SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: slimme mappen op Mac

29082015_slimmemap_home

Zorg voor overzicht op uw Mac-computer en krijg snel toegang tot de juiste programma's, mappen of bestanden. Dat kan met de functie 'Slimme mappen'.

 

In de Finder is het mogelijk om slimme mappen aan te maken. Aan deze mappen geeft u voorwaarden mee. Vervolgens wordt de map automatisch gevuld met programma's, mappen of bestanden die voldoen aan deze voorwaarden. De keuze uit voorwaarden is groot. U kunt dus mappen maken met hele specifieke informatie. Denk aan een map met foto's die u het afgelopen jaar hebt gemaakt of een map met muziek van een bepaald genre. Realiseer u goed dat de inhoud van deze map dus automatisch verandert met uw gebruik en dat u zelf geen bestanden toevoegt of verwijdert bij een slimme map.

In deze tip maken we op een Mac met macOS 10.12 Sierra of hoger een map aan waarin Word-bestanden staan die we de afgelopen week geopend hebben.

  • Open het Finder-venster.
  • Klik in de menubalk op Archief > Nieuwe slimme map.
  • In het venster opent een map. Om de map ook daadwerkelijk 'slim' te maken moet u voorwaarden toevoegen. Klik rechtsboven op het plusteken Plusteken naast 'Bewaar'.
  • U kunt nu de voorwaarden gaan instellen van informatie die getoond wordt in de slimme map. De mogelijkheden zijn enorm. Klik op Soort. In dit voorbeeld kiezen we vervolgens voor Laatst bewerkt.
  • Vul in het veld '7' in. In het venster verschijnen mappen en bestanden die u de laatste zeven dagen hebt bewerkt.
  • Het is mogelijk om nog meer regels toe te voegen. Klik daarvoor rechts op het plusteken Plusteken. In dit voorbeeld willen we ook bepaalde bestandsextensies toevoegen. Klik op Soort en vervolgens op Andere. Scrol tot aan 'Bestandsextensie'. Klik op Bestandsextensie en klik op OK.
  • Vul in het veld de bestandsextensie in die u wilt gebruiken. Typ 'Docx' om alle Word-bestanden te tonen van de afgelopen week.
  • Zodra u klaar bent met het toevoegen van regels klikt u rechtsboven op Bewaar.
  • Typ een geschikte naam voor de map. Wilt u de map ook tonen in de navigatiekolom aan de linkerzijde van het Finder-venster? Zorg er dan voor dat er een vinkje staat voor Voeg toe aan navigatiekolom.
  • Klik op Bewaar.

Let op! Als u bestanden verwijderd uit de slimme map, worden deze ook verwijderd van de oorspronkelijke locatie waar ze staan opgeslagen. Verwijdert u echter de gehele map dan blijven de bestanden gewoon op de oorspronkelijke locaties bewaard.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.