Handige standaardprogramma's op Mac

Artikel

Op een Mac staan standaard tientallen gratis programma's. Bekijk wat er allemaal met de apps kan.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
5,0 / 5 (1 stem)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 26 dec 2023

Standaardapps

De standaardapps op een Mac worden door Apple zelf gemaakt. Ze staan gelijk bij de aanschaf op de computer. Handig! Met deze programma's kunt u gelijk al veel taken verschillende doen op de Mac. In dit artikel bespreken we 12 handige programma's. Een overzicht van alle apps staat in de Finder.   

  • Klik op het pictogram van de Finder (het lachende gezichtje).
  • Klik op Apps.
  • Het overzicht van alle beschikbare programma's staat in beeld. Dubbelklik op een programma om het te openen. 

Agenda

Zoals de naam al doet vermoeden houdt u in de app Agenda afspraken bij. Als u meer Apple-producten gebruikt, kunt u de agenda via iCloud koppelen op alle apparaten. Zo hebt u altijd inzicht in uw agenda.

App Store

Voor wie niet genoeg heeft aan de standaardapps, is de App Store de oplossing. Dit is de digitale winkel waar nieuwe programma's voor de computer te vinden zijn. Het aanbod is heel groot. De aangeboden programma's zijn gratis of betaald.

Contacten

Bewaar contactgegevens van vrienden, familieleden en kennissen in de app Contacten. Dat is eigenlijk een digitaal adresboekje. Voordeel van Contacten is dat de app samenwerkt met andere apps, zoals de app Mail, FaceTime en Berichten. Daarnaast is het mogelijk om gegevens die in de app zijn opgeslagen uit te wisselen met andere Apple-producten.

Foto's

Importeer bijvoorbeeld foto's vanuit de app Foto's van een iPhone naar de Mac. De app is ook de ideale plek om de foto's te beheren en te bewerken.

Keynote, Numbers en Pages

Op een Mac staan de tekstverwerker Pages, het spreadsheet-programma Numbers en het presentatieprogramma Keynote. De apps zijn te vergelijken met PowerPoint, Excel en Word uit Microsoft Office. Groot voordeel: bij Apple zijn de apps gratis. 

Mail

E-mails ontvangen, versturen en beheren kan in het programma Mail. De app werkt met alle mailadressen. Of ze nu van Gmail, Outlook.com of van een provider zijn. Mail is een programma zonder veel poespas.

Muziek en Podcasts

De app Muziek is de plek waar u muziek koopt en afspeelt. Via een abonnement op Apple Music luistert u hier naar een enorme hoeveelheid muziek. Gebruik de app Podcasts om podcasts te luisteren. Dat zijn digitale geluidsbestanden. Van een compleet radioprogramma tot een gesprek over een specifiek onderwerp.

Plaknotities

Iets onthouden tijdens het computeren? Gebruik digitale notitieblaadjes van het programma Plaknotities. Dit programma is de digitale variant van de bekende gekleurde Post-it plakbriefjes. Hiermee houdt u kleine notities bij, die u later weer kunt bekijken.

Opdrachten

Voert u veel dezelfde handelingen uit op de computer? Opent u bijvoorbeeld dagelijks dezelfde bestanden? Of begint u de dag liever met muziek via een muziekprogramma? Via de app Opdrachten voert de Mac automatisch een serie handelingen uit die u eerst zelf apart moest doen.

Safari

Misschien wel de belangrijkste standaardapp op een Mac is Safari. Dat is de internetbrowser van Apple. Hiermee bezoekt u websites.

Systeeminstellingen

Alle mogelijke instellingen voor een Mac staan bij de systeeminstellingen. De opties zijn uiteenlopend. Pas het uiterlijk van het dock, de menubalk en het bureaublad aan of beheer gebruikersaccounts en wachtwoorden. Ook zijn hier de instellingen te vinden van aangesloten apparaten, zoals een muis, toetsenbord of beeldscherm.

Zoek mijn

Bekijk met de functie Zoek mij waar al uw Apple-apparaten zijn, zoals een iPhone, iPad of AirPods. Geeft de functie aan dat het apparaat in huis is, maar kunt u het niet vinden? Laat het apparaat dan een geluid afspelen. Zo vindt u het weer terug.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven