Menu Zoek

Handige standaardprogramma's op Mac

Handige standaardprogramma's op MacOp een Mac staan standaard tientallen gratis programma's. Bekijk wat er allemaal met de apps kan.

De standaardapps op een Mac worden door Apple zelf gemaakt. Ze staan gelijk bij de aanschaf op de computer. Handig! Met deze programma's kunt u gelijk al veel taken verschillende doen op de Mac. In dit artikel bespreken we 12 handige programma's. Een overzicht van alle apps staat in de Finder.

  • Klik op het pictogram van de Finder (het lachende gezichtje).
  • Klik op Apps.
  • Het overzicht van alle beschikbare programma's staat in beeld. Dubbelklik op een programma om het te openen.

Zoals de naam al doet vermoeden houdt u in de app Agenda afspraken bij. Als u meer Apple-producten gebruikt, kunt u de agenda via iCloud koppelen op alle apparaten. Zo hebt u altijd inzicht in uw agenda.

Voor wie niet genoeg heeft aan de standaardapps, is de App Store de oplossing. Dit is de digitale winkel waar nieuwe programma's voor de computer te vinden zijn. Het aanbod is heel groot. De aangeboden programma's zijn gratis of betaald.

Bewaar contactgegevens van vrienden, familieleden en kennissen in de app Contacten. Dat is eigenlijk een digitaal adresboekje. Voordeel van Contacten is dat de app samenwerkt met andere apps, zoals de app Mail, FaceTime en Berichten. Daarnaast is het mogelijk om gegevens die in de app zijn opgeslagen uit te wisselen met andere Apple-producten.

Importeer bijvoorbeeld foto's vanuit de app Foto's van een iPhone naar de Mac. De app is ook de ideale plek om de foto's te beheren en te bewerken.

Op een Mac staan de tekstverwerker Pages, het spreadsheet-programma Numbers en het presentatieprogramma Keynote. De apps zijn te vergelijken met PowerPoint, Excel en Word uit Microsoft Office. Groot voordeel: bij Apple zijn de apps gratis.

E-mails ontvangen, versturen en beheren kan in het programma Mail. De app werkt met alle mailadressen. Of ze nu van Gmail, Outlook.com of van een provider zijn. Mail is een programma zonder veel poespas.

De app Muziek is de plek waar u muziek koopt en afspeelt. Via een abonnement op Apple Music luistert u hier naar een enorme hoeveelheid muziek. Gebruik de app Podcasts om podcasts te luisteren. Dat zijn digitale geluidsbestanden. Van een compleet radioprogramma tot een gesprek over een specifiek onderwerp.

Iets onthouden tijdens het computeren? Gebruik digitale notitieblaadjes van het programma Plaknotities. Dit programma is de digitale variant van de bekende gekleurde Post-it plakbriefjes. Hiermee houdt u kleine notities bij, die u later weer kunt bekijken.

Voert u veel dezelfde handelingen uit op de computer? Opent u bijvoorbeeld dagelijks dezelfde bestanden? Of begint u de dag liever met muziek via een muziekprogramma? Via de app Opdrachten voert de Mac automatisch een serie handelingen uit die u eerst zelf apart moest doen.

Misschien wel de belangrijkste standaardapp op een Mac is Safari. Dat is de internetbrowser van Apple. Hiermee bezoekt u websites.

Alle mogelijke instellingen voor een Mac staan bij de systeeminstellingen. De opties zijn uiteenlopend. Pas het uiterlijk van het dock, de menubalk en het bureaublad aan of beheer gebruikersaccounts en wachtwoorden. Ook zijn hier de instellingen te vinden van aangesloten apparaten, zoals een muis, toetsenbord of beeldscherm.

Bekijk met de functie Zoek mij waar al uw Apple-apparaten zijn, zoals een iPhone, iPad of AirPods. Geeft de functie aan dat het apparaat in huis is, maar kunt u het niet vinden? Laat het apparaat dan een geluid afspelen. Zo vindt u het weer terug.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.