Menu Zoek

De cloud is voor veel senioren ongrijpbaar

maandag 4 maart 2019

Onderzoek cloudNog steeds schrikt de cloud senioren af. Ze maken zich zorgen over de veiligheid en hun privacy bij online opslag. Toch maken zes op de tien senioren ondertussen gebruik van cloudopslag.

De meeste senioren weten wat ‘bestanden in de cloud opslaan’ betekent; slechts één op de tien heeft geen idee. Maar nog lang niet alle senioren gebruiken de cloud. Bijna veertig procent haakt af. Meestal vinden deze mensen het geen prettig idee dat persoonlijke bestanden online zijn opgeslagen. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren.

Onveilig gevoel

Een respondent verwoordt het gevoel als volgt: 'We kennen de achtergronden niet precies. Een beetje eng hé. Ergens zweven mijn gegevens rond.' Ook speelt voor sommigen de angst voor hackers of wie er allemaal kunnen meekijken een rol. Daarnaast weten veel senioren niet goed hoe de cloud werkt of geeft men aan het niet nodig te hebben.


Alles overal bij de hand

Voor gebruikers zijn de belangrijkste redenen om clouddiensten te gebruiken het feit dat je bestanden altijd en op al je apparaten beschikbaar zijn, en er geen risico is op verlies door diefstal of beschadiging van apparaten.

Informatiebehoefte

Uit het onderzoek blijkt verder dat er veel behoefte aan informatie over het onderwerp is. Iedereen die meer informatie wil over de cloud en de verschillende clouddiensten, vindt op de site van SeniorWeb een kleine honderd artikelen en tips over dit onderwerp, onder online gegevens bewaren. Daarnaast is er een leerzame quiz waarmee iedereen zijn of haar kennis over de cloud kan testen. Verder zijn er, speciaal voor SeniorWeb-leden, online cursussen over de vier grootste clouddiensten:

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.