Menu Zoek

Functietoetsen Windows

functie

Elk toetsenbord heeft de functietoetsen F1 tot en met F12. Ook wel f-toetsen genoemd. Ze doen in elk programma net iets anders.

Functietoetsen op toetsenbord

De functietoetsen zijn vergelijkbaar met sneltoetsen. Druk erop en er gebeurt iets in Windows of het geopende programma. Wát er dan gebeurt hangt soms af van het programma. Eén ding hebben ze gemeen: wie de functietoetsen kent en gebruikt, heeft de muis minder nodig. Op de meeste laptops zijn de functietoetsen er ook. Ze zijn dan gecombineerd met een andere functie. Druk de Fn-toets in om van functie te wisselen. Bij sommige computers is het mogelijk de Fn-toets te vergrendelen, bij andere moet u die toets ingedrukt houden om de f-toetsen te gebruiken.

Dit is wat er gebeurt als u een functietoets op het toetsenbord indrukt. Tip: Druk nog een keer op de functietoets of op de Esc-toets om de functie niet meer te gebruiken. Werkt dat niet, sluit dan de functie op de bekende manier, bijvoorbeeld met het kruisje in het venster van de functie.

F1

De F1-toets opent het onderdeel 'Help' van een geopend programma. Soms opent dan een venster in het programma zelf. Soms opent een zoekopdracht in de browser.

F2

De F2-toets werkt in de Verkenner. Druk erop als een bestand of map aangeklikt is en geef het een andere naam.

F3

Deze functietoets is vooral handig om een webpagina te doorzoeken. Typ een zoekwoord en zie waar het voorkomt in de tekst.

F4

Druk de F4-toets in om in Edge het webadres te selecteren. Als de adresbalk leeg is, zet de F4-toets de cursor in de adresbalk.

F5

De F5-toets doet overal iets anders. In de browser zorgt de toets ervoor dat de geopende webpagina opnieuw laadt. In Word opent F5 de functie 'Zoeken en vervangen'. In Powerpoint opent deze toets de presentatie op het volledige scherm.

F6

De F6-toets brengt u naar het menu van het geopende programma. Druk op de toets en het onderdeel dat geselecteerd is krijgt een accent met bijvoorbeeld een zwarte rechthoek. Druk nog eens op de toets om bij het volgende onderdeel te komen. Gebruik eventueel de pijltjestoetsen om naar een onderdeel links of rechts te gaan. Druk op de Enter-toets om het onderdeel te openen.

F7

Open de spellingcontrole in Word, Excel of PowerPoint met de F7-toets.

F8

De F8-toets kan tekst selecteren in Word. Zet de cursor in de te selecteren tekst. Druk twee keer op F8 om een woord te selecteren. Druk nogmaals voor een hele regel en nogmaals voor een hele alinea.

F9

Ververs met F9 het mailprogramma. Mail of Outlook haalt dan nieuwe mails en agenda-afspraken binnen.

F10

De F10-toets lijkt op de F6-toets: hij activeert de menubalk van een programma. Gebruik de pijltjestoetsen om naar een onderdeel links of rechts te gaan. En druk op de Enter-toets om een menu-onderdeel te openen.

F11

Vergroot met F11 het venster van de browser of Verkenner. Het venster wordt dan over het hele scherm zichtbaar. Het menu is in deze weergave niet zichtbaar. Druk een tweede keer op de F11-toets om het programma weer kleiner te maken.

F12

Gebruik de F12-toets om een geopend bestand op te slaan in Word, Excel, PowerPoint en Outlook. 'Opslaan als' opent dan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.