Menu Zoek

Programma downloaden

Download programma's van internet en breid zo de mogelijkheden van de pc flink uit. Maar ga wel altijd goed voorbereid te werk.

De opties van een computer zijn flink uit te breiden met extra programma's. Maar download niet roekeloos alles wat u tegenkomt. Programma's die u niet gebruikt, nemen onnodig ruimte in en u haalt een hoop rommel binnen als u niet oplet. Download ook alleen programma's vanaf betrouwbare websites. En wees zeker van de goede reputatie van het programma. Lees meer over deze veiligheidsaspecten in het artikel 'Instinkers bij het downloaden'.

In dit artikel beschrijven we waar u software vandaan kunt halen, hoe het downloaden in grote lijnen in zijn werk gaat en hoe u een programma dat u niet gebruikt, verwijdert.

Op onze website staat een verzameling handige programma's. Van software voor e-mail, tot programma's die helpen bij het plegen van onderhoud op de computer. De programma's kunt u direct downloaden met een stap-voor-stapinstructie. De software staat in de verschillende Thema's op onze website.

 • Klik in het menu op Tips & Uitleg > Tips & Uitleg overzicht.
 • Een overzicht met het complete aanbod software-programma's opent. Wilt u op onderwerp door de programma's bladeren, klik dan links op een thema, bijvoorbeeld Foto & Video, en bekijk daar het aanbod bij het tabblad Software.
  Software downloaden
 • Klik een artikel aan en download en installeer het programma met behulp van onze instructies.
Downloadt u een programma rechtstreeks bij de ontwikkelaar zonder onze stap-voor-stapuitleg, dan zijn er een paar dingen die u kunt verwachten. Deze benoemen we in de volgende alinea's. In grote lijnen gaat het downloaden bij de verschillende besturingssystemen van Windows op dezelfde manier in zijn werk.

Een programma wordt vaak aangeboden als .exe-bestand. Dit is een bestand waarmee de computer het programma installeert. Klikt u op een downloadlink op een website, vaak een knop, dan downloadt u het bestand en u krijgt de keuze: uitvoeren of opslaan. Wij kiezen altijd voor Uitvoeren. Het programmabestand wordt dan opgeslagen in een tijdelijke map en het programma wordt daarna direct geïnstalleerd.

Kiest u voor 'Opslaan', dan slaat de computer het programmabestand op in de map van uw keuze. Maak hiervoor bijvoorbeeld een speciale map aan. Het voordeel van zo'n map is dat u een programmabestand altijd weer terug kunt zoeken en het programma opnieuw kunt installeren mocht dat nodig zijn. Maar omdat er regelmatig nieuwe en verbeterde versies van programma's uitkomen, kiezen wij ervoor om in zo'n geval het programmabestand opnieuw te downloaden.

Vaak is de voortgang van het downloaden te vinden in een venster. Hierin ziet u hoeveel procent van het downloaden al is voltooid en hoelang het proces ongeveer nog duurt. Als het u te lang duurt, kunt u altijd klikken op Annuleren.

Downloadt u via een draadloze verbinding en gaat het niet zo snel allemaal? Overweeg dan om tijdens het downloaden de computer via een kabeltje te verbinden aan het modem. Zo hebt u een betere verbinding en wordt het bestand sneller binnen gehaald.

Soms verschijnt het venster 'Gebruikersaccountbeheer' met de vraag of het programma wijzigingen mag aanbrengen op de computer. Is de fabrikant van de software te vertrouwen? Klik op Ja als u er zeker van bent dat u downloadt van een betrouwbare bron.
U kunt een venster tegenkomen waarin u akkoord moet gaan met de gebruikersvoorwaarden of licentieovereenkomsten voordat u het programma mag installeren.
U krijgt de locatie te zien waar het programma wordt opgeslagen op de computer. Deze locatie hoeft over het algemeen niet aangepast te worden omdat er meestal voor een standaardlocatie wordt gekozen. Dit is zoiets als 'C:\Program files\'.
Let op als u tijdens de installatie een venster tegenkomt waar hokjes aan- of uitgevinkt moeten worden. Lees goed of u de reeds aangevinkte hokjes ook echt wilt. Er is bijvoorbeeld aangevinkt dat er een snelkoppeling op het Bureaublad komt of dat er een extra toepassing wordt geïnstalleerd. Zoals extra software of een werkbalk in de browser. Hierop zit u misschien niet te wachten. Klik dan op de optie om het vinkje te verwijderen.
 • Lees goed de informatie op de website van de aanbieder van de download. Soms biedt een fabrikant verschillende versies aan van een programma, afhankelijk van het besturingssysteem. Let er dan op dat u het juiste programma kiest. Soms herkent de website uw besturingssysteem automatisch. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Acrobat Reader. Dan hoeft u alleen maar te controleren of deze herkenning klopt.
 • Houd er rekening mee dat de instructies tijdens het downloaden en installeren van programma's vaak in het Engels zijn. Soms is tijdens de procedure de taal aan te passen in Nederlands.
 • Lang niet alle downloads zijn gratis. Geef nooit zomaar uw betaalgegevens.

Gebruikt u een programma niet meer? Verwijder zo in Windows 10 een programma:

 • Klik op de Start-knop> Instellingen > Apps > Apps en onderdelen.
 • Een lijst met alle programma's verschijnt. Klik op het programma dat u wilt verwijderen.
 • Klik op de knop Verwijderen. Klik eventueel nogmaals op Verwijderen.
 • Volg de instructies op het scherm. Doorgaans moet u bevestigen dat u het programma wilt verwijderen en moet u enkele keren op Volgende klikken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.