Menu Zoek

Slimme mappen op Mac

29082015_slimmemap_home

Zorg voor overzicht op uw Mac-computer en krijg snel toegang tot de juiste programma's, mappen of bestanden. Dat kan met de functie 'Slimme mappen'.

In de Finder is het mogelijk om slimme mappen aan te maken. Aan deze mappen geeft u voorwaarden mee. Vervolgens wordt de map automatisch gevuld met programma's, mappen of bestanden die voldoen aan deze voorwaarden. De keuze uit voorwaarden is groot. U kunt dus mappen maken met hele specifieke informatie. Denk aan een map met foto's die u het afgelopen jaar hebt gemaakt of een map met muziek van een bepaald genre. Realiseer u goed dat de inhoud van deze map dus automatisch verandert met uw gebruik en dat u zelf geen bestanden toevoegt of verwijdert bij een slimme map.

In deze tip maken we op een Mac met macOS 10.12 Sierra of hoger een map aan waarin Word-bestanden staan die we de afgelopen week geopend hebben.

 • Open het Finder-venster.
 • Klik in de menubalk op Archief > Nieuwe slimme map.
 • In het venster opent een map. Om de map ook daadwerkelijk 'slim' te maken moet u voorwaarden toevoegen. Klik rechtsboven op het plusteken Plusteken naast 'Bewaar'.
 • U kunt nu de voorwaarden gaan instellen van informatie die getoond wordt in de slimme map. De mogelijkheden zijn enorm. Klik op Soort. In dit voorbeeld kiezen we vervolgens voor Laatst bewerkt.
 • Vul in het veld '7' in. In het venster verschijnen mappen en bestanden die u de laatste zeven dagen hebt bewerkt.
 • Het is mogelijk om nog meer regels toe te voegen. Klik daarvoor rechts op het plusteken Plusteken. In dit voorbeeld willen we ook bepaalde bestandsextensies toevoegen. Klik op Soort en vervolgens op Andere. Scrol tot aan 'Bestandsextensie'. Klik op Bestandsextensie en klik op OK.
 • Vul in het veld de bestandsextensie in die u wilt gebruiken. Typ 'Docx' om alle Word-bestanden te tonen van de afgelopen week.
 • Zodra u klaar bent met het toevoegen van regels klikt u rechtsboven op Bewaar.
 • Typ een geschikte naam voor de map. Wilt u de map ook tonen in de navigatiekolom aan de linkerzijde van het Finder-venster? Zorg er dan voor dat er een vinkje staat voor Voeg toe aan navigatiekolom.
 • Klik op Bewaar.

Let op! Als u bestanden verwijderd uit de slimme map, worden deze ook verwijderd van de oorspronkelijke locatie waar ze staan opgeslagen. Verwijdert u echter de gehele map dan blijven de bestanden gewoon op de oorspronkelijke locaties bewaard.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.