint de eigenlijke installatie van het programma.

Let op als u tijdens de installatie een venster tegenkomt met extra opties. Lees goed wat de aan te vinken punten zijn. Gaat het om een snelkoppeling op het bureaublad? Geen probleem!

Wordt er extra software geïnstalleerd? Weiger dat altijd. Het is nooit nodig en vervuilt de pc alleen maar.

Vaak is de voortgang van het downloaden te volgen in een venster. Hierin is te zien hoeveel procent van de download al is voltooid en hoelang het proces nog ongeveer duurt. Hoeveel tijd het kost is afhankelijk van de grootte van het bestand en de snelheid van de internetverbinding.

Voortgang

Is de installatie compleet, dan verschijnt een melding. Meestal hoort daar de optie bij om het geïnstalleerde programma direct te starten. Wilt u dat niet, haal dan het vinkje weg bij die optie. Klik daarna op een knop als 'Finish'.

Compleet

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.